logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 8.1 zmiana kolejności startowania usług systemowych

madawlada 15 Paź 2014 14:50 2013 5
REKLAMA
  • #1 14043515
    madawlada
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Na komputerze Dell AIO 9010 z systemem Windows 8 mam problem po aktualizacji do wersji 8.1. W systemie mam zainstalowaną aplikację Communication Assistant firmy Panasonic, która komunikuje się z centralką telefoniczną i pełni funkcję bardzo rozbudowanego telefonu stacjonarnego. Problem jest taki, że teraz przy starcie systemu program uruchamia się szybciej niż komputer uzyskuje połączenie z siecią. Skutkuje to lawiną błędów: brakiem ważnej licencji, która pobierana jest przy starcie z centralki, błędem logowania. Po kilku sekundach połączenie jest już nawiązane, a ja muszę klikać komunikaty błędów i logować się ręcznie.
    Próbowałam opóźnić uruchamianie programu o 5 sekund, pisząc prosty skrypt w javascript. Pomagało, ale tylko w sytuacji, gdy komputer był restartowany. W sytuacji, gdy komputer był uruchamiany ręcznie ze stanu wyłączenia, skrypt się nie sprawdzał - połączenie sieciowe czekało aż skrypt skończy odliczać i dopiero wtedy startowała usługa odpowiedzialna za nawiązywanie połączenia sieciowego. Pozbyłam się więc skryptu i drążę temat zmiany kolejności uruchamiania usług systemowych przy starcie systemu.
    Od razu powiem - adres IP i całą resztę mam wpisaną statycznie, nie ma to jednak wpływu na start połączenia sieciowego. Bardzo dziękuję za przeczytanie mojego postu i uwagi w temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14043580
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Nie mylisz czasem usług z procesami/aplikacjami?
    madawlada napisał:
    aplikację
    madawlada napisał:
    program
    madawlada napisał:
    uruchamianie programu
    madawlada napisał:
    dopiero wtedy startowała usługa

Do prawidłowego działania programu potrzebna jest aktywna usługa, tak?
    Wg. mnie usługa Communication Assistant firmy Panasonic może ładować się wcześniej - nie ma znaczenia kiedy.
    Trzeba wyłączyć plik wykonywalny w uruchamianiu, a opóźnienie i uruchamianie go ustawić np. w harmonogramie zadań.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14044929
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    A przypadkiem w win7/8 nie wprowadzono czegość takiego jak opóźnione uruchamianie (w usługach)? Nie mam windowsa, więc nie jestem pewien, ale sugeruję sprawdzić (jako dodatkowa opcja we właściwościach usługi). Podczas instalacji jakiejś nowej usługi pod windows da się ustalić, od jakich innych ma być ona zależna, później już nie da się tego zrobić (w przeciwieństwie np. do linuxa).
  • REKLAMA
  • #4 14045579
    madawlada
    Poziom 9  
    Witajcie. Dziękuję za odpowiedzi i już pisze co i jak:

safbot1st:
    Nie będę się upierać co do nomenklatury. Według mnie Program Panasonic'a to aplikacja, a nie usługa, ale mogę się mylić. Niezależnie od tego najpierw uruchamia się właśnie ów program, żądając licencji od centrali, (licencja zapisana jest w centrali).

safbot1st, chisel:
    Przystępuję do wdrożenia sugestii z opóźnionym uruchamianiem o którym piszecie.
  • REKLAMA
  • #5 14084621
    madawlada
    Poziom 9  
    Dziękuję Panowie za rady. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie było mnie i dopiero wczoraj miałam okazję przy tym komputerze pogrzebać.
    Startowanie programu z harmonogramu zadań niestety nie działało i prawdę mówiąc nie wiem czemu. Natchnęło mnie to jednak na bardzo pokrewną rzecz, jaką jest program Startup Delayer. Początkowo ustawiłam w nim opóźnienie do 12 sekund i wszystko działało, aż w końcu, stopniowo zmieniając czas, doszłam do zerowego opóźnienia, co również powodowało pożądany skutek. Program po prostu w cudowny sposób zmienił kolejność uruchamiania :)
    Temat jak najbardziej jest do zamknięcia.
    Dziękuję za pochylenie się nad moim problemem chisel i safbot1st !
  • #6 17465761
    madawlada
    Poziom 9  
    Problem rozwiązała aplikacja Startup Delayer. Pozwala ona ustawić opóźnienie uruchamiania programów startowych. Nie jest to metoda wprost trafiająca w problem, ale trafia w niego niejako przy okazji. Ustawiając opóźnienie programu jednocześnie eksmitujemy go na koniec kolejki. Po zdjęciu opóźnienia program pozostaje na końcu kolejki, co powoduje oczekiwany efekt.
REKLAMA