logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak informacji na temat procesora oraz zwalniający komputer

Sachato 27 Paź 2014 20:09 1224 14
REKLAMA
  • #1 14079424
    Sachato
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!

Mam problem, otóż nie jestem w stanie dowiedzieć się jaki procesor siedzi w mojej jednostce. Na samym procesorze nie ma nic więcej napisanego poza AMD Athlon (choć to jest już jakiś trop). Po włączeniu właściwości 'mojego komputera' wyświetla się 'AMD processor model unknow'. Zainstalowałem program Everest (home edition), ten tak samo, tyle że dodatkowo wyświetla:" Typ procesora Unknown, 2500 MHz"

Parametry

1. Płyta główna- Gigabyte GA-M56S-53, w evereście było napisane, że 'nieznane', Typ BIOS'u Award - Award Modular BIOS v6.00PG
    2. Procesor- ? a no właśnie.
    3. RAM - Elixir DDR 2 2GB
    4. Karta graficzna- Nvidia Geforce GT 440 1GB
    5. Zasilacz, Bequiet! 530W
    6. Temperatury podzespołów- tutaj użyłem core temp'a i nie pokazywał wartości większych jak 50 stopni, oba rdzenie przeważnie 30-40 stopni, a karta graficzna jest delikatnie ciepła, ledwo odczuwalnie.
    7. OS- Windows xp home edition.

Co zrobić z komputerem, który mi zwalnia podczas dłuższej pracy przy nim? Potrafi po godzinie zwolnić i każde otwieranie nowej karty w przeglądarce (używam google chrome), na prawdę mu problemy sprawia. Dzisiaj podłączyłem nowy dysk, na którym zainstalowałem system, więc to raczej nie jest wina dysku.

Jeszcze jedno, czy na takim komputerze zainstalowanie Windowsa 7 byłoby rozsądne? A jak nie, to co musiałbym zrobić, żeby jednak to był dobry pomysł (tj. co musiałbym dokupić. Nie jestem w stanie teraz kupić, ale przynajmniej będę wiedział o jakie podzespoły wzbogacić mojego blaszaka).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14079435
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Sachato napisał:
    Co zrobić z komputerem, który mi zwalnia podczas dłuższej pracy przy nim?

Przeprowadź pełną diagnostykę, a nie tylko "wyrywkowe testy".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14079454
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Sachato napisał:
    Jeszcze jedno, czy na takim komputerze zainstalowanie Windowsa 7 byłoby rozsądne?

Nie bardzo - mało RAM`u masz.

Dodano po 3 [minuty]:

Sachato napisał:
    nie jestem w stanie dowiedzieć się jaki procesor siedzi w mojej jednostce. Na samym procesorze nie ma nic więcej napisanego poza AMD Athlon

Po pierwsze niemożliwe - tam są jeszcze cyferki zawsze, które mówią o modelu np. ADO5000IAA5DO.
    Po drugie wgraj aktualny BIOS - dlatego może płyta gł. nie rozpoznawać nazwy cpu.
  • #5 14079477
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    safbot1st powinno wystarczyc, pchanie sie teraz w Viste lub XP nie ma zbytnio sensu.
  • Pomocny post
    #6 14079482
    safbot1st
    Poziom 43  
    Sachato napisał:
    6. Temperatury podzespołów- tutaj użyłem core temp'a i nie pokazywał wartości większych jak 50 stopni, oba rdzenie przeważnie 30-40 stopni, a karta graficzna jest delikatnie ciepła, ledwo odczuwalnie.

Po trzecie - co z tego, że sprawdziłeś temperatury w spoczynku?
    Sprawdź w stresie:
    Uruchom OCCT i HWmonitor jednocześnie. Po 10 minutach nie wyłączając OCCT wklej screena z HWmonitor.

Dodano po 1 [minuty]:

Kolobos napisał:
    powinno wystarczyc

Zależy co Autor robi na tym komputerze. Visty nie polecam nikomu niezależnie od ilości RAM ;).
  • #7 14079493
    Sachato
    Poziom 9  
    Ten FRST mi gwarancję zerwie, przynajmniej mi taka notka wyskoczyła gdy chciałem włączyć ten program

tutaj screen z crystaldisk'a:

Tutaj z CPU-Z
  • Pomocny post
    #8 14079496
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Dysk uszkodzony.
  • Pomocny post
    #9 14079499
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Dysk jest uszkodzony i nadaje sie do wymiany.

Procesor to jak widac Amd Athlon 64 X2 4850e.
  • Pomocny post
    #10 14079500
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ale masz rozwiązanie - problemy z dyskiem twardym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 14079511
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sachato czytaj ze zrozumieniem to nic trudnego! Komunikat nie dotyczy gwarancji komputera...
    Logi i tak sa juz zbedne. Wroc jak juz wymienisz dysk.

Ps. Po wgraniu najnowszego biosu do plyty procesor bedzie wykrywany poprawnie.
  • #12 14079532
    Sachato
    Poziom 9  
    Kolejny do wymiany? Kurde no... Nic się nie da wykrzesać z niego więcej. Widzę sam, że relokowane sektory mam. Powiedzcie mi, o co właściwie z tą relokacją chodzi? Jak poważne jest to uszkodzenie dysku, oraz czy każdy dysk dokonuje swego żywota właśnie przez relokację sektorów. Albo inaczej jak tego unikać?

A co do tego procesora, to Amd Athlon 64 X2 4850e jest tym moim procesorem, tak? :P
  • Pomocny post
    #13 14079566
    mati211p
    Oznacza to, że dysk posiada fizycznie uszkodzoną powierzchnię, tego nie da się naprawić. Taki fizycznie uszkodzony sektor jest zastępowany z puli zapasowych sektorów. Jednakże korzystanie z takiego dysku może mieć różne skutki min problemy z uruchomieniem aplikacji czy systemu, spowolnienie pracy systemu lub znikanie dysku w biosie itd.
    Poczytaj o SMART np. tutaj
  • #14 14079588
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak, relokowane sektory to przeniesione uszkodzone sektory. Do tego dochodza sektory niestabilne.
    Uszkodzenia dyskow sa rozne, nie da sich uniknac, wszystko sie kiedys psuje.

> A co do tego procesora, to Amd Athlon 64 X2 4850e jest tym moim procesorem, tak?

Tak jak widac na screenie.
  • Pomocny post
    #15 14079599
    mati211p
    Jeśli chodzi o samo spowolnienie pracy systemu to większy wpływ na to maja niestabilne sektory, które w SMART też są obecne. By dowiedzieć się więcej na temat stanu dysku konieczny jest skan jego powierzchni, choć tutaj nie jest wymagany, w szczególności jeśli jak najwięcej danych chcesz odzyskać. Po zakupie nowego dysku możesz wykonać kopię posektorową na nowy dysk i wykonać w ten sposób idealną kopię tego uszkodzonego zachowując dane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z identyfikacją procesora w swoim komputerze, który to jest oznaczony jako AMD Athlon, ale nie podaje konkretnego modelu. Właściwości systemowe wskazują na "AMD processor model unknown". Użytkownik zainstalował program Everest, który również nie dostarcza pełnych informacji, jedynie podaje typ procesora jako "Unknown" z częstotliwością 2500 MHz. Komputer zwalnia podczas dłuższej pracy, a użytkownik posiada płytę główną Gigabyte GA-M56S-53, 2GB RAM, kartę graficzną Nvidia Geforce GT 440 oraz zasilacz Bequiet! 530W. Odpowiedzi sugerują przeprowadzenie pełnej diagnostyki, aktualizację BIOS-u oraz wymianę uszkodzonego dysku twardego, który wykazuje relokowane sektory. Ostatecznie zidentyfikowano procesor jako AMD Athlon 64 X2 4850e.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA