logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać przekaźnik JQ68F/012-1ZS i punkty lutownicze w EAGLE?

radek_OOOO 07 Paź 2014 16:24 1743 5
  • #1 14022524
    radek_OOOO
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam, prosiłbym o małą pomoc przy zaprojektowaniu PCB. Jestem całkowity świeżak w tym temacie, chcę wykonać mały układzik który przyda mi się w aucie. Mianowicie mam problem z doborem przekaźnika w programie EAGLE. Przekaźnik jaki chcę zastosować ma oznaczenia: JQ68F/012-1ZS (RM96P12) odpowiednika który mógłbym umieścić na schemacie. Druga rzecz która mnie dręczy to jak "porobić" na płytce punkty lutownicze - do których dolutuję przewody "+", "-" oraz pkt do przylutowania przewodów który będzie załączał przekaźnik. Na schemacie w te miejsce wstawiłem "złącze wago". Chciałbym zakupy zrobić w jednym sklepie internetowym, dlatego inny przekaźnik nie wchodzi w grę. Schemat i dotychczasowy "projekt" jest w załączniku. Pozdrawiam Radek :D
    Do
    Załączniki:
    • pcb.rar (59.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14022573
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Hej,

Niestety wszystko jest do poprawy:
    1. Elementy rozłożone chaotycznie
    2. Zbyt cienkie ścieżki poprowadzone niestarannie
    3. Płytkę można zmniejszyć
    Mogę zaprojektować te płytkę od początku. Będzie gotowa na jutro.

Pozdrawiam, Rafał
  • Pomocny post
    #3 14022589
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Przekaźniki masz w bibliotece relay.
    Aby szybko przeszukiwać bibliotekę, naciśnij LPM ( lewy myszy) i przesuwaj po nazwach.
    Jak zobaczysz odpowiadający model obudowy, to bez względu na jego nazwę taki zastosuj.

Co do dodatkowych pól lutowniczych możesz je zrobić bezpośrednio z programu za pomocą narzędzia Via, zmieniając parametry na pasku narzędziowym.
    Drugi sposób to zastosowanie biblioteki holes, wtedy takie pady umieszczasz najpierw na schemacie.
  • Pomocny post
    #4 14022704
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Przesyłam poprawioną płytkę.
    Załączniki:
    • pcb.zip (222.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 14023076
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Przykładowa płytka PCB.
    Jak widzisz, wymiary są minimalne. :D

To jest oczywiście przykład, bo taką płytkę można zaprojektować na wiele sposobów.
    Jak dodać przekaźnik JQ68F/012-1ZS i punkty lutownicze w EAGLE? Jak dodać przekaźnik JQ68F/012-1ZS i punkty lutownicze w EAGLE? Jak dodać przekaźnik JQ68F/012-1ZS i punkty lutownicze w EAGLE? Jak dodać przekaźnik JQ68F/012-1ZS i punkty lutownicze w EAGLE?
REKLAMA