logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV "50 Różnice pomiędzy KD-49X8505B a KD-49X8505BBAEP

cultstyleboy 02 Lis 2014 15:37 2706 9
REKLAMA
  • #1 14095310
    cultstyleboy
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czołem!

Przymierzam się do zakupu telewizora. Czynnikiem decydującym jest jakość obrazu. Ma być jak najlepsza. Wybór padł na Sony KD-49X8505BBAEP ponieważ:
    - Matryca 200Hz realnie wykorzystana
    - Dobry procesor
    - Przywiązanie do marki

Porównując ceny w sieci trafiłem na 500zł tańszy model KD-49X8505B.
    Ten pierwszy sprzedawany jest z 2 parami okularów 3d ( co jest mi całkowicie niepotrzebne).

Powiedzcie proszę czy oprócz 2 par okularów są jeszcze jakieś różnice między tymi TV ?
    Źródło sygnału to nc+ oraz dvbt
    Czy jest coś lepszego w tej cenie lub niższej ??
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Wiem, że na razie nic sobie nie obejrzę w 4K ponieważ nie ma emisji. Stawiam raczej na technologie skalowania itp. aby obraz był jak najbardziej wyraźny. Odległość do TV to ok. 4 metry.

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Jestem skłonny zmienić markę jeśli polecicie coś lepszego w cenie do 6K. Minimum49"
    Tak jak wspomniałem wcześniej - zależy mi tylko na możliwie jak najlepszym obrazie + tuner dvbs. Czytałem testy Toshiby 55L7453. Ciekawe opcje poprawy obrazu, lecz brak tunera dvbs.
  • REKLAMA
  • #2 14096971
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14097462
    cultstyleboy
    Poziom 12  
    Nie mam w planie w najbliższym czasie puszczać materiałów 4K ( może za trzy lata bo podobno sygnał 4K będzie nadawany w dvbt :) ).

Wybrałem ten model licząc na najlepsze przetwarzanie sygnału z nc+ oraz dvbt.

Czytałem o tej Toshibie. Cena jest fajna, lecz nie chcę mieć osobno dekodera..
    Zaraz poczytam o Philipsie..
  • REKLAMA
  • #4 14097850
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14098128
    cultstyleboy
    Poziom 12  
    Locoloco a coś równie dobrego jak ta toshiba, lecz z tunerem dvbs ?
    Dobrze rozumiem, że ta toshiba da lepszy obraz niż wymieniony przeze mnie model Sony ??
  • REKLAMA
  • #6 14098419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 14098599
    cultstyleboy
    Poziom 12  
    Ok, cena jest dobra no i to jest 55 cali. Czy Philips Poradzi sobie lepiej od Sony gdy dostarczę mu możliwie najgorszy sygnał ? To jest dla mnie kluczowy punkt programu :) Nie ździerżę rozmazanych napisów pod obrazem, których nie da się przeczytać itp. Ciężko mi pojąć, iż matryca posiadająca 4 razy więcej pikseli od FHD nie będzie lepiej wyświetlała detali, krawędzi. Zdaję sobie sprawę, iż sygnał jest jaki jest, lecz liczę na możliwie jak najmocniejszy procesor, który wpłynie na efekt końcowy.

Jeszcze jedna sprawa:
    Philips jest w klasie energetycznej A++
    Sony jest w klasie energetycznej B

Czy to przekłada się na efekt końcowy podobnie jak w przypadku wzmacniaczy akustycznych ? (nie chodzi mi o moc, którą wzmacniacz jest w stanie dostarczyć)
    Wiem, to nie jest reguła. Mam w domu Zeppelina firmy Bowers&Wilkins. Gra bardzo ładnie, a jego pobór prądu to zalednie 20W.
  • #8 14101436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 14102118
    cultstyleboy
    Poziom 12  
    Dobra, przekonałeś mnie do 55PFS7509. Teraz szukam gdzie go można kupić z odbiorem osobistym co by nie trafić sztuki powystawowej tylko świeżynkę z kartonu :)

Podzwoniłem trochę i popularne sklepy tego modelu już nie mają..
  • #10 14104645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup telewizora, koncentrując się na jakości obrazu, i porównuje modele Sony KD-49X8505B oraz KD-49X8505BBAEP. Zauważa, że KD-49X8505B jest tańszy o 500 zł, ale nie wie, czy różnice ograniczają się tylko do dołączonych okularów 3D. W dyskusji podkreślono, że przy odległości 4 metrów od telewizora, lepszym wyborem byłby większy model, np. 55 cali. Użytkownik rozważa również inne marki, takie jak Toshiba i Philips, które oferują lepsze skalowanie obrazu oraz lepszą jakość sygnału. Ostatecznie decyduje się na model Philips 55 PFS 7509, który ma lepsze parametry w porównaniu do Sony, zwłaszcza w kontekście przetwarzania sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA