logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja przekierowania portów w IDU-200 dla serwera w sieci LAN

piloszkotosz 02 Paź 2023 18:13 1233 24
REKLAMA
  • #1 20755717
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Witajcie.

Czy mogli byście pomóc w zdiagnozowaniu problemu z dostępem do LAN z zewnątrz ?

Mam internet mobilny w plusie. Jeszcze stary na ODU-IDU 200 w abonamencie.

Chciałem postawić mały serwer, a żeby można było podejrzeć proste pomiary z zewnątrz (napięcie, temp.). Wykupiłem stałe IP dwa dni temu. Dostawca twierdził, że wszystko powinno być ok. Z konsultantem ustawiłem ruter do pracy z nowym IP. Internet śmiga bezproblemowo, ale dalej nie mam możliwości wejścia na moją stronkę z zewnątrz.

W ustawieniach rutera "zaawansowane, przekierowanie portów" wpisałem nr IP mojego serwera w sieci LAN, przydzielałem różne numery portów od 8000 wzwyż.

W przeglądarce wpisuję np. moje IP stałe i po dwukropku nr portu (np.8848) ale nic nie działa.

Dodatkowo na stronach internetowych do skanowania portów wpisuję IP stałe i skanuj różne porty ze strony i zawsze wynik jest taki sam: Timed Out, albi is closed on xx.xx.xxx.xx

Zgłosiłem problem i czekam na odpowiedź, ale może coś nie do końca robię dobrze. Może mam jeszcze jakieś ustawienia w ruterze nie zrobione, albo źle.

Proszę o pomoc. IDU-200....
  • REKLAMA
  • #2 20755719
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Skąd wiesz że działa ten stały IP?
    Co masz na adresie WAN routera?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20755744
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Witaj.

Zaznaczam, że nie jestem sieciowcem. Dopiero zgłębiam tajniki czytając na te tematy. Nie wiem. Tak mi się wydaje, że z moim IP jest wszystko ok i działa.

W konsoli windows wpisuję ping xx.xx.xxx.xx i wszystko jest z pakietami ok.
    Również ping i ip mojego serewera w LAN nie zgłasza błędów i straconych pakietów. Tyle mogę zrobić na tym etapie.

Dodatkowo jeśli odpalę jakąś stronę z internetu, np. myip... itp. stronki, to w okniepasku programu automatycznie wpisuje się nr mojego stałego IP, to chyba dobrze ????
  • #4 20755747
    sosarek

Poziom 43  
    Żadnych konkretów...
    Zaloguj się do routera, w zakładce WAN sprawdź adres IP, porównaj go z jakąś stroną do sprawdzania IP.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20755763
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Tak, jak pisałem.
    Kiedy wpiszę w przeglądarkę np. https://www.myip.com/ to automatycznie jest wczytywane moje stałe IP i jest takie samo, jak w ruterze w ustawieniach WAN.

Dodatkowo wyświetlają się inne informacje typu Polkomtel Sp. z o.o.
    Remote port: xxxxx oraz apn-moje IP.static.gprs.plus.pl
  • #6 20755765
    sosarek

Poziom 43  
    Więc rozłącz się z obecną siecią i korzystając z danych komórkowych spróbuj się zalogować.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20755771
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Miej cierpliwość, ale nie do końca rozumiem polecenie.

Co znaczy " rozłącz się z obecną siecią" Mam na dole na pasku win zamknąć połączenie wifi (tak się łączę z internetem-ruterem)

I co oznacza "korzystając z danych komórkowych spróbuj się zalogować"
  • REKLAMA
  • #8 20755773
    sosarek

Poziom 43  
    Utwórz w telefonie hotspot WiFi, rozłącz komputer z siecią domową(telefon także), połącz się z hotspotem i spróbuj zalogować się na ten IP.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20755801
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Może trochę wyjaśnię. Trzeba było na początku napisać

Mój serwer nie jest komputerem, tylko stronka jest generowana procesorem atmega 32. Bardzo prosty serwerek z ograniczeniami, ale do moich potrzeb wystarczający.

Kiedy wpiszę IP, które przydzieliłem w programie przed kompilacją http://192.168.0.200 , to w przeglądarce bez problemu się otwiera Ale w sieci wewnętrznej.

Wracając do rutera, to mam dwie opcje: zakładka przekierowanie portów i serwer wirtualny. Może tam coś niewłaściwie wpisuję ?

Instrukcja: https://www.plus.pl/documents/16/fea2ca67-7b63-4ee2-b9d8-3e9ad14f45d4
  • #10 20755805
    sosarek

Poziom 43  
    Musisz wpisać adres IP który masz na WAN - ale łącząc się z innej sieci niż Twoja.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20755813
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Powiem tak.

W telefonie z Orange, który nie jest w sieci domowej, tylko włączona jest wymiana danych komórkowych, w przeglądarce wpisuję adres IP WAN, czyli ten stały przydzielony i nic w Chrome telefonu nic się nie otwiera :-(

Może pomógłbyś ustawić te porty, czy serwer prawidłowo ?
  • #12 20755821
    sosarek

Poziom 43  
    Pokaż jak ustawiłeś to przekierowanie portów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 20755825
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Zaraz. Tylko zrobię fotki i wkleję.

Dodano po 5 [minuty]:

Ustawiłem, jak na zdjęciu.

Natomiast żeby dostać się z zewnątrz wpisuję IP WAN i po : wpisuję 30022

Zrzut ekranu z ustawieniami rutera, pokazujący tabelę reguł z adresem IP oraz zakresem portów.

Dodano po 18 [minuty]:

Jest jeszcze jedno menu, które aktywowałem w ustawieniach rutera. Może tutaj jeszcze trzeba uzupełnić pola ?

Zrzut ekranu z ustawieniami filtrowania IP/portów w routerze.

Zrzut ekranu z ustawień rutera pokazujący sekcję dodawania reguły w panelu konfiguracyjnym.
  • #14 20756370
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Sosarek się poddał. Nikt nie napisze, czy chociaż dobrze ustawiłem przekierowanie, czy jeszcze coś potrzebne ?

Moderowany przez jimasek:

3.1.17. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

• #15 20756503
    sosarek

Poziom 43  
    piloszkotosz napisał:
    Sosarek się poddał.

Myślisz że tutaj każdy siedzi 24/7 i tylko czeka aż napiszesz post???
    Jaki masz ustawiony APN?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20756570
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Przepraszam sosarek. Pewnie, ze tak nie myślę. Sorry.

Jak wrócę z pracy, to dopiero po 17-ej będę mógł sprawdzić i odpisać. Co do przekierowania portu, to czy właściwie wypełniłem rubrykę ? Niestety na temat ODU-IDU 200 sa tylko lakoniczne informacje w necie. Przynajmniej mi nie udało się nic konkretnego znaleźć. Inaczej nie zawracałbym nikomu głowy. Pozdrawiam.
  • #17 20756901
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5473
    @piloszkotosz
    Zrób prosty test, na smartfonie wpisz Twój adres publiczny i zobacz czy Cię przekieruje na router - smartfon musi działać tylko pod internetem z karty SIM
  • #18 20756913
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Dzięki za podpowiedź.

Już wcześniej tak sprawdzałem. Pisałem o tym. Telefon komórkowy z wyłączonym WIFI, czyli nie był w sieci domowej. Włączone tylko wysyłanie odbieranie danych. Inaczej w przeglądarce smartfona nic się nie otworzy.

Wpisuję w chrome w telefonie mój stały adres IP internetu z Plusa na ODU-IDU 200 i pasek postępu przeglądarki nie przesuwa się. strona nie ładuje się. Wpisuję inne strony, klikam linki i wszystko działa.
  • #19 20756934
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5473
    @piloszkotosz
    Możesz mi na PW przesłać adres na który się próbujesz zalogować?
  • Pomocny post
    #20 20757020
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    IDU200 jest problematyczne przy przekierowaniu portów. Ustaw w DMZ adres IP tego urządzenia z procesorem Atmega i sprawdź.
  • #21 20757090
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    "Jaki masz ustawiony APN?"

Zrzut ekranu z ustawieniami APN routera Plus.

Widok ekranu z ustawieniami sieci WAN na routerze, pokazujący adres IP oraz ustawienia DNS.

Takie ustawienia podał konsultant i z nim wpisywałem.

"IDU200 jest problematyczne przy przekierowaniu portów. Ustaw w DMZ adres IP tego urządzenia z procesorem Atmega i sprawdź."

Zaraz sprawdzę.

"Możesz mi na PW przesłać adres na który się próbujesz zalogować?"

Zaraz to zrobię.

Dodano po 22 [minuty]:

bednarus3 napisał:
    IDU200 jest problematyczne przy przekierowaniu portów. Ustaw w DMZ adres IP tego urządzenia z procesorem Atmega i sprawdź.

Dziękuję bednarus3. Poszło i z dwóch różnych telefonów otwiera się stronka. Na razie nic tam niema, ale teraz mogę ruszyć dalej.

Nie mniej jednak ja już wcześniej to robiłem i próbowałem przez DMZ, ale nie chciało działać. Może robiłem po drodze jeszcze jakieś gafy i dla tego ....

Tematu nie zamykam, gdyż może jeszcze udało by się odpalić bez DMZ. Czy to jest do końca bezpieczne, porównywalne z przekierowaniem konkretnego portu ?

Jeszcze bym trochę forumowiczów pomęczył. Chyba że faktycznie na tym ruterze inaczej nie pójdzie ??? Jest jeszcze zakładaka serwer wirtualny, ale również nie mogłem uruchomić.

Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc...
  • Pomocny post
    #22 20757259
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Skoro działa DMZ, to można kombinować dalej. Usuń wszystko co wprowadziłeś w przekierowaniu portów i wyłącz DMZ. Następnie ustaw wirtualny serwer i sprawdź. Gdyby nie działało, to zrestartuj router i sprawdź jeszcze raz.
  • #23 20757265
    sosarek

Poziom 43  
    Wstaw wszystkie dostępne zakładki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 20757364
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    A więc eureka :-) Udało się.

Cofnąłem wszystkie zmiany, jakie wcześniej zrobiłem i skorzystałem z zakładki "serwer wirtualny"

Za pierwszym razem nie ruszyło, a więc zamieniłem miejscami numery portów. To znaczy są dwa okienka, gdzie trzeba wpisać port 80 i mój wymyślony nr portu. Po zamianie miejscami tych numerów i restarcie rutera wszystko jest ok.

Wielkie dzięki bednarus3 , sosarek i wszyscy, którzy próbowali pomóc.

Nie zamykam na razie tematu, bo może będą jeszcze jakieś pytania od innych. Pozdrawiam forumowiczów.
  • #25 20758856
    piloszkotosz
    Poziom 9  
    Po prawidłowej konfiguracji sprzętu problem został rozwiązany. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dostępem do serwera w sieci LAN z zewnątrz, mimo posiadania stałego IP i prawidłowego ustawienia routera ODU-IDU 200. Po kilku próbach i wskazówkach od innych forumowiczów, w tym sprawdzeniu ustawień WAN oraz testowaniu połączenia z różnych sieci, udało się skonfigurować przekierowanie portów. Kluczowym rozwiązaniem okazało się użycie zakładki "serwer wirtualny" w routerze, co pozwoliło na uzyskanie dostępu do serwera. Użytkownik podkreślił, że wcześniejsze próby z DMZ i przekierowaniem portów nie przyniosły efektów, dopóki nie zamienił miejscami numerów portów w ustawieniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA