logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partycje dysku ATA z Win XP oznaczone jako RAW w Win 7 - brak dostępu do danych

sneaf 26 Paź 2014 13:24 792 6
REKLAMA
  • #1 14074949
    sneaf
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Podłączyłem do komputera stary dysk ATA, używany na lapku z win XP.
    Windows 7 wykrywa wszystkie partycje jako niesformatowane, w menedżerze dysków partycje były oznaczone jako RAW.
    testdisk-7.0 nie wykrywa żadnych danych i nie pozwala na zmianę systemu plików.
    W jakimś tam programie udało mi się to pozamieniać na NTFS, ale nadal nie mam dostępu do danych, a dyski są oznaczone jako niesformatowane.
    Chodzi mi głównie o zdjęcia. Ontrack EasyRecovery10 Professional wykrywa jakieś pliki, ale są one dziwnie ponazywane i nie da się ich odpalić w jakimkolwiek edytorze grafiki.
  • REKLAMA
  • #2 14074970
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Pokaż SMART tego dysku, np screen z CrystalDiskInfo oraz screen z DMDE z widoku okna partycje.
  • REKLAMA
  • #3 14074994
    keldorn12
    Poziom 2  
    Dokładnie jak mati211p napisał bez SMARTa nic więcej nie doradzę :(
  • #4 14075021
    sneaf
    Poziom 9  
    Partycje dysku ATA z Win XP oznaczone jako RAW w Win 7 - brak dostępu do danych Partycje dysku ATA z Win XP oznaczone jako RAW w Win 7 - brak dostępu do danych
  • REKLAMA
  • #5 14075117
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Podmień taśmę sygnałową przede wszystkim i jeszcze raz wrzuć SMART. C7 ma bardzo wysoką wartość. Wg mnie z tego powodu masz problemy z prawidłowym działaniem HDD, gdyż nie jest poprawnie wykrywany przez system.
  • REKLAMA
  • #6 14075134
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Dziwny ten SMART dysku, dysk prawidłowo podłączony i zasilany? Po sprawdzeniu tego zalecam najpierw kopię danych i odzysk z kopii, wg DMDE dane można odzyskać, niepotrzebnie się kolega bawił tym dyskiem.
  • #7 14075153
    sneaf
    Poziom 9  
    Partycje dysku ATA z Win XP oznaczone jako RAW w Win 7 - brak dostępu do danych

Dysk jest podłączony przelotką 2.5 / 3.5 ATA,
    być może tutaj tkwi błąd..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył stary dysk ATA z systemem Windows XP do komputera z Windows 7, jednak wszystkie partycje zostały wykryte jako niesformatowane (RAW). Program testdisk-7.0 nie zdołał odnaleźć danych ani zmienić systemu plików. Użytkownik próbował konwertować partycje na NTFS, ale nadal nie miał dostępu do danych, głównie zdjęć. Ontrack EasyRecovery10 Professional wykrył pliki, ale były one nieczytelne. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu dysku (SMART) oraz podmianę taśmy sygnałowej, ponieważ wysoka wartość C7 może wskazywać na problemy z dyskiem. Zaleca się również wykonanie kopii danych przed dalszymi próbami odzysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA