logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD2500AAJS - Przycinanie, długi czas ładowania systemu, 4 niestabilne sektory

anici 29 Paź 2014 17:30 1170 18
REKLAMA
  • #1 14084779
    anici
    Poziom 10  
    Mam problem z tym dyskiem [WD2500AAJS (250GB)]. Generalnie od dłuższego czasu pojawiają się przycinki, głownie w trakcie przeglądania internetu, "szperania" po folderach, o dziwo nie występują problemy w czasie grania/korzystania z programów. Dysk ma swoje lata więc nic w tym dziwnego, wraz z biegiem czasu coraz częściej i na dłużej się przycina (w trakcie przycięcia dioda HDD świeci stałym światłem, czasami nawet świeci kiedy system działa płynnie). Zacząłem się tym przejmować w momencie kiedy znacznie wydłużył się czas uruchamiania komputera, kiedy były to 2 minuty, to jakoś mi to nie przeszkadzało, jednak w tym momencie dochodzi do 10 minut i z dnia na dzień jest coraz gorzej, raz wyskoczył komunikat o błędzie podczas ładowania jakiejś biblioteki od win7. Moja prośba jest taka, chciałbym chociaż minimalnie poprawić osiągi tego dysku, samo przycinanie mi nie przeszkadza, jednak jak by skrócić czas uruchamiania do chociażby 2-3 minut, to byłoby miło :). Chciałbym to osiągnąć bez utraty danych, ponieważ w niedalekiej przyszłości (po wypłacie :spoko:), mam zamiar kupić sobie dysk SSD, więc ten który mam teraz ma tylko przeżyć ten okres, i zapewnić mi w miare komfortowe warunki (10 minut oczekiwania na załadowanie win7 to zdecydowanie za długo). Każda pomoc się przyda, lecz jeżeli nie da się nic zrobić bez kasowania danych, to po prostu przetrzymam te ?kilkanaście? dni. Wrzucam 2 zdjęcia ze skanu i smart'a mhdd, oraz dorzucam ss ze smarta CrystalDiskInfo tak na wszelki wypadek :).
    WD2500AAJS - Przycinanie, długi czas ładowania systemu, 4 niestabilne sektory
    WD2500AAJS - Przycinanie, długi czas ładowania systemu, 4 niestabilne sektory WD2500AAJS - Przycinanie, długi czas ładowania systemu, 4 niestabilne sektory
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14084792
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Problem z długim uruchamianiem systemu wynika z obecności niestabilnych sektorów na dysku, w szczególności, że znajdują się na samym początku dysku, prawdopodobnie w obszarze, gdzie znajdują się pliki systemowe. Bez wykonaniu procedury naprawczej nic nie da się poprawić. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Danych nie utracisz, jeśli przed wykonaniem zerowania wykonasz kopie posektorową na inny, sprawny dysk, gdyż zerowanie kasuje trwale dane z dysku.
  • REKLAMA
  • #3 14084928
    anici
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Jak już pisałem nie chcę stosować sposobu który wykasuje mi dane, głównie dlatego, że nie chce mi się robić kopii tych danych :roll: . Tym bardziej za za niedługo i tak będę korzystał z nowego dysku. Dlatego zerowanie zapewne zastosuję dopiero jak już nowy dysk będę miał, wtedy nie będę robił kopii starego, tylko przerzucę sobie z niego co "ważniejsze" pliki (czyt. gry :twisted:) i mam nadzieje, że będzie służył mi jako dysk na dane:). A teraz jakoś się przemęczę. W każdym razie jeszcze raz dzięki za szybką pomoc, nasuwa mi się jeszcze pytanie czy remap by coś nie pomógł, z tego co wiem to nie usuwa danych.

PS. Może to się wydać dziwne, że nie chcę tracić danych, mimo że nie mam tam nic na prawdę ważnego, jednak zrozumcie, że ściąganie na nowo chociażby głupiego antywirusa który zajmuje ~100mb z moim internetem 0.5mb/s, to prawdziwa męczarnia, a i tak będę musiał to zrobić jak kupie nowy dysk, czyli za niedługo :)... Sorry, musiałem się wytłumaczyć :D
  • Pomocny post
    #4 14084959
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    anici napisał:
    nie chce mi się robić kopii tych danych :roll:

Z takim podejściem za chwilę nie będzie czego backupować. Zgrywaj co ważne, póki dysk działa i system wstaje. Podaj pełną listę sprzętu.
  • Pomocny post
    #5 14084967
    mati211p
    Jak wykonasz kopię dysku to nie trzeba będzie prawdopodobnie nic instalować na nowo. Używanie dysku w takim stanie może za jakiś czas spowodować coraz większe problemy, z racji prawdopodobnie wzrastającej liczby niestabilnych sektorów. Możesz spróbować samego remapowania, ale nie wiem dokładnie z jakim skutkiem się to zakończy.
  • #6 14085230
    anici
    Poziom 10  
    Ok, w takim razie jutro się za to wezmę, chyba kopii posektorowej robił nie będę, bo dysk jest dość zaśmiecony, a po co mi kopia śmiecia, już wole zrobić to porządniej :). Zrzucę sobie to co ważniejsze, a system postawie na nowo, przy okazji przeczyści się dysk przenośny, a ściąganie niezbędnych mi programów, cóż... jakoś to przeboleje, byle by zdążyły się pobrać przed północą :D.
    safbot1st napisał:
    Podaj pełną listę sprzętu.

W sumie nie wiem a jakim celu, ale to żaden problem:)
    Zasilacz: AeroCool VP-450W
    CPU: Intel Core i3-2120 @ 3.30GHz (sandy bridge)
    MOBO: ASRock B75M-GL
    RAM: 4GB DDR3 GOOD RAM
    GPU: Gigabyte ATI Radeon HD7770
  • #7 14085251
    mati211p
    Jeśli już chcesz zainstalować na nowo system, to przed tym wykonaj w całości procedurę naprawczą po zgraniu najważniejszych danych, jak to sam napisałeś, skoro kopii nie zamierzasz robić.
  • REKLAMA
  • #8 14085291
    anici
    Poziom 10  
    mati211p napisał:
    Jeśli już chcesz zainstalować na nowo system, to przed tym wykonaj w całości procedurę naprawczą po zgraniu najważniejszych danych, jak to sam napisałeś, skoro kopii nie zamierzasz robić.

Taki mam zamiar, i o to właśnie mi chodziło w poprzednim poście, nie jestem takim idiotą żeby najpierw stawiać system na nowo a potem zerować dysk :D
  • #9 14085302
    mati211p
    Mnie chodziło o to, że niektórzy uważają, że format rozwiąże sprawę zamiast wykonywania zerowania i remapu, co w takim przypadku nawet pogorszy sytuację, bo ponowne utworzenie partycji lub zainstalowanie systemu na takim dysku jest z reguły wtedy niemożliwe.
  • Pomocny post
    #10 14085392
    safbot1st
    Poziom 43  
    anici napisał:

W takim celu, że operacje na dyskach typu remap/zerowanie najlepiej wykonywać na markowym, sprawnym zasilaczu, a dyski nie lubią skoków napięć itp.
  • #11 14085399
    anici
    Poziom 10  
    Ohh ok, z tego też zdaję sobie sprawę, nie jestem kompletnie niewtajemniczony, o zerowaniu też wiedziałem, miałem po prostu nadzieję, że istnieją jakieś bardziej zaawansowane patenty, które pozwoliłyby bezpiecznie przeżyć mojemu dyskowi najbliższe tygodnie, ale jeżeli takowe nie istnieją, no to nie ma wyjścia. Wolę żeby nie umarł, bo jeszcze mi się przyda na dane :)
  • #12 14085411
    mati211p
    Jest tylko 1 wolny sektor i 2 niestabilne, duża szansa, że uda się go przywrócić do pełnej sprawności.
  • #13 14085462
    anici
    Poziom 10  
    safbot1st napisał:
    anici napisał:

W takim celu, że operacje na dyskach typu remap/zerowanie najlepiej wykonywać na markowym, sprawnym zasilaczu, a dyski nie lubią skoków napięć itp.

To mogłeś zapytać tylko o zasilacz :wink:, no chyba, że chciałeś też ocenić czy nie jest przeciążony :) . Ogólnie wiem, że na temat mojego zasilacza chodzą różne opinie, ale ja mam do niego pełne zaufanie, od momentu, kiedy miałem problemy z instalacją elektryczną w domu, i po pewnej przygodzie, straciłem równocześnie zasilacz od neta i głośniki (głośniki od creative, także raczej w miarę porządne, były podpięte pod listwę...), a zasilacz przeżył, i zapewne uratował resztę skrzynki. Od przygody minęło jakieś 1.5 roku, zasilacz ma już ponad 2 i na razie (odpukać) nie ma żadnych problemów:)

EDIT#

mati211p napisał:
    Jest tylko 1 wolny sektor i 2 niestabilne, duża szansa, że uda się go przywrócić do pełnej sprawności.

Zdaje sobie z tego sprawę, ogólnie zanim zobaczyłem jego smart spodziewałem się dużo gorszych informacji, prawdę mówiąc byłem przekonany że nic już z niego nie będzie, tym bardziej, że ma już z 8 lat, a pochodzi z "gotowca", zakupionego z wątpliwego źródła...
  • #14 14085541
    mati211p
    Najważniejsze, że nie posiada realokowanych sektorów, gdyż wtedy byłby trwale uszkodzony. Oczywiście po wykonanej procedurze, przed instalacją systemu zamieść ponownie SMART i skan powierzchni.
  • #15 14086803
    anici
    Poziom 10  
    Jestem już po zerowaniu, teraz leci remap (piszę z tel.), ale zanim go puściłem, sprawdziłem smart. 4 niestabilne sektory zniknęły, i nie pojawiły się żadne bad'y, także wszystko wygląda dobrze. Teraz przy remapie też widzę, że już nie ma tych problemowych sektorów które były na początku dysku. Zastanawiam się czy po remapowaniu robić znów skan na czysto, czy zrobić zdjęcie tego który zrobił się wraz z remapowaniem?
  • REKLAMA
  • #16 14086813
    mati211p
    Lepiej wstaw dla pewności skan jeszcze, sprawdź, czy w SMART nie pojawiły się czasem realokowane sektory, lub wstaw SMART z MHDD.
  • #17 14086814
    safbot1st
    Poziom 43  
    Po remapie pokaż SMART.
  • #18 14087919
    anici
    Poziom 10  
    Wszystko wyszło w porządku, nie ma bad sektorów, niestabilnych też nie, skan wyszedł całkiem nieźle. Zdjęcia smart i skanu były robione po "operacjach", ale jeszcze przed instalacją systemu, po tym jak postawiłem system, znowu sprawdziłem smart w mhdd, wszystko było ok. Ogólnie dysk prędkością nie powala, z tego co na razie zauważyłem to po załadowaniu windy, jak już mam pulpit, przez około 15 sec trochę "muli" ale to raczej norma i nie ma specjalnie żadnych dłuższych ścin. Nie wiem jak jest w trakcie używania przeglądarki i przy dłuższej pracy, bo korzystam dopiero 20 min. z komputera :). Znaczna poprawa co do ładowania systemu, dzisiaj rano przed przystąpieniem do naprawy to było już 15 minut, a przy pierwszej próbie dysk poległ na uruchamianiu explorer.exe :silly:, a w tej chwili jest to około 30s. Teraz pozostaje tylko kontrolować smart, czy coś się z dyskiem nie będzie dziać, chociaż nie sądzę, 4 logiczne błędy na sektorach po 8 latach użytkowania to chyba całkiem nieźle :P.
    WD2500AAJS - Przycinanie, długi czas ładowania systemu, 4 niestabilne sektory WD2500AAJS - Przycinanie, długi czas ładowania systemu, 4 niestabilne sektory

OT:
    Jeśli ktoś jest ciekaw, to sterowniki (~500mb) ściągałem jakieś 3.5 do 4 godzin, szybciej i sprawniej szła cała naprawa razem z postawieniem win7 :lol:, a czeka mnie jeszcze minimum 3x tyle danych do ściągnięcia ;x. Mam nadzieję, że teraz rozumiecie moją początkową niechęć do utraty danych :D
  • #19 14087936
    mati211p
    Kolega mógł spróbować też samego remapowania tez jak pisałem, ale teraz jest pewność, że sytuacja się nie powtórzy raczej, dysk w pełni ok. SMART jak i skan nie pokazuje nic niepokojącego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem WD2500AAJS (250GB), który doświadcza przycinania podczas przeglądania internetu oraz wydłużonego czasu uruchamiania systemu, sięgającego nawet 10 minut. Problemy te są związane z niestabilnymi sektorami, które mogą wpływać na pliki systemowe. Użytkownik rozważa remapowanie dysku oraz zerowanie, ale obawia się utraty danych. W odpowiedziach sugerowane jest wykonanie kopii posektorowej przed zerowaniem oraz remapowanie jako potencjalne rozwiązanie. Po przeprowadzeniu remapowania i zerowania, użytkownik zauważa znaczną poprawę w czasie uruchamiania systemu, który skrócił się do około 30 sekund, a problemy z niestabilnymi sektorami zniknęły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA