logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon nie uzyskuje adresu IP z routera TP-Link, laptop działa poprawnie

kawasaki12 18 Paź 2014 14:25 1722 4
REKLAMA
  • #1 14051918
    kawasaki12
    Poziom 13  
    Witam,
    Mam w domu na dwóch piętrach 2 routery. Oba sa firmy tp-link, modeli nie znam na pamięć, natomiast jeden robi jako normlany adsl a drugi jako rozdzielacz wifi tylko.
    I mam od jakiegoś czasu problem, który polega na tym, że z tym routerem który służy do wifi nie moge się połaczyć na telefonie. Laptop się łączy i nie ma żadnego problemu, a telefon nie może uzyskać adres ip, konfigurowałem juz wszystko z poradnikami, a i tak jak już się telefon połączy to nie ma internetu, nie da sięna nic wejść. Na laptopie po wszystkich zmianach i tak jest wszystko ok. Nie rozumiem tego, prosze bardzo o pomoc. Przestawiałem serwer dhcp, z tym jest chyba problem, bo jak wyłącze to da się połączyć jak wpisze adres ip ręcznie, ale kiedyś automatycznie się wszystko pobierało i było ok.
  • REKLAMA
  • #2 14052039
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Dokładne modele routerów. Który co dokładnie robi?
    2. Dokładny model telefonu.
    3. Jaka siła sygnału?
    4. Co zmieniałeś w ustawieniach DHCP?
  • REKLAMA
  • #3 14052052
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    No i jeszcze w jakim trybie działa ten drugi router?
  • REKLAMA
  • #4 14052509
    kawasaki12
    Poziom 13  
    1. Router podlaczony do gniazdka w scianie, glowny router rozdzielajacy internet jako pierwszy. Podlaczenie adsl - neostrada, wifi + kabel do komputerow. tp link TD - W8901G.
    Drugi router to tp link tl-wr740n, stoi on na szafie i podlaczony jest kablem rj45 z tym pierwszym routerem i robi jedynie jako wifi i z nim jest wlasnie problem.
    2. zaden telefon sie nie laczy, tablet tez nie daje rady, a jak pozmieniam tam z dhcp na statyczny to sie lacze, ale i tak nie ma neta. Ale glownie sprawdzam na samsung galaxy s3.
    3. Jak to sila sygnalu? Nie rozumiem pytania.
    4. W ustawieniach zmienilem, ze z dynamicznego ip na statyczne i wpisalem recznie w telefonie, polaczylem sie, natomiast nie ma internetu, nie dziala nic.
    5. Jezeli dobrze mysle, to dziala w trybie "dynamiczne ip".
  • #5 14052683
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Konfiguracja W8901g - Link - ważne są DNS-y

Konfiguracja WR740N - Link - konfiguracja jako AP.
REKLAMA