logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór migomatu do prac przydomowych: SHERMAN MIG 230 vs TECNOMIG200/2PRO

EpMd 15 Paź 2014 10:52 3186 7
REKLAMA
  • #1 14042938
    EpMd
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam
    Bardzo Proszę o pomoc w wyborze spawarki Migomat-U.
    Potrzebuje kupić coś dobrego do prac przy domowych
    typu spawanie balustrady, jakichś małych konstrukcji z kształtownika.
    Myślałem o zakupie:
    SHERMAN MIG 230 230V
    lub TECNOMIG200/2PRO

tecnomig ma większy prąd spawania i większą sprawność przy spawaniu prądem maksymalnym.

Bardzo proszę o poradę czy te spawarki się do czegoś nadają, lub jaką inną spawarkę polecacie? Jaką grubość blachy można tym spawać?
  • REKLAMA
  • #2 14045919
    Mlodocin
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

- czy zależy Ci na mobilności urządzenia ?
    - koniecznie duża szpula drutu : 15 kg ? czy może być 5 kg ?
    - zamierzasz używać sprzętu tylko stacjonarnie, czy czasem jakieś usługi, montaże w terenie , spawanie na przedłużaczach ?

Jednym z ciekawych mobilnych modeli jest Mangum 200 MMA. Invertorowe urządzenie o dużej sprawności ( 200A 60%) 5 kg szpule drutu, z wyjściem MMA ( elektroda otulona ). Wyjście na elektrodzie to 160A w cyklu 60%. Możliwość spawania min. żeliwa, stali nierdzewnej. Posiada płynna regulację napięcia co jest plusem przy spawaniu cienkich blach. Urządzenie może pracować na przedłużaczach do 50m ( zalecana średnica żył 2,5mm2 ).

Gotowy zestaw do spawania: urządzenie z przewodami MIG/MMA, butla, drut , reduktor, maska można znaleźć za 1700 zł.

ps. z grubsza można załążyć na 1 mm spawanego materiału 35-40A.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14045966
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    Ja mam Dedrę DESMi180, inwertor. Ładnie spawa, jest korekta spawu. Płynna regulacja prądu zblokowana z posuwem drutu (na jednym potencjometrze). Prąd od 30-180A skala od 0.5mm do 5mm. 120A 60% Spawałem blachy 5mm, nie było problemu. Na długich przedłużaczach (100-150m 1.5mm) nie stwarzał problemów (spawałem segmenty ogrodzenia do słupków)
  • REKLAMA
  • #4 14046098
    EpMd
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    witam
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Zależy mi aby spawarka posłużyła kilka lat.
    Używał będę ją tylko w domu do prac przy domowych
    typu pospawanie jakiejś ramki, drzwi, planuję wykonać drewutnie
    na konstrukcji stalowej, może w przyszłości balustrady.
    Typowe domowe prace.
    Szpula 5kg mi wystarczy
  • REKLAMA
  • #5 14046170
    Mlodocin
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Wawrzyniec napisał:
    Ja mam Dedrę DESMi180, inwertor. Ładnie spawa, jest korekta spawu. Płynna regulacja prądu zblokowana z posuwem drutu (na jednym potencjometrze). Prąd od 30-180A skala od 0.5mm do 5mm. 120A 60% Spawałem blachy 5mm, nie było problemu. Na długich przedłużaczach (100-150m 1.5mm) nie stwarzał problemów (spawałem segmenty ogrodzenia do słupków)

Powiem szczerze iż 150m przedłużacza robi wrażenie. Posiadam urządzenie Speedtec 180 z systemem PFC (elektronicznej korekcji współczynnika mocy ), posiada możliwość stosowania piekielnie długich przewodów jednak tam również zalecany przekrój to 2,5mm2. Pracowałem na przedłużaczach ok 15m - 1,5mm2 i po 30 minutach pracy na amperażu w granicach 100-120A przewó był ciepł w dotyku.
    Druga sprawa dotyczy urządzenia. Pracuję w firmie zajmującej się spawalnictwem, posiadamy autoryzowany serwis urządzeń spawalniczych i często uszkodzeniu (ulega min. w spawarkach invertorowych) blok mocy/sterowanie (koszt części do urządzeń z dalekiego wschodu średnio 120 zł netto)

Fakt jest taki: można to zrobić tak samo jak jeździć dieslem na benzynie. Pytanie tylko jak długo? :scrambleup:

Skupmy się jednak nad sprawą kolegi: EpMd.

Skoro szpulka 5 kg to polecam z czystym sumieniem Magnum 190MMA bez podwozia oraz model 200 MMA z podwoziem. Urządzenia invertorowe na odlewanym podajniku, o dużej mocy 200A + elektroda w obu przypadkach 160A.
    Lub...
    Magnum Mig 207 MMA profi - nieco uboższa wersja do kupienia w pełnym zestawie za ok 1400-1500 zł .
  • #6 14048429
    spawacz722
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Lub Sherman MIG 200M - MIG i MMA 200 Amper w cyklu 60%. W pełnym zestawie zamkniesz się również w okolicach 1500zł. A przynajmniej jest moblina, a nie tak ciężka jak MIG 230 (transformator)
  • #7 14057405
    Elektrozilla
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zdecydowanie polecam Magnuma, mianowicie model MIG 190, bądź 200k najcześciej wybierany dla zastosowań przydomowych, ew. też spawarka MMA Snake 200 II
  • #8 17953158
    Sajmon8484
    Poziom 1  
    Weldman Specmig 205.
    Jakieś 50kg+,na kółeczkach,da się zaciągnąć w teren pełen osprzęt,szpula 5kg,spawam nim wszystko i daje radę. A cena samego miga 999pln na alledrogo.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór migomatu do prac przydomowych, koncentrując się na modelach SHERMAN MIG 230 oraz TECNOMIG 200/2PRO. Użytkownicy zwracali uwagę na różne aspekty, takie jak mobilność urządzenia, możliwość użycia długich przedłużaczy oraz efektywność spawania. Wskazano na modele Magnum 190MMA i 200 MMA jako alternatywy, które są bardziej mobilne i odpowiednie do domowych zastosowań. Użytkownicy podkreślali znaczenie szpuli drutu (5 kg wystarczająca dla domowych prac) oraz możliwości spawania blach o grubości do 5 mm. Wspomniano również o modelach Dedra DESMi180 oraz Weldman Specmig 205 jako godnych uwagi opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA