Witam, potrzebuję nowego sprzętu, prawie całego komputera z wyjątkiem dwóch elementów, pamięci RAM i dysku. Potrzebuje go głównie do gier a zmieniam ze względu na to, że ten jest już "z komunii" i prawie nie da sie na nim normalnie funkcjonować. W miarę możliwości dobrze by było, żeby płyta była z DDR2 nie 3, zaoszczędził bym wtedy własnie na pamięci RAM. Jestem świadom tego, że to nie będzie jakaś rakieta ale w miarę możliwości żeby te nowsze gry chodziły dobrze zarówno jak starsze. Nie interesuje mnie socket, może być zarówno AMD jak i Intel.
Czekam na propozycje .
Przewidziałem na to do 2000zł ale to już serio taki max, powiem z pamięci, podzespoły będę montować samemu jako że uczę sie jako informatyk ;d. W tej chwili to procesor AMD nie jakiś athlon musiłl bym rozmontować komputer bo od zawsze nie ważne w jakim programie napisane mam AMD processor model unknown . Płyta główna ASUS m2a-vm, 2.5 gb ramu nie pamiętam jaki dokładnie ale zamierzam dokupić, potrzeba coś jeszcze?
Dodano po 3 [minuty]:
Chciałbym zaoszczędzić jak to tylko możliwe, ale nie kosztem wydajności pracy sprzętu. Tak żeby komputer można było nazwać już takim lepszym sprzętem o ile to możliwe.
Oczywiście, ale zanim to nastąpi, prosiłbym Cię, byś poprawił ww. post. Szczególnie błędy oraz byś poprawił i stosował poprawne jednostki. Jako:
Nenq napisał:
że uczę sie jako informatyk
Powinieneś wiedzieć, że jest zasadnicza różnica pomiędzy "gb", a GB, jeśli chodzi o pamięć PC.
Wracając do tematu. Jeśli chcesz uzyskać informacje na temat swojego obecnego procesora, to wyjścia masz dwa. Podam je w kolejności od najbardziej pewnego.
1. Zdemontować chłodzenie i dokładnie spisać jego oznaczenia, a następnie wyszukać w internecie wszystko, co na ten temat jest napisane. Tutaj uwaga - jeśli nie masz doświadczenia, lepiej tą czynność powierz komuś, kto się na tym zna. To trzeba zrobić ostrożnie i trzeba wiedzieć, jak demontaż/montaż wykonać poprawnie. Przy każdorazowej tej czynności, powinieneś wymienić pastę termoprzewodzącą, znajdującą się pomiędzy radiatorem a procesorem.
2. Użyć programu CPU-Z - w większości przypadków pozwala na prawidłowe określenie rodzaju podzespołów, podłączonych do Twojej płyty głównej, wraz z rodzajem pamięci.
Najnowszą wersję tego programu, pobierzesz stąd:
http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
Jak wiesz, w zestawie, znajduje się mnóstwo innych podzespołów, które także powinieneś podać, by określić ich ewentualną przydatność do "nowego" komputera, bo taki zamierzamy stworzyć w Twoim budżecie.
Tutaj podam Ci temat, który krok po kroku, pozwoli Ci na podanie wszystkiego, co masz w obecnym PC:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13096199#13096199
Jeśli chodzi o rodzaj obudowy, markę i model zasilacza, które być może okażą się przydatne, to nie ma innego sposobu, jak tylko spisanie danych z tzw. natury:
Markę i model zasilacza, spiszesz tylko z jego tabliczki znamionowej.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html W przypadku obudowy, to musimy określić, czy jest to obudowa ATX, czy też mniejsza, mATX, bo to pozwoli na określenie, jaką płytę główną będziemy stosować pod nowy procesor.
Na pewno posiadasz dysk twardy. Chciałbym, byś wrzucił zrzut ekranu z CristalDiskInfo, z wszystkimi parametrami SMART. Ocenię, czy dysk jest w dobrym stanie, a przy okazji sprawdzę, jakiego rodzaju jest to dysk. Program pobierzesz stąd:
http://crystalmark.info/download/index-e.html Po wykonaniu zrzutu ekranu, zamieść go na forum, wg tej instrukcji:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Być może będziemy go mogli wykorzystać w nowym PC, jako magazyn danych.
Pomijając powyższe, inwestycja w Twój sprzęt, jesli chodzi o rozbudowę, zostawiając DDR2, jest nieopłacalne, dlatego, iż będziemy dobierać zestaw z szybszymi pamięciami DDR3.
Jeżeli to nie potrzebne to chciałbym uniknąc demontarzu ponieważ robiłem to wielokrotnie, dlatego nie mam już pasty termoprzewodzącej.
Opis komputera.
01-Płyta główna ASUS m2a-vm.
02-Procesor nie został wyswietlony w programie ale jest to AMD Athlon Dual core 2.3Ghz.
03-2.5 GB RAM (ale skoro zmieniamy sloty to nie podaje dokładniej).
04-GeForce GT220.
05-Zasilacz FEEL-400ATX(zmieniamy chyba, że nie trzeba to podam napięcia).
06-Windows 7 Pro, ale to też chyba nie istotne.
07-Antywirus w tym przypadku nie istotny.
Obudowa to mATX jeżeli to wadzi o to, żeby procesor był lepszy to z pewnością musimy wliczyć także nową obudowę .
Jak chodzi o dysk twardy to moim zdaniem nawet nie ma co go sprawdzać, jest to 80GB staary, serio stary i na pewno potrzebuje nowego. Nie chce go nawet wspominać i nie chce żeby chociażby doknął tego nowego , ale chciałbym też oszczędzić i nie kupować np. 1TB tylko 500 GB albo nawet mniejszy(serio jak najtaniej) .
Zapomniałem wspomnieć o napędzie, jego też nie potrzebuje .
Nie wiem jaki podzespół najbardziej wpływa na wydajność podczas gier, mam na myśli czy lepiej zainwestować w lepszy procesor czy w lepszą kartę graficzną, to taki przykład i możemy to również przekładać na procesor > pamięć RAM i inne.
W jednym zdaniu, w co lepiej zainwestować więcej pieniędzy czy mogę kupić sobie np i5 czy lepiej lepszą kartę graf.
Bez tej informacji nie potrafię określić, który procesor będzie dla mnie lepszy.
Jak w tej wypowiedzi coś jest nie tak proszę powiedzieć, poprawie.
Nie wiem jaki podzespół najbardziej wpływa na wydajność podczas gier, mam na myśli czy lepiej zainwestować w lepszy procesor czy w lepszą kartę graficzną, to taki przykład i możemy to również przekładać na procesor > pamięć RAM i inne.
Wszystko w PC ma znaczenie. CPU + GPU, muszą być dobrane optymalnie, bo nie warto brać bardzo mocnego procesora, przy słabej wydajnościowo karcie graficznej. Odwrotnie, także nie warto kupować np. bardzo mocnej karty graficznej, bo jej możliwości będą ograniczone, przez słabiutki CPU.
Nowe produkcje wymagają w wielu przypadkach wielowątkowości oraz porządnej karty graficznej oraz oczywiście dużej ilości RAM o szybkim czasie dostępu.
Dlatego, sugeruję, byśmy złożyli taki zestaw, bez przewidzianego OC:
1. Płyta główna - MSI-H81-P33 ATX - 200zł.
2. Procesor - I5 4440 - 650zł. (jest to wersja BOX z chłodzeniem w zestawie)
3. Pamięć - DDR3 4GB CL9 1,5V np. Crucial Balistix - ~150zł
4. Obudowa - Zalman Z1 - 120zł
5. HDD - lepiej wziąć 1TB bo 500GB odpowiednik jest nieekonomiczny - WDC Blue 1TB 7200RPM lub odpowiednik Seagate'a - około 200zł.
6. Zasilacz - XFX Core 450W lub jeśli budżet pozwoli, wziąć XFX Core 550W (obecny zasilacz, może okazać się i za słabym do nowego sprzętu i jak wiemy, jest produktem niepewnym) ~210zł.
7. Karta graficzna - Radeon R7 250x (lub HD7770 1GB DDR5) - koszt ~340zł.
Suma: ~1870zł.
Jeśli złożysz sprzęt na np. morele.net, lepiej wziąć usługę złożenia. Pozostaje Ci jeszcze w budżecie trochę gotówki na koszty wysyłki oraz np. na dodatkową porcję pasty termoprzewodzącej, którą także poleciłbym Ci w razie czego zakupić.
Jeśli sprzedaż na części obecny swój PC, pozostawiając tylko to, co chcesz przełożyć do nowego PC, będzie można zainwestować w lepszą kartę graficzną lub np. dysk SSD, który skraca czas operacji dyskowych, a to też ma ogromne znaczenie w grach.
Obejrzyj też w podobnej cenie obudowę Raijintek Arcadia czarną lub białą. Grafikę zmienił bym na GTX750 -ciut wydajniejsza i b. energooszczędna. Przy takim procesorze świetnie spisywała by się GTX750Ti, ale chyba nie pozwoli na to budżet.
A gdybym zamienił procesor na i3-4160 ? Dużo gorszy?
Wg mnie, jest to duża różnica:
http://www.cpu-world.com/Compare/416/Intel_Core_i3_i3-4160_vs_Intel_Core_i5_i5-4440.html Przede wszystkim dlatego, że I5 posiada 4 rdzenie, natomiast I3, tylko ma ich 2.
To może się przełożyć na wydajność w grach korzystających z wielowątkowości.
Pomijając powyższe, I3 także jest bardzo wydajnym procesorem, w większości przypadków spełniających zalecenia Wydawców gier, a jego ogromną zaletą jest cena.
Tutaj mam sugestię, bo być może takie rozwiązanie będzie także dobre na jakiś czas. Zakupić Intel Gxxxx na LGA1150 (~200zł), a po dozbieraniu odpowiednich środków, wymienić go już na I5.
A gdybym zamienił procesor na i3-4160 ? Dużo gorszy?
To byłoby najlepsze rozwiązanie przy tak skąpym budżecie. Połączenie i5 z kartą z niskiej półki to lekkie nieporozumienie skoro to ma być PC do grania.
Lepiej wziąć i3 4160 i grafikę 2x wydajniejszą np GTX750Ti lub R7 265 niż ta którą zaproponował swiercm.
✨ Użytkownik poszukuje zestawu komputerowego do gier w budżecie do 2000 zł, z wyłączeniem pamięci RAM i dysku. Obecnie posiada procesor AMD Athlon Dual Core 2.3 GHz, płytę główną ASUS M2A-VM, 2.5 GB RAM oraz kartę graficzną GeForce GT220. Użytkownik preferuje płytę główną z DDR2, aby zaoszczędzić na pamięci RAM, ale jest otwarty na różne opcje. W odpowiedziach zaproponowano zestaw z procesorem Intel i5-4440, płytą MSI H81-P33, 4 GB RAM DDR3, obudową Zalman Z1 oraz dyskiem HDD 1TB. Zasugerowano również rozważenie procesora i3-4160 jako tańszej alternatywy. Użytkownik planuje zakupić nowe komponenty, a resztę zamontować samodzielnie.