logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP nx7400 - Jak podłączyć laptopa do telewizora Philips 42PFL3108H?

towerone 17 Paź 2014 11:06 1206 7
REKLAMA
  • #1 14048737
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam,

posiadam laptopa HP nx7400 ze zdemontowaną matrycą w związku z czym można z niego korzystać tylko po podłączeniu do zewnętrznego monitora.
    Komputer ma swoje lata, ale ciągle dobrze sobie radzi z przeglądaniem stron. W związku z czym chciałem go jeszcze jakoś wykorzystać i pomyślałem, że podłącze go pod telewizor - Philips 42PFL3108H. Niestety komputer ma tylko wyjście VGA, którego nie posiada telewizor.
    Pomyślałem więc, że rozwiązaniem będzie dokupienie stacji dokującej do laptopa np. takiej EN488AA. Posiada ona wyjście S-video oraz composite video i to chyba by rozwiązało problem z podłączeniem laptopa z telewizorem.
    Mam jednak pewne wątpliwości i chce się jeszcze Was poradzić.

1. Czy po podłączeniu stacji dokującej wszystkie wyjścia wideo będą aktywne dla tego laptopa?
    2. Czy taka stacja dokująca potrzebuje dodatkowego zasilacza? Czy wystarczy jej ten z od laptopa?
    3. Czy jakość obrazu na w/w telewizorze z wyjścia composite video lube s-video stacji dokującej będzie w miarę zadowalająca? Czy raczej szkoda zachodu?
  • REKLAMA
  • #2 14048975
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. A jakie masz wyjścia w TV?
    2. Nie taniej wyjdzie przejściówka?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14049025
    towerone
    Poziom 15  
    vampire86 napisał:
    1. A jakie masz wyjścia w TV?

Liczba połączeń HDMI 2
    Liczba złącz Scart (RGB/CVBS) 1
    Liczba połączeń AV 1
    Liczba złącz USB 1

vampire86 napisał:

Przejściówka czego na co? :) Na allegro ceny stacji dokujących zaczynają się od 10zł.

kozinho napisał:
    Proponował bym zakup kabla VGA-HDMI.

Czy aby na pewno?

Cytat:
    Ten kabel nie ma prawa działać. (musiałby mieć wbudowany jakiś mini konwerter)
  • REKLAMA
  • #5 14049060
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    towerone napisał:
    vampire86 napisał:

Przejściówka czego na co? :) Na allegro ceny stacji dokujących zaczynają się od 10zł.

VGA-SCART > Wpisz na Allegro a znajdziesz takie.

towerone napisał:
    kozinho napisał:
    Proponował bym zakup kabla VGA-HDMI.

Czy aby na pewno?

Cytat:
    Ten kabel nie ma prawa działać. (musiałby mieć wbudowany jakiś mini konwerter)

Owszem, taki kabel nie działa, gdyż zmiana sygnały analogowego na cyfrowy wymaga już trochę elektroniki, a nie przełączeniu kilku pinów. Więc do HDMI byłby wymagany konwerter.

PS
    I nie zapomnij, że dźwięk musisz puścić oddzielnie - np. kablem minijack-minijack (zakładam, że TV ma takie wejście).
  • #6 14049133
    towerone
    Poziom 15  
    vampire86 napisał:

VGA-SCART > Wpisz na Allegro a znajdziesz takie.

Jakoś nie wpadłem, że takie coś może być. Naczytałem się wcześniej o lipnych przejściówkach VGA na RCA, których pełno na Allegro i jakoś z góry założyłem że wszystko inne też będzie chłamem.

Zaproponowana przez Ciebie przejściówka cenowo wypada drożej niż stacja dokująca, którą mam na oku. Jeśli jednak obraz z niej byłby lepszy to te parę groszy nie ma większego znaczenia.
  • #7 14049179
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    towerone napisał:
    Jeśli jednak obraz z niej byłby lepszy to te parę groszy nie ma większego znaczenia.
    Obraz raczej będzie taki sam :P I to, i to, to po prostu przełączenie kilku pinów. Sygnał cały czas analogowy. Co najwyżej wykonanie może wpłynąć na jakość obrazu, ale tego nie sposób stwierdzić, dopóki nie przetestujesz.
  • #8 14049224
    towerone
    Poziom 15  
    vampire86 napisał:

Obraz raczej będzie taki sam :P

Tak sądziłem :P
    W takim razie lepiej chyba wyjdę jak dokupię stację dokującą, może kiedyś wpadnie mi pomysł jak wykorzystać pozostałe jej gniazda :)

EDIT

znalezione na google:

Cytat:
    Rozwiązanie dla potomnych - nie kupować HP. _Nigdzie_ nie jest to
    napisane, a prawda jest taka (stwierdzona przez support techniczny HP),
    że to nie ma prawa działać, bo stacja ta tylko replikuje porty z
    laptopa, jeśli nie ma on własnego dvi - to nie będzie działać dvi na
    stacji.

Czyli stacja raczej odpada :/

EDIT 19.10.014

W markecie kupiłem przewód VGA - component i dupa blada. Testowałem na różnych telewizorach z różnymi laptopami - wszędzie komunikat "brak sygnału". Czas najwyższy dać sobie spokój. Szkoda kasy i nerwów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa HP nx7400, który można używać tylko z zewnętrznym monitorem, i chce go podłączyć do telewizora Philips 42PFL3108H. Laptop ma wyjście VGA, a telewizor nie obsługuje tego złącza. Proponowane rozwiązania obejmują zakup stacji dokującej EN488AA z wyjściem S-video i composite video, a także użycie przejściówki VGA-HDMI lub VGA-SCART. Użytkownik ma wątpliwości dotyczące aktywności wyjść wideo po podłączeniu stacji dokującej oraz potrzeby dodatkowego zasilacza. W dyskusji podkreślono, że jakość obrazu z wyjścia composite video lub S-video będzie podobna, a użytkownik ostatecznie zrezygnował z zakupu stacji dokującej po nieudanych próbach z przewodem VGA-component.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA