logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD, GPT - Jak odzyskać utracone partycje po konwersji na MBR?

mauro183 07 Paź 2014 15:15 1731 6
REKLAMA
  • #1 14022332
    mauro183
    Poziom 2  
    Witam

Mam następujący problem. Przy użyciu AOMEI Patrition Asistant chciałem skonwertować GPT na MBR żeby odczytać dane na innym kompie. Ale niestety gdzieś mi te dane uciekły. Bo mam teraz dysk Unallocated i nie widzi dalej zadnych partycji. Ani w GPT ani w MBR Ktoś wie jak rozwiazać problem?
  • REKLAMA
  • #2 14022366
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Proszę podać SMART dysku i screen np z DMDE z okna partycje, aktualne partycjonowanie.
  • REKLAMA
  • #3 14022485
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Na przyszłość nie używaj tablicy GPT na dyskach przenośnych tylko MBR. Nic na tym dysku nie zapisuj. Wystarczająco narobiłeś bałaganu konwersją GPT na MBR.
    Pozdrawiam
  • #4 14022708
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    linuks napisał:
    Na przyszłość nie używaj tablicy GPT na dyskach przenośnych tylko MBR

Skąd kolega wywnioskował, że to dysk przenośny?

mauro183 Wykonaj profilaktycznie kopię posektorową i dopiero na niej pracuj.
  • REKLAMA
  • #5 14022935
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Przy sprawnym dysku kopia posektorowa jest zbędna. Poda fotki SMART i DMDE to się zobaczy co dalej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 14023901
    mauro183
    Poziom 2  
    To nie był dysk przenośny. Był na nim windows 8, ale nawalił i chciałem przenieść tylko kilka ważnych plików z d partycji na inny dysk. No i tak namieszałem.

W załączniku SMART dysku oraz partyzjonowanue z dmde.
    Załączniki:
    • HDD, GPT - Jak odzyskać utracone partycje po konwersji na MBR? dysk_partycjonowanie.png (56.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dysk_smart.txt (7.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14024166
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Jak jest możliwość to podłącz dysk bezpośrednio do kontrolera lub wymuś rozmiar sektora log. 512 B w DMDE (w parametrach, przy wyborze urządzenia) i jeszcze raz wstaw obrazek okna Partycje.
    Po co jakieś konwersje? Co jest nie tak z tym systemem na dysku (co się działo przed tymi kombinacjami)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z utratą partycji po konwersji dysku z GPT na MBR przy użyciu AOMEI Partition Assistant. Dysk stał się nieprzydzielony, a partycje nie są widoczne. Użytkownicy sugerują, aby nie używać GPT na dyskach przenośnych oraz zalecają wykonanie kopii posektorowej przed dalszymi działaniami. Wskazówki obejmują podłączenie dysku bezpośrednio do kontrolera oraz wymuszenie rozmiaru sektora 512 B w DMDE. Użytkownik potwierdził, że dysk nie był przenośny i zawierał system Windows 8, co skomplikowało sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA