logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć jacka do modułu wzmacniacza audio 15+15W? Buczenie dźwięku

TomaszSudoł 28 Paź 2014 16:04 888 7
  • #1 14081590
    TomaszSudoł
    Poziom 8  
    Ocena: 19
    Cześć kupiłem w sklepie elektronicznym układ kitu 15+15 w . Podłączyłem wszytko , ale jakoś dziwnie buczy , dzwięk jest odtwarzany ale jakoś buczy . Mugłby mi ktos rozrysowac jak podłaczyć jacka ? dodaje zdj Jak poprawnie podłączyć jacka do modułu wzmacniacza audio 15+15W? Buczenie dźwięku
  • #2 14081691
    neo62
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Napisz najpierw jak sam go podłączyłeś i jak wygląda zasilać.
  • #3 14081937
    TomaszSudoł
    Poziom 8  
    ja podłączyłem go tak że w te otwory dwa włożyłem kabelki od głosników i przykręciłem , tylko nie wiem jak jacka przylutować żeby wszytko było dobrze , mój zasilacz to taki , dam na dole zdj , pisze na nim OUTPUT 12.0v i wejście idealanie pasuje . Jak poprawnie podłączyć jacka do modułu wzmacniacza audio 15+15W? Buczenie dźwięku
  • #4 14082210
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    TomaszSudoł napisał:
    Mugłby mi ktos rozrysowac jak podłaczyć jacka ?

Masa od strony obsady wtyczki, kanał lewy na czubku, kanał prawy na pierścieniu wtyczki.
    Jak podłączyć drugi koniec przewodu do płytki - powinien być opis na płytce lub w dokumentacji dostarczonej z modułem.
    TomaszSudoł napisał:
    mój zasilacz to taki , dam na dole zdj , pisze na nim OUTPUT 12.0v i wejście idealanie pasuje .

Co tam jeszcze pisze? Wydajność prądowa jest napewno za mała, filtracja też być może za słaba, by ustalić czy zasilacz jest przyczyną przydźwięku skręć potencjometr do zera.
  • #5 14082268
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    TomaszSudoł napisał:
    ...dzwięk jest odtwarzany ale jakoś buczy

Posiadasz zasilacz o zbyt małym prądzie ( nie myl z napięciem ) i w dodatku to co z siebie daje jest bardzo słabo filtrowane. Dokup jeszcze kondensator elektrolityczny 4700uF/25V i podłącz równolegle do zasilania - powinno nieco pomóc ale cudów się nie spodziewaj. Powinieneś użyć zasilacza min.30W ( podane nap.wyj. * max prąd )
    czyli dla 12V - 2,5A.
    A o jaki JACK pytasz?

Pozdr.
  • #6 14082425
    TomaszSudoł
    Poziom 8  
    Pytam sie jak podłaczyć jacka bo gdy te kabelki zrusze to trzeszczy a czasami jest ok

Dodano po 4 [minuty]:

Napiszcie mi co mam zrobić ?
  • #7 14082665
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    TomaszSudoł napisał:
    Napiszcie mi co mam zrobić ?

Z całym szacunkiem, ale w najmniejszym stopniu nie pomagasz.
    Kol.jdubowski słownie rozrysował Ci podłączenie Jacka.
    Jeśli przy ruszaniu kablami " coś trzeszczy" to trzeba tego cosia zlokalizować.
    Ile masz tych kabli? - cztery: zasilanie, dwie kolumny i wejście.
    Trzask świadczy o niepewnym styku na złączach. Trzeszczą głośnikowe -sprawdź i podokręcaj śrubki mocujące ( tylko nie urwij ), trzeszczy zasilanie - sprawdź czy wtyczka jest tego samego rozmiaru co gniazdko; może być tak że kołeczek w gniazdku ma mniejszą średnicę niż rurka we wtyczce i wtyczka kiwa się i nie łączy ( powinien być lekko wyczuwalny opór ). Co do podłączenia JACK'a - "wygoogluj" sobie takie hasło i w opcjach grafika otrzymasz setki odpowiedzi - tylko nie do końca jestem pewien że chodzi Ci o JACK'a.

Pozdr.
  • #8 14082711
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    TomaszSudoł napisał:
    Pytam sie jak podłaczyć jacka bo gdy te kabelki zrusze to trzeszczy a czasami jest ok

Podłączyć porządnie. Luty pewne, przewody nie połamane, mocowania śrubowe - pobielić cyną końce przewodów przed włożeniem pod zaciski.
    Trzaski dowodzą luźnych i niepewnych połączeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z buczeniem dźwięku po podłączeniu jacka do modułu wzmacniacza audio 15+15W. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw sprawdzić poprawność podłączenia oraz jakość zasilania. Wskazano, że masa powinna być podłączona do obsady wtyczki, a kanały lewy i prawy do odpowiednich styków wtyczki jack. Zauważono, że zasilacz o zbyt małej wydajności prądowej oraz słabe filtrowanie mogą być przyczyną problemu. Rekomendowano dodanie kondensatora elektrolitycznego 4700uF/25V do zasilania oraz upewnienie się, że wszystkie połączenia są pewne i dobrze wykonane, aby uniknąć trzasków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA