logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

silnik trójfazowy - Silnik trójfazowy - nie rusza, trzaska

dreeng 13 Paź 2014 22:46 3348 3
REKLAMA
  • #1 14039366
    dreeng
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam problem z silnikiem trójfazowym białoruskiej produkcji. Jest to silnik o mocy równej 4KW podłączony w gwiazde. Do niedawna wszystko było dobrze, jednak po jakiejś przerwie silnik nie startuje, jedynie trzaska wałkiem ruszając nim na lewo i prawo, nie wykonując pełnego obrotu.
    U mnie w domu przy takiej sytuacji wyrzuca bezpiecznik. Sprawdzałem u znajomego i silnik zachowuje się tak samo, jednak u niego bezpieczników nie wyrzuca. Próbowaliśmy mierzyć omomierzem kolejno wszystkie (trzy) styki między sobą i uzyskiwaliśmy zawsze taką samą wartość 2,5.
    Nie wiem co z nim robić, a dotychczasowe poszukiwanie odpowiedzi w internecie nie przyniosło rezultatu. Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #2 14039406
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 542
    Jak nim buja to na bank brak jednej fazy.
    Napisz coś więcej, przez co jest zasilany, przewód, wtyczka, wyłącznik ???
  • REKLAMA
  • #3 14039410
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Sprawdź ciągłość przewodów doprowadzających (i włącznika/stycznika). Podejrzewam , że silnikowi "brakuje jednej fazy".
  • #4 14039426
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Jest tam przełącznik? Wygląda, jak by jedna faza nie dochodziła do silnika. Sprawdź dokładnie wszystkie połączenia, czy kabel nie został uszkodzony, koniec jakiejś żyły nie poluzował się i wypadł. Śrubokręt, omomierz i do dzieła.
    Zadziałanie zabezpieczeń może wynikać z ogólnego obciążenia instalacji i samych zabezpieczeń, może kolega ma większą moc przyłączeniową.
REKLAMA