logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TIA Portal - Jak zmienić bit w zmiennej sterownika po naciśnięciu przycisku?

grabek_radek 07 Paź 2014 00:47 2121 1
  • #1 14021372
    grabek_radek
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Witam serdecznie.
    Jako pierwsze kroki robię w wizualizacji. Mam kilka pytań.
    Stworzyłem cały program do s7 300 w step 7 v 5.5 i wszystko gra. Musze teraz zrobić mała wizualizację na HMI w TIA portal. A wiec tak odpalam TIA i tworze tylko HMI, dodaje kilka przycisków tak jak na zdjęciach co muszę zrobić aby po naciśnięciu przycisku zmienił się bit w zmiennej w sterowniku db10.dbx0.0 chodzi mi o zakładkę events i properties (general)?
    Załączniki:
    • screen.JPG (92.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • hmi_tags.JPG (117.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14022049
    mihalo
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    properties to właściwości przycisku czyli jeśli tag będzie miał 1, to przycisk może mieć inną grafikę/napis niż jak ma stan 0

animations tutaj można zmienić kolor przycisku lub jego widoczność

zakładka events to jak nazwa wskazuje wydarzenia, więc to tam jest miejsce na wykonanie akcji typu zmiana bitu w DB i wiele innych.

w zależności kiedy akcja ma być wykonana, to w zakładce events dodajesz akcję SetBit (jeśli Tag jest binarny) lub SetBitinTag (jeśli Tag jest typu Int/Word, a ty chcesz zmienić tylko jeden bit w tym tagu). Następnie określasz nazwę Tagu a on już jest powiązany z DB w sterowniku. Ewentualnie SetTag, jeśli chcesz, by wartość tagu zmieniła się na określoną wartość.
REKLAMA