logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson xp-412 komunikat zacięty papier .... mądrej rady potrzeba :)

TMCOMPUTER 25 Paź 2014 14:58 7116 9
REKLAMA
  • #1 14072074
    TMCOMPUTER
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam,

Zakupiłem drukarkę epson xp-412 po włączeniu wyświetla komunikat zacięty papier (fotka niżej ) Po wciśnięciu ok wyświetla zamknij skaner mimo że jest zamknięty.Rozebrałem ją nigdzie nie ma resztek papieru itp.Dodam że drukarkę dostałem już w takim stanie.

Nie wykonuje po włączeniu żadnych operacji wszystko stoi wyświetlany jest tylko taki komunikat i mruga zielony power.

Proszę o rady co można sprawdzić gdzie znajduje się czujnik zamkniętego skanera.

Ew. jakieś tryby serwisowe lub może inne pomysły by ją ożywić? :)

Wie ktoś może z jakiego modelu epsona pasuje płyta główna ?Jest trochę tych modeli i zapewne elektronika jest w innych modelach ta sama.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Może ktoś naprawiał już to cudo albo ma taką płytę główną w dobrej cenie oczywiście sprawną bo może to ona jest uszkodzona.

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:
    Wymontowałem płytę gł. widać że ktoś lutował czujnik papieru (fot3) .
    Ponowne lutowanie nie pomogło.Nadal komunikat zacięty papier ... Może powiecie co można jeszcze sprawdzić.
    Załączniki:
    • Epson xp-412 komunikat zacięty papier .... mądrej rady potrzeba :) DSC02570.jpg (693.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Epson xp-412 komunikat zacięty papier .... mądrej rady potrzeba :) DSC02569.jpg (725.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Epson xp-412 komunikat zacięty papier .... mądrej rady potrzeba :) DSC02568.jpg (615.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15015126
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Odgrzebię trochę temat. Czy udało ci się to naprawić? Mam podobny problem z inną drukarką.
  • REKLAMA
  • #4 15303197
    dawidowskis
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam. Mogę się podzielić co zrobiłem w XP-415 która ma taki sam formatter. Mianowicie wymieniłem czujnik papieru ten na płycie formattera na nowy, sprawdziłem sprzęgła [ok], sprawdziłem silnik napędu [ok], wyczyściłem encoder - żadne z tych czynności nie ożywiły drukarki. Sprawdzałem też tranzystory bipolarne i oba są sprawne. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwesta. Jak odciągnę flagę papieru od czujnika na płycie głównej i uruchomię drukarkę to wyskakuje błąd ogólny drukarki. Jak flaga jest we właściwej pozycji - komunika brzmi "zacięcie papieru". Dodam jeszcze, że uszkodzenie nastąpiło podczas czyszczenia głowicy przy użyciu narzędzi do konserwacji.
  • #5 15344845
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    Hmmm. W xp422 było to standardem. Po wielu walkach z wieloma egzemplarzami nie doszliśmy do tego o co chodzi. W jednym przypadku była to wina stacji serwisowej. Jeśli zacięcie papieru pokazuje się od razu po uruchomieniu urządzenia to należy zmierzyć tranzystory. Najłatwiej "piszczykiem" w mierniku. Jak by nie mierzyć nie może piszczeć. Tak dla amatorów. Następnie trzeba sprawdzić bezpiecznik SMD oznaczony F1 jest on w pobliżu tranzystorów.

EDIT: Przypomniało mi się że często moduł WiFi ulegał uszkodzeniu i też się tak działo.
  • REKLAMA
  • #6 16199564
    plotek5
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    artin.bruyen napisał:
    należy zmierzyć tranzystory. Najłatwiej "piszczykiem" w mierniku. Jak by nie mierzyć nie może piszczeć. Tak dla amatorów. Następnie trzeba sprawdzić bezpiecznik SMD oznaczony F1 jest on w pobliżu tranzystorów.

Z racji, że pofatygowałem się już wyjąć ze swojej xp312 płytę, mogę prosić o opis dla 'początkujących' amatorów? Mianowicie w jaki sposób sprawdza się ten bezpiecznik F1?
    Co do tych tranzystorów, to sprawdza się je przy włączonej drukarce, czy może trzeba je wylutować? Sprawdzałem je przy wyjętej płycie, miernikiem bez brzęczka na funkcji dioda i tu zaniepokoiła mnie sprawa, że w tranzystor C6144 (który, jeśli dobrze doczytałem jest NPN) pojawia się prąd, gdy + miernika przyłożę do E, zaś - do B. W przypadku tranzystora A2222 (PNP o ile się nie mylę) pojawia się prąd, gdy przykładam - miernika do E, a + do B. Czy moje pomiary w ogóle miały sens na przylutowanych tranzystorach i czy wnioski są poprawne?

Proszę o wyrozumiałość - to moja pierwsza płyta główna (czegokolwiek) jaką chciałbym naprawić ;)
  • #7 16199577
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Bezpiecznik też sprawdza się "piszczykiem".
    Wszystlo na wyłączonej drukarce. A tranzystory mierząc twoim sposobem to wylutowane. Ja sprawdzałem zawsze wylutowane ale na" piszczyku". Wtedy jak byś ich nie mierzył, nie ważne którą sondę do którego wyprowadzenia nie może piszczeć. Jak będzie piszczeć to są do wymiany.
  • #8 16205438
    plotek5
    Poziom 11  
    Rozumiem, że pisząc "piszczyk" masz na myśli opcję "dioda"? Nie posiadam multimetru z buzerem, ale przypuszczam, że to tylko taki wspomagacz opcji dioda (przepływ prądu) i da się bez niego obejść ?

Sprawdzałem bezpiecznik F1 - od góry multimetr nie pokazywał przepływu prądu, więc wtyknąłem go od spodu i coś zaczęło pokazywać, więc rozumiem, że jest ok?

Wymiana modułu wifi nie pomogła. Zmieniłem nawet całą bazę - płyta z xp312 powędrowała do xp305, gdzie pokazał się ten sam błąd zacięcia papieru.

Czyli zostaje już tylko wylutowanie tych dwóch tranzystorów i sprawdzenie ich?

Mam jeszcze epsona sx430w w błędem drukarki e-01. Myślałem, że i jego płytę wrzucę do xp312 lub xp305, ale jest trochę niekompatybilna co do taśm (załącznik) - może i dałoby radę wtyknąć obie do jednego styku, ale raczej nic mi to by nie wniosło
    Załączniki:
    • Epson xp-412 komunikat zacięty papier .... mądrej rady potrzeba :) 20170116_232731826.jpg (3.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16205457
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Pisząc piszczyk miałem na myśli funkcje diod. Pisałem tak żeby inni rozumieli na przyszłość.
    Ale nie rozumiem co masz na myśli że mierzyłeś F1 od góry i od dołu. On przecież jest smd.
  • #10 16205481
    plotek5
    Poziom 11  
    jako góra przyjąłem patrzenie na płytę od frontu, czyli tak jak zrobione jest powyższe zdjęcie płyt,
    natomiast od dołu to dla mnie płytka z drugiej strony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Epson XP-412, która wyświetla komunikat o zacięciu papieru oraz informację o zamknięciu skanera, mimo że jest on zamknięty. Po rozebraniu urządzenia nie znaleziono resztek papieru. Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących lokalizacji czujnika zamkniętego skanera oraz ewentualnych trybów serwisowych. W odpowiedziach inni użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami, sugerując wymianę czujnika papieru, sprawdzenie tranzystorów oraz bezpiecznika SMD (F1). Wskazują również na możliwość uszkodzenia modułu WiFi jako potencjalnej przyczyny problemu. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat pomiarów i diagnostyki, podkreślając znaczenie wylutowania tranzystorów dla dokładnej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA