logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel – jak usunąć milion pustych wierszy po przypadkowym rozszerzeniu formuły?

karo0070 03 Lis 2014 11:09 3312 9
REKLAMA
  • #1 14097628
    karo0070
    Poziom 9  
    Witam

Mam dość dziwny problem... Do sporego arkusza, który zawiera harmonogram prac (makro) postanowiłam dodać sobie kolumnę, która liczyła czas pracy (od daty realizacji odejmowałam datę złożenia zlecenia - wynik to suma dni potrzebnych na realizację zlecenia. Ponieważ zleceń jest dość dużo postanowiłam "rozmnożyć" odejmowanie do samego końca... i właśnie... do końca arkusza, a wiersza chyba milionowego... Oczywiście nie zauważyłam że arkusz jest olbrzymi, dopiero zapisywanie 3 minutowe uświadomiło mi problem. Reasumując nie działa usuń wiersz, usunięcie odejmowania dat też nic nie zmienia. Nadal mam milion wierszy... Jak się tego pozbyć?
  • REKLAMA
  • #2 14097683
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    karo0070 napisał:
    Jak się tego pozbyć?
    Zaznaczyć zbędne wiersze i usunąć.
    karo0070 napisał:
    Reasumując nie działa usuń wiersz
    Sprecyzuj - jak to nie działa? Usuń wszystko - nie tylko dane, ale i formuły!

P.S.
    Jaka wersja Excel'a?

PS.II
    W ostateczności skopiuj to, co cię interesuje do nowego skoroszytu.
  • #3 14097763
    karo0070
    Poziom 9  
    Nie działa usunięcie wierszy poprzez "usuń". Nawet jeśli najpierw zaznaczam wszystkie puste wiersze i DEL. Usunęłam wszystko co było w nieużywanych kolumnach i wierszach i nic...
  • REKLAMA
  • #4 14097772
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Bo tu chyba nie chodzi o usuwanie wierszy.

W E2010 wystarczy usunąć dane i ewentualne formatowanie z komórek oraz wcisnąć "zapisz" i "niepotrzebne" wiersze znikają.
  • REKLAMA
  • #5 14097780
    karo0070
    Poziom 9  
    Normalnie tak było, ale nie działa... naprawdę... Wyłączyłam makro, wszystko najpierw DEL zapisałam i nic...
  • #6 14097799
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Niestety nie wiem jak to zrobić inaczej. (oprócz przenoszenia danych do nowego arkusza).
  • #7 14097806
    karo0070
    Poziom 9  
    Przeniesienie nie wchodzi w grę, bo to nie jest jeden arkusz, tylko kilkanaście, które są powiązane ze sobą makro... Osiwieję...

Dodano po 6 [minuty]:

Chyba nic nie wymyślę, zacznę przenosić powoli wszystko. Dzięki...
  • REKLAMA
  • #8 14097843
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 905
    Cytat:
    dopiero zapisywanie 3 minutowe uświadomiło mi problem

Dlatego też może okazać się, że usuwanie działa, ale trwa bardzo długo i wydaje się, że nie usuwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14097896
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Można usuwać puste wiersze na dwa sposoby.
    Pierwszy:

1. Zaznacz cały rejestr razem z wierszem nagłówka ( jak to szybko zrobić patrz PS ) i z menu Dane wybierz polecenie Filtr/ Autofiltr.
    2. Rozwiń jedną z list i wybierz pozycję Puste. Widoczne będą tylko puste wiersze.
    3. Zaznacz całe wiersze, które chcesz usunąć, kliknij jeden z nich prawym przyciskiem myszy i z menu podręcznego wybierz polecenie Usuń wiersz .
    4. Teraz ponownie rozwiń listę, z której wcześniej korzystałaś i wybierz pozycję Wszystkie .

Drugi z VBA

Sub DeleteEmptyRows()
         LastRow = ActiveSheet.usedRange.Row - 1 + ActiveSheet.UsedRange
          _.Rows.CountApplication.ScreenUpdating = False
         For a = LastRow To 1 Step -1
         If Application.CountA(Rows(a)) = 0 Then Rows(a).Delete
         Next a
     End Sub

Pozdrówka

PS. stawiasz kursor myszy na ostatniej dolnej komórce z wciśniętym klawiszem Shift.,
  • #10 14097948
    karo0070
    Poziom 9  
    Drugi działa... Dziękuję. Pierwszy robiłam wcześniej ale nic to nie dało. Super, wielkie dzięki :) Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z usunięciem pustych wierszy w dużym arkuszu Excel, co spowodowało znaczne spowolnienie działania programu. Pomimo prób usunięcia wierszy za pomocą opcji "usuń" oraz usunięcia danych i formatowania, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy zasugerowali różne metody, w tym użycie filtru do zaznaczenia pustych wierszy oraz skryptu VBA do ich usunięcia. Ostatecznie, skrypt VBA okazał się skuteczny w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA