logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brzęczenie oprawy świetlówkowej i miganie światła

strfind 24 Paź 2014 15:48 7278 14
REKLAMA
  • #1 14069332
    strfind
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Witam serdecznie kolegów!
    Starłem się dzisiaj w dziwnym zjawiskiem jakim jest brzęczenie.
    Jestem właścicielem miejsca postojowego w garażu piętrowym. Dzisiaj zauważyłem, że nad moim miejscem postojowym oprawa świetlówkowa brzęczy oraz świetlówka miga z częstotliwością ok. 10 razy na sekundę. Jestem właścicielem miejsca i również lampy nad tym miejscem dlatego muszę sam to załatwić a nie właściciel garażu.

Kilka zdjęć:

Co ciekawe gdy nacisnę ten czarny przycisk obok diody to brzęczenie ustaje i świetlówki świecą normalnie. Jak puszczę to wraca do starego brzęczenia i migania.
    Po wyłączeniu bezpiecznika ( każde miejsce ma swój + gniazdo 230V ) to lampa nie gaśnie więc zakładam, że ma jakiś akumulator i inwerter. Jeśli rozbiorę lampę z odłączonym zasilaniem to wciąż będzie na niej 230V z inwertera?

Podsumowując: Jak mogę naprawić to brzęczenie aby nie brzęczało a i świeciło normalnie?

Pozdrawiam, strfind.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14069356
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14069363
    strfind
    Poziom 17  
    heniuś przygasa całkowicie.
    Poza tym nawet jeśli wyjmę świetlówki to oprawa dalej brzęczy. Tylko chwilowe wciskanie tajemniczego czarnego przycisku pomaga póki się go trzyma.

Świetlówki są w porządku (testowane na innym stanowisku nielegalnie :P)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14069409
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14069424
    strfind
    Poziom 17  
    heniuś czuję się na siłach ponieważ na elektryce też się trochę znam gdyż do pracy wymagany był SEP 1kV więc jakąś ogólną wiedzę musiałem przyswoić :)

Więc mówisz żeby odłączyć akumulator czy cały akumulator z inwerterem?
    Zostawić mam samo: L > G13 > statecznik > g13 > N ?
  • Pomocny post
    #6 14069450
    belfegor1988
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam, w pracy ciągle się spotykamy z czym podobnym, lampa jest z modułem awaryjnym - które po roku - dwóch padają. Wymiana kilku elementów wewnątrz modułu przywraca go do życia, tylko pytanie czy warto się z tym bawić i nie lepiej po prostu odpiąć akumulator i fazę stałą go zasilającą. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14069470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14069512
    strfind
    Poziom 17  
    Dzięki za pomoc! W poniedziałek zdejmę oprawę i sprawdzę jaki statecznik jest. Po prostu odłączę ten moduł awaryjny. Jest właściwie do niczego nie potrzebny gdy w okół dziesiątki innych źródeł światła :)

Jednak temat zostawię otwarty gdyby się pojawiły jakieś wątpliwości w poniedziałek.

Pozdrawiam, strfind.
  • Pomocny post
    #9 14069526
    belfegor1988
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam, potrzebny był by w razie zaniku napięcia - do oświetlenia drogi do wyjścia - ale z tego co piszesz to i tak jest niesprawny. (no chyba, że było by to coś innego, ale w to wątpię - jak słyszę dźwięk brzęczącego przekaźnika to aż mnie skręca;)
  • Pomocny post
    #10 14069555
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    strfind napisał:
    Po prostu odłączę ten moduł awaryjny. Jest właściwie do niczego nie potrzebny gdy w okół dziesiątki innych źródeł światła :)

Moduł awaryjny do wymiany, na 100 % z doświadczenia. Do wymiany to nie znaczy do odłączenia. Moduł awaryjny jest potrzebny do podtrzymania oświetlenia oprawy świetlówkowej w razie zaniku zasilania podstawowego. Projektant w tym miejscu umieścił oprawę z modułem awaryjnym, zgodnie z przepisami i zaleceniami rzeczoznawcy do spraw ochrony przeciwpożarowej. NIE MOŻNA TEGO MODUŁU OD TAK SOBIE ZDEMONTOWAĆ !!!
    A co w razie wybuchu pożaru, wyłączenia oświetlenia podstawowego. Jak znajdzie kolega drogę ewakuacji ze swojego samochodu ? Moduł rzecz ważna, jak nie teraz to w przyszłości może okazać się bardzo przydatny.
    A jeżeli pozostali użytkownicy parkingu podziemnego też będą mieli podobne podejście do tematu, to co - egipskie ciemności. Z samochodowych świateł pozycyjnych będzie kolega korzystał ?
    Sprawdzić jaki typ modułu, zakupić nowy i wymienić, łącznie z baterią - innego wyjścia nie ma.
  • Pomocny post
    #12 14077181
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    strfind napisał:
    A do czego służy ten czarny przycisk umiejscowiony na oprawie?

Do zasymulowania braku prądu i załączenia modułu awaryjnego.
  • #13 14077191
    strfind
    Poziom 17  
    A jeszcze jedno pytanko.
    Jeśli w sieci zasilającej napięcie jest wyższe niż powinno tj. 245V gdzie powinienem szukać przyczyny?
    Jeśli by było niższe niż 220V to gdzie powinienem szukać przyczyny?

(dla obu wypadków podałem wartość ~+5% uchybu)

Pozdrawiam
  • #14 14077917
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    strfind napisał:
    A jeszcze jedno pytanko.
    Jeśli w sieci zasilającej napięcie jest wyższe niż powinno tj. 245V gdzie powinienem szukać przyczyny?
    Jeśli by było niższe niż 220V to gdzie powinienem szukać przyczyny?

(dla obu wypadków podałem wartość ~+5% uchybu)

Pozdrawiam

Nigdzie. Takie wahanie jest dopuszczalne w zakresie ±10% od 230 V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brzęczeniem oprawy świetlówkowej oraz miganiem światła w garażu. Po zbadaniu sytuacji, zasugerowano, że przyczyną może być zużycie świetlówki lub uszkodzenie statecznika elektronicznego. Użytkownik zauważył, że brzęczenie ustaje po naciśnięciu czarnego przycisku, co sugeruje, że może to być związane z modułem awaryjnym. Wskazano na konieczność odłączenia akumulatora oraz sprawdzenia schematu podłączenia statecznika. Użytkownik planuje zdemontować oprawę i sprawdzić stan statecznika, a także rozważa wymianę modułu awaryjnego, który może być uszkodzony. Dyskutowano również o dopuszczalnych wahaniach napięcia w sieci zasilającej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA