logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia SR 50 Gites - wymiana komputera, błędy i brak reakcji przy odpalaniu

Michoo02 19 Paź 2014 03:01 4506 1
REKLAMA
  • #1 14053666
    Michoo02
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam. Mam następujący problem z Aprilia sr 50 Gites. skuter posiada słynnego ditecha... Zatem opiszę nurtujący mnie problem. Otóż motorek jezdził nienagannie gdy pewnego razu zaczęło coś go "boleć" i było już z nim coraz to gorzej. Po długich poszukiwaniach okazało się że padł komputer w motorku. Komputer został wymieniony na używany ( tamten nie diagnozował nawet usterek i nie podawał paliwa na wtrysk pośredni). Po wymianie posypały się błędy odnośnie położenia przepustnicy,temperatury,kontrolki wtrysku... i kilka innych mniej znaczących których znam akurat przyczynę. Próbowałem kasować błędy ale kilka z nich tak jakby były uszkodzeniem mechanicznym. Po wymianie wtrysk pośredni zaczął pracować więc myślałem że reszta jest już tylko formalnością. Okazało się że nic podobnego. Mimo wielu prób odpalenia nie było żadnego efektu. Świeca jest sucha jak pieprz tak jakby paliwo nie dochodziło. Sprawdziłem pompę paliwa działa wtrysk pośredni jak i bezpośredni również. Mimo tego zero reakcji podczas odpalania. Motor reaguje tylko na paliwo podane ze strzykawki "odzywa się". Dziwi mnie fakt że na krótko jak wtrysk mam wymontowany to robi "mgiełkę" a świeca mimo długiego kręcenia jest sucha czyli tak jakby paliwo nie docierało. Nie wiem czy brakuje jakiegoś oringu czy innego elementu? Dostalem w sumie motor w pół rozebranego i ciężko mi określić czy brakuje czegoś. w momencie gdy wyciągam wtryski między pośrednim a bezpośrednim następuje rozprężenie ciśnienia i wydostaje się z niego dość sporo paliwa. Zachowuje się to tak jakby wtrysk bezpośredni nie pracował w głowicy i paliwo z pośredniego waliło przelewem. Na plaka też zero reakcji. Szczerze jeszcze nie sprawdziłem kompresora. Jak najlepiej go sprawdzić? Ściągnąć przewód zatkać palcem i patrzeć czy będzie ciśnienie?

Moje pytanie czy w tym motorze poza tym oczywiście co mu dolega jeszcze to chciałbym wiedzieć jak wygląda tutaj sprawa ustawiania kąta zapłonu?

Nie mogę tego nigdzie znaleźć...

I chciałbym również zapytać o tę mgiełkę czy jest ona odpowiednia (na załaczonym linku)

Proszę mi powiedzieć jeszcze czy to normalne jak przytkam wtrysk bezpośredni palcem to nie daje paliwa (objawy tak jakby był słaby) czy to normalne?

Proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Każda opinia i wskazówka jak i porady będą dla mnie bardzo cenne!
  • REKLAMA
  • #2 14094552
    krzychu001
    Poziom 16  
    Ocena: 204
    Sprawdź manometrem ile ciśnienia daje kompresor.
REKLAMA