logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja od nowa Windowsa, posiadając już dwa systemy(WIN/LINUX)

lupek321 16 Paź 2014 20:26 1104 4
REKLAMA
  • #1 14047479
    lupek321
    Poziom 2  
    Witam,
    Aktualnie na swoim komputerze posiadam dwa systemy: Windowsa 7 i Linuxa Minta.Do ich wyboru używam GNU GRUB w wersji 2.02 , który zainstalował się wraz z linuxem. Na windowsie mam dwie partycje dysku , a resztę(nieprzydzieloną/niesformatowaną) przejął linux. Chciałbym teraz (doinstalować/usunąć 7 i wgrać) Windowsa 8 , i mam pytanie jeżeli odpalę płytę instalacyjną od Windowsa, następnie sformatuję tą partycję na której znajduję się Windows 7 i wybiorę ją do zainstalowania Windowsa 8, to czy GNU GRUB ,, załapie " co się wydarzyło i bez problemu będę mógł odpalić Windowsa 8 tak jak odpalałem dotychczas Windowsa 7 czy wymaga to jakieś dodatkowej konfiguracji? Czytałem coś że wystarczy później na linuxie zrobić update czy tam odświeżyć gnu i powinno być ok ale wolę mieć pewność , niż później się męczyć z konfigurowaniem tych dwóch systemów od nowa.
  • REKLAMA
  • #2 14048526
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Może być problem jeśli GRUB startuje z MBR a nie z partycji linuxa - instalator Windowsa może zamienić starter GRUBa znajdujący się w MBR na swój własny.
  • REKLAMA
  • #3 14050417
    lupek321
    Poziom 2  
    Taa niestety GNU się usunęło i startuje tylko sama 8 :/ Odpaliłem Minta z płytki i pliki zostały po tym systemie i mam pytanie czy dam radę jakoś to zrobić żeby było tak jak przed zainstalowaniem Windowsa, czy muszę sformatować wszystko od nowa, wgrać Windowsa, zostawić trochę niesformatowanego wolnego miejsca i wgrać linuxa?
  • REKLAMA
  • #4 14050515
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Możesz zainstalować od nowa samego GRUBa i to powinno wystarczyć. Jak to zrobić znajdziesz w google.pl. Żeby w przyszłości uniknąć w podobnej sytuacji utraty GRUBa lepiej go zainstalować na partycji Linuxa a w MBR zainstalować Smart Boot Manger 3.72.
  • #5 14053683
    staviq
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Windows zawsze nadpisze MBR, tak już ma.

Odpal kompa z jakiegoś linuxa livecd, zamontuj swoja partycje z mintem w np. /mnt/mint, i zrób:

mount -o bind /dev /mnt/mint/dev
    mount -t proc none /mnt/mint/proc
    chroot /mnt/mint /bin/bash
    grub-install /dev/sdX
    exit
    reboot

Gdzie sdX to dysk na którym livecd widzi minta.

Może być tez ze zamiast grub-install będzie grub2-install.
REKLAMA