logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Mińsk 11 - różnice między termostatami OTK 1 a OTK 3?

krystian2 03 Maj 2005 12:06 10944 5
  • #1 1457276
    krystian2
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Witam mam lodówkę Mińsk 11 leciwego wieku bo ma już pod trzydziestkę. Chodziła bardzo dobrze pomijając zużycie energii. Niedawno zauważyłem że nie załącza się. Rozebrałem obudowę termostatu i okazało sie że to on był przyczyną tzn załączał się ale "na pych" trzeba było popchnąc zworkę śrubokrętem a potem wyłączał sie sam. Kupiłem nowy tylko że stary ma oznaczenie OTK 1 (oryginał ZSSR) a nowy to OTK 3. Po zamontowaniu nie wyłącza wogóle lodówki. Czy to może przyczyna innego typu termostatu ?. Czy można go jakoś sprawdzić ?. W razie niesprawniości nie uznają mi gwarancji. Sądzę że gdybym to ja uszkodził kapilarę to usłyszał bym sykot uciekającego gazu. Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #2 1457322
    wietka
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Jeżeli faktycznie wczesniej nie było problemu z morożeniem tzn aż do momentu az termostat sie spalił (przerwa na stykach ) to wina lezy po stronie termostatu .Wlóż termometr np zaokienny do zamrażalinika ,zmierz temperaturę mrożenia .Jak bedzie powyżej -15 st (to tak orientacyjnie-nie tak dokladnie ) i pomimo dlugiej pracy lodówki temperatura za nic nie spadnie to wina niestety nie lezy w termostacie . Po prostu lodówka nie potrafi domrozić do temperatury wyłączania termostatu.Jeżeli będzie np -18 ,-19 i nawet na minimum nie wyłącza to wykluczając uszkodzenie przez ciebie samego termmostatu żle go poprostu dobraleś . Mogłeś kupic termostst TAM 112
  • Pomocny post
    #3 1457977
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Witam
    Przyczyną tego,że agregat stale pracuje po wymianie termostatu moze być niedokładne przyleganie czujnika do powierzchni parownika jeśli to jest to,wystarczy poprawic mocowanie i bedzie dobrze.Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 1458159
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 1458442
    krystian2
    Poziom 14  
    Dziękuję za pomoc. Zastanawiam się bo wiem że są lodówki Mińsk w których można nastawić osobno temperaturę na komorę i zamrażalnik (mają jeden agregat i system elektrozaworów) może ten termostas OTK 3 jest przeznaczony do takiej lodówki i cały musi sie znajdować w np zamrażalniku. W moim przypadku tylko koniec kapilary dotyka zamrażalnika. W najniższym położeniu wyłącza sie na chwile na jakies 5 minut i ponowni załącza. Czy wie ktoś może jaki jest zakres temperatur dla takiego termostatu. Co do odległości między kapilarą a parownikiem to już rególowałem teraz końcówka kapilary jest umocowana bezpośrednio na zamrażalniku. Temperatura w zamrażalniku wynosi jakieś - 18 st C.
  • #6 1464559
    krystian2
    Poziom 14  
    Dziękuję za rady. Wymontowałem jeszcze raz ten termostat i okazało się że to TAM 112 (jest napisane obok konektorków) a na obudowie platikowej jest OTK 3. Wykonałem dodatkową izolacje kapilary. Teraz działa w miarę poprawnie. A tak z innej beczki wszędzie gdzie pytałem w tej sprawie w sklepach i serwisach mówili mi że te lodówki mają agregat stworzony do pracy na 50 lat ! Nieźle i że szkoda wyrzucać tej lodówki. Dwa lata temu zmieniałem drzwi i uszczelkę. Dziękuję i pozdrawiam
REKLAMA