logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roger UT-4 - Instalacja wirtualnego portu szeregowego krok po kroku

starszy 18 Paź 2014 06:32 1989 8
REKLAMA
  • #1 14051118
    starszy
    Poziom 11  
    Proszę o pilną pomoc
    czy jest ktoś w stanie opisać mi ekran po ekranie instalację sterownika do interfejsu UT-4 podłączonego skrętką bezpośrednio do komputera, nie w sieci, ale bezpośrednio?
    Czy na drugim ekranie "Select Device" powinno się pojawić na liście urządzenie?
    czy powinienem przed rozpoczęciem coś jeszcze skonfigurować poza wyłączeniem firewalla?
  • REKLAMA
  • #2 14051728
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Z tego co pamiętam to UT4 przy instalacji dostaje adres z DHCP. Także albo podłącz pod jakiś router,albo zainstaluj jakiś soft na komputerze.

W drugim oknie pojawi się urządzenie, jak dostanie adres IP.
  • #3 14052260
    starszy
    Poziom 11  
    Ok dzięki, instaluję sterowniki do ustawienia UT-4 jako port wirtualny, ale aby to poprawnie działało przy podłączeniu bezpośrednio do komputera to chyba muszę mieś skonfigurowane w komputerze stałe IP
    czyli adres IP maskę sieci i bramę domyślną też?
    DNS chyba nie jest potrzebny.
  • REKLAMA
  • #4 14052940
    alster1
    Musisz zainstalować UT4 jako port wirtualny, tak jak pisałem wcześniej UT4 musi dostać adres z DHCP, później możesz go ręcznie ustawić na sztywno. Na komputerze i UT4 musisz mieć adresy z tej samej sieci, i nie wiem czy przy bezpośrednim połączeniu do kompa nie będzie potrzebny kabel cross-over.

Tak poza tematem to Roger mocno to wszystko skomplikował.
  • #5 14054786
    uzdzik
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    alster1 napisał:
    tak jak pisałem wcześniej UT4 musi dostać adres z DHCP

Nie prawda można odrazu ręcznie ustawić adres- jeśli się pobierze aplikacje do wykrywania urządzenia, poza tym wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji urządzenia dostępnej na stronie producenta:
    roger.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 14055989
    uzdzik
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Pobierasz pakiet Digi Connect, wypakowujesz archiwum- żeby prawidłowo się zainstalował musi być wcześniej wypakowany i uruchomiony jako administrator.
    W nim masz folder Digi Device Discovery który jest programem do wykrywania UT4
  • #8 14056215
    alster1
    Człowiek się uczy całe życie :) Okazało się że mam to zainstalowane i nigdy nie używałem. Zainstalowałem około 50 szt. UT4 i zawsze się bawiłem z podłączaniem do routera. Następnym razem wypróbuję. Dzięki.
  • #9 15663109
    starszy
    Poziom 11  
    podłączyłem się do UT4 przy pomocy routera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w instalacji sterownika do interfejsu UT-4, podłączonego bezpośrednio do komputera. W odpowiedziach podano, że UT-4 powinien otrzymać adres IP z DHCP, co wymaga podłączenia do routera lub skonfigurowania stałego adresu IP na komputerze. W przypadku bezpośredniego połączenia, zalecano użycie kabla cross-over. Użytkownicy wskazali również na aplikację Digi Device Discovery, która umożliwia wykrycie urządzenia UT-4. Wskazówki dotyczące instalacji podkreślają konieczność uruchomienia aplikacji jako administratora oraz wcześniejszego wypakowania archiwum instalacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA