logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HOPE MICROELECTRONICS RFM69HW - 433MHz czy 868MHz dla lepszego zasięgu?

Goodman18 14 Paź 2014 20:04 1305 2
REKLAMA
  • #1 14041674
    Goodman18
    Poziom 9  
    Potrzebuję kilku modułów bezprzewodowych do przesyłania prostych danych. Jako, że niespecjalnie się orientuję mam takie pytanie. Jaką częstotliwość wybrać 433MHz czy 868MHz jeżeli zależy mi na zasięgu? Drugie pytanie czy lepiej wybrać sprawdzony rfm12, czy w bardzo przyjemnej cenie
    HOPE MICROELECTRONICS RFM69HW-433S2 który całkiem niedawno pojawił się na tme.
  • REKLAMA
  • #2 14041846
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    To, jaki będziesz miał zasięg, zalezy tutaj głównie od mocy nadajnika, jakości odbiornika i stopnia zasmiecenia pasma którego chcesz uzywać.

433.92MHz to jest częstotliwość niezmiernie zaśmiecona wszystkim mozliwym - pilotami do samochodów, zdalnego sterowania urządzeń, bram, garazy, systemow powiadamiania, systemów bezprzewodowej akwizycji danych... Ten cały bajzel tworzy mocny szum tła, i jeśli chcesz zasięgi, to warto pracować na innych częstotliwościach.

868MHz jest teraz juz tez nieźle zaśmiecone. Transceivery z serii RFM w większości udostępniają informacje o sile sygnału; warto zastosować techniki typu 'free channel assessment', CSMA/CD, czy frequency hopping.

Jeśli chcesz po prostu dobry zasięg i nie obchodzą cię regulacje:
    - weż RFM22B-868, wybierz częstotliwość w okolicy 875-885MHz (mozna tak ustawic)
    - wybierz pełną moc nadajnika
    - zastosuj dobrze zestrojone kierunkowe anteny (yagi? helikalna?)
    - zrezygnuj z wbudowanego packet handlera, na rzecz własnego protokołu uwzględniającego kody korekcyjne (ECC)
    - moduluj GFSK z dużą dewiacją
    - nadawaj powoli, prędkościami rzędu 10kbps

Będziesz miał grube kilometry zasięgu...;) Na kierunkowych antenach szacuję że ~10km pójdzie, patrząc na moc koncówki RFM22B...
  • #3 14042011
    Goodman18
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Nie spodziewałem się że mówimy o takich odległościach, więc wnoszę że te moduły to całkiem niezły sprzęt. Bardziej mi chodziło coś śmiesznego, co zbiera dookulnie 3 czujniki temperatury na 50m nie dławiąc się na byle ścianie z pustaka. Aczkolwiek niektóre rady bardzo się przydadzą. :)
REKLAMA