logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox WC 255 - Nieregularne białe plamy na wydrukach, tylko po jednej stronie

karolsk1983 15 Paź 2014 22:03 1203 9
REKLAMA
  • #1 14045000
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Witam mam nietypowy problem z tą maszyną otóż robi nieregularne białe plamy na wydrukach w różnych miejscach tylko po 1 stronie wydruku. O dziwo problem nie dotyczy kopiowania tylko wydruków. Podmieniłem nawet kontroler druku i nic. Przełożyłem silniczki z innego developera też nic. Niestety nie mam innego na podmianę. Toner oryginalny. Czasami je tak że te przejaśnienia (plamy) wychodzą 5 stron pod rząd a czasem sporadycznie np co 10 strona nie ma reguły. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14045884
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Dorzucę jeszcze skan duszki , plamki zaznaczone na czerwono. Zawsze pojawiają się na dole strony.

Xerox WC 255 - Nieregularne białe plamy na wydrukach, tylko po jednej stronie
  • REKLAMA
  • #3 14049808
    andrzej2000
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Czy sprawdzałeś na innym papierze?
  • #4 14049905
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Witam
    Sprawdzałem na innym ale od tego samego dostawcy więc warunki przechowywania te same. Duszki są też już na kopiach zmieniłem developer i nic to nie dało. Zauważyłem pewną zależność gdy zmniejszam lekko dźwignią docisk developera do bębna duszki są mniejsze i widać w nich więcej, jak zwiększam są większe częstsze a tekst w środku nie czytelny. Jakieś propozycje??
  • REKLAMA
  • #5 14051151
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Posprawdzaj ładowania dochodzące do modułu developera, odkręcasz go dwoma śrubkami i po lewej wypinasz wtyczkę. Przyjrzyj się mechanizmowi docisku developera do bębna, czy w środku wszystko ładnie siedzi (mechanizm docisku - wajcha przez nieumiejętne zamykanie często łamana przez klienta, sprężyna, plastik dopychający i zakończony częścią osadzoną w otworze, czasem lubi się wyrobić wtedy mamy nierówny docisk.
  • #6 14053210
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Witaj
    Dzięki za odpowiedź. Docisk rozbierałem kilka razy i chyba działa dobrze wcześniej przed rozebraniem nierówno dociskał, teraz jest oki przy wydruku całej czarnej strony czerń jest idealna bez żadnych przebarwień. Co do ładowań to wiem tylko o tym koło długiej plastikowej wtyczki jest druga wąska z kabeloczkiem w środku ściskałem je obcążkami żeby lepiej siedziało ale to nie przyniosło skutku. Jeśli jest jakieś inne ładowanie to proszę wytłumacz mi gdzie ?
  • #7 14055448
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Witam problemem okazała się ROLL ASSEMBLY ... 059K3536X po podmianie z innej maszyny wszystko ok. Nie wiem czy tą starą da się jakoś naprawić?

Jednak po pewnym czasie problem występuje nadal. Po wydrukowaniu około 400 stron coś przeskoczyło w maszynie tzn chrupnęło i problem wrócił.

No i udało się winny napęd a dokładnie zębatka która zazębia się z zębatką od developera i obok jest taki plastikowy element który zwiększa naciąg paska.

Jutro wrzucę zdjęcia tych elementów bo pasuje jakiś numer części znaleźć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 14056699
    Damian1253
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Przy tym wydruku jaki zamieściłeś wydaje się mało prawdopodobne aby to była wina zębatki, choć nie takie cuda świat widział :) Jak uporasz się z nią i okaże się że to jednak nie to, to się odezwij.
  • #9 14056913
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Jak na razie wszystko śmiga zrobiłem już ze 3 tysiące stron i jest dobrze. Też wydaje mi się to dziwne ale.. W sumie nic więcej nie zrobiłem. Po wymianie samej zębatki jeszcze pojawiały się malutkie przejaśnienia ale po wymianie tego drugiego elementu (zwiększającego naciąg paska) problem całkowicie zniknął.

Dziwne jest też to że problem nie występował przy pobieraniu z kasety gdzie papier był ułożony poziomo. No i to że przejaśnienia były tylko po 1 stronie dwustronnego wydruku. 1-stronne wydruki cały czas były oki
  • #10 14057949
    karolsk1983
    Poziom 10  
    Po pewnym czasie plamki znowu powróciły.

Przypomniałem sobie że wczoraj z racji że niedziela kupiłem papier w jednym z marketów. I chyba właśnie w papierze jest problem.

Próbowałem co prawda wcześniej innych papierów, ale problem jest po stronie dostawcy który widocznie źle go przechowuje.

Dziś znowu pojechałem do marketu wziąłem jeszcze inny papier i wszystko ok.

Wniosek jest taki, że jak ktoś będzie miał podobny problem to musi zmienić dostawcę a nie typ papieru.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Xerox WC 255, polegający na pojawianiu się nieregularnych białych plam na wydrukach, które występują tylko na jednej stronie. Problem nie dotyczy kopiowania, a po wymianie kontrolera druku oraz developera nie udało się go rozwiązać. Po dalszych analizach, użytkownik zauważył, że zmiana docisku developera wpływa na intensywność plam. Ostatecznie, po wymianie elementu ROLL ASSEMBLY (059K3536X) oraz zębatki napędu, problem został częściowo rozwiązany, jednak po pewnym czasie plamy powróciły. Użytkownik odkrył, że przyczyną problemu może być zła jakość papieru, co potwierdziło się po przetestowaniu różnych dostawców.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA