Mam problem z tym dyskiem [WD2500AAJS (250GB)]. Generalnie od dłuższego czasu pojawiają się przycinki, głownie w trakcie przeglądania internetu, "szperania" po folderach, o dziwo nie występują problemy w czasie grania/korzystania z programów. Dysk ma swoje lata więc nic w tym dziwnego, wraz z biegiem czasu coraz częściej i na dłużej się przycina (w trakcie przycięcia dioda HDD świeci stałym światłem, czasami nawet świeci kiedy system działa płynnie). Zacząłem się tym przejmować w momencie kiedy znacznie wydłużył się czas uruchamiania komputera, kiedy były to 2 minuty, to jakoś mi to nie przeszkadzało, jednak w tym momencie dochodzi do 10 minut i z dnia na dzień jest coraz gorzej, raz wyskoczył komunikat o błędzie podczas ładowania jakiejś biblioteki od win7. Moja prośba jest taka, chciałbym chociaż minimalnie poprawić osiągi tego dysku, samo przycinanie mi nie przeszkadza, jednak jak by skrócić czas uruchamiania do chociażby 2-3 minut, to byłoby miło
. Chciałbym to osiągnąć bez utraty danych, ponieważ w niedalekiej przyszłości (po wypłacie
), mam zamiar kupić sobie dysk SSD, więc ten który mam teraz ma tylko przeżyć ten okres, i zapewnić mi w miare komfortowe warunki (10 minut oczekiwania na załadowanie win7 to zdecydowanie za długo). Każda pomoc się przyda, lecz jeżeli nie da się nic zrobić bez kasowania danych, to po prostu przetrzymam te ?kilkanaście? dni. Wrzucam 2 zdjęcia ze skanu i smart'a mhdd, oraz dorzucam ss ze smarta CrystalDiskInfo tak na wszelki wypadek
.
), mam zamiar kupić sobie dysk SSD, więc ten który mam teraz ma tylko przeżyć ten okres, i zapewnić mi w miare komfortowe warunki (10 minut oczekiwania na załadowanie win7 to zdecydowanie za długo). Każda pomoc się przyda, lecz jeżeli nie da się nic zrobić bez kasowania danych, to po prostu przetrzymam te ?kilkanaście? dni. Wrzucam 2 zdjęcia ze skanu i smart'a mhdd, oraz dorzucam ss ze smarta CrystalDiskInfo tak na wszelki wypadek