logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ADATA CH94 - Dysk zmienił system plików na RAW, brak dostępu do danych, co robić?

rpmotorsport 07 Paź 2014 09:41 1941 12
REKLAMA
  • #1 14021646
    rpmotorsport
    Poziom 9  
    hej, dysk mam dobrych kilku lat, nie było z nim nigdy problemu, wczoraj podłączyłem go do TV, ale ten już go nie wykrył :(. Po podłączeniu go do komputera wykrywa go jak zawsze jako e: ale nie mogę otworzyć zawartości, jak wejdę we właściwości to mam system plików RAW był NTFS i 0 bajtów wolnego.

Program DMDE widzi całą zawartość dysku, zamieszczam analizę 100 sektorów. Standardowo zależy mi na zawartości, chciałbym też wiedzieć czy mam szukać nowego dysku czy to jakiś wybryk chwilowy? dzięki za pomoc,
    Załączniki:
    • screen.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 14021678
    rpmotorsport
    Poziom 9  
    próbowałem, dysk z komputera skanuje i wszystko pokazuje a dysku z usb nie chce zczytać, wyświetla że jest nieznany i nic się nie dzieje więcej :(
  • REKLAMA
  • #5 14022530
    rpmotorsport
    Poziom 9  
    daniello1704 napisał:
    rpmotorsport napisał:
    a dysku z usb nie chce zczytać
    podłącz do płyty głównej kablem sata i próbuj.

mam starego laptopa hp nc6220 nie mam jak tego zrobić :(
  • REKLAMA
  • #6 14022650
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    HDDScan też nie widzi SMART dla tego dysku? Wstaw też screen z DMDE z widoku okna partycje.
  • REKLAMA
  • #7 14022675
    rpmotorsport
    Poziom 9  
    nie wiem czemu ale dysk widzi jako Toshiba hehe

ADATA CH94 - Dysk zmienił system plików na RAW, brak dostępu do danych, co robić?

Załączniki:
    • TOSHIBA_MK5055GSX-Z9GAF1V2S-SMART_mht.txt (1.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14024780
    rpmotorsport
    Poziom 9  
    mati211p napisał:
    HDDScan też nie widzi SMART dla tego dysku? Wstaw też screen z DMDE z widoku okna partycje.

i jak, pomożesz? :(
  • #9 14024976
    daniello1704
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Nagraj na cd/pendrive ten obraz linuxa i zbotuj z niego.
    https://www.dropbox.com/s/zegrjn2e6vrq0le/lubuntu-14.04.1-ratunkowy-PL.iso
    Tam powinien być program do analizy dysków. Jeśli dysk jest uszkodzony fizycznie to każde odpalenie systemu może powodować dalsze uszkodzenia.
    Ewentualnie możesz ściągnąć sobie program Mhdd i nagrać na pendrive programem ultra iso i odpalić z niego:
    http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/MHDD.html
    Opis działania programu:
    bootowanie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2327650.html
    opis https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html#4147863
    odczytaj smart jak będzie ok to zrób skan dysku (dwa razy f4)
  • #10 14025008
    rpmotorsport
    Poziom 9  
    ale skoro DMDE widzi całą zawartość dysku to nie jestem w stanie jakoś tego przerzucić na inny? jak zeskanuje i będą błędy i je spróbuję naprawić to mogę bezpowrotnie stracić te dane, dobrze kombinuję? nie zależy mi na dysku tylko na tym co na nim było
  • #11 14025203
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    DMDE pokazuje że jest wszystko ok z partycją. Sprawdź pod linuxem live czy dane są widoczne. Sprawdź sam przewód USB, mimo że jest tylko 1 błąd komunikacji. Poza tym ostrożniej z dyskiem, zaliczył trochę wstrząsów. Tak ogólnie SMART dysku ok. W darmowej wersji DMDE masz pewne ograniczenia, jeśli chodzi o odzyskiwanie danych.
  • #12 14025240
    daniello1704
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    rpmotorsport napisał:
    ale skoro DMDE widzi całą zawartość dysku to nie jestem w stanie jakoś tego przerzucić na inny?
    spróbuj odpalić system który podałem wcześniej z płyty i sprawdź czy masz dostęp do partycji.
  • #13 14025241
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Skopuj pliki pod linuksem live. Jeżeli partycji nie da się zamontować z powodu błędów w systemie plików to daj znać. Napiszę co dalej.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk ADATA CH94 zmienił system plików na RAW po podłączeniu do telewizora, co uniemożliwia dostęp do danych. Użytkownik zauważył, że DMDE wykrywa zawartość dysku, ale nie może jej skopiować. Użytkownicy sugerują podłączenie dysku bezpośrednio do płyty głównej przez SATA, sprawdzenie SMART dysku za pomocą programów takich jak HDDScan i MHDD, oraz użycie systemu Linux Live do odzyskania danych. Istnieje obawa, że próby naprawy mogą prowadzić do utraty danych, dlatego zaleca się ostrożność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA