logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar CZN236 - Lód na elemencie, słabe chłodzenie, 10°C w środku

ppi0tr 25 Paź 2014 21:20 4395 5
REKLAMA
  • #1 14073236
    ppi0tr
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam lodówkę Polar, która słabo chłodzi (10 st. w środku). Zauważyłem jednak, że na jednym z elementów jest lód (na zdjęciu).

Lodówka wydaje się pracować normalnie: włącza się i wyłącza bez widocznie nienormalnych przerw.

Próbowałem rozmrażać lodówkę, ale po kilku dniach lód znowu się pojawia.

Podejrzewam, że może to być czujnik temperatury, który zamrożony źle reguluje temperaturę w środku. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia i dać wskazówki jak można to naprawić?

Z góry dziękuję,
    Piotrek
    Załączniki:
    • Polar CZN236 - Lód na elemencie, słabe chłodzenie, 10°C w środku lodowka.png (372.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14073569
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    ppi0tr napisał:
    Podejrzewam, że może to być czujnik temperatury, który zamrożony źle reguluje temperaturę w środku. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia i dać wskazówki jak można to naprawić?

W tej lodówce masz termostat z dwoma kapilarami. Załóż W4 z jedną kapilarą i będzie działać normalnie.
  • REKLAMA
  • #3 14151952
    robert1451
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Nie będzie z tym trzeba nauczyć się żyć.
  • REKLAMA
  • #4 14195256
    susz waldemar
    Poziom 2  
    Przez wymianę termostatu na W4 uzyskasz to,że osiągniesz zadowalającą temperaturę w komorze chłodziarki, natomiast ten lód może się faktycznie nie wytapiać
  • REKLAMA
  • #5 14200575
    robert1451
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam.
    Wynikiem przemrażania jest utrata izolacji, co skutkuje pojawianiem się oblodzenia. Jedynym wyjściem jest dodatkowe odizolowanie rurki ssącej prowadzącej do schładzarki. Problem polega na usunięciu pianki izolacyjnej z tylnej ściany i dodatkowej izolacji tej rurki.
  • #6 14203772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA