logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elisoft Faktury 2014 - przeniesienie bazy danych z Windows 8 64-bit na XP 32-bit

djodell 03 Lis 2014 13:19 11808 2
REKLAMA
  • #1 14097959
    djodell
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Potrzebuje pilnej pomocy w celu przeniesienia bazy danych. Zrobiłem kopie bazy danych za pomocą programu Kopia Danych na systemie Windows 8, chciałbym ją przywrócić na Windows XP ale niestety występuje błąd ze względu na różnice 64/32 bity. Z tego co piszecie na stronie jest możliwość przeniesienia za pomocą programu SQL Server Management Studio Express, tylko nie za bardzo wiem jak, nie posiadam już w tej chwili tamtego laptopa z Windows 8, posiadam kopie bazy danych oraz wyeksportowane pliki .xlsx ale nie można ich z powrotem importować gdyż nie ma takiej opcji, pozostaje tylko Kopia Danych która nie daje rady. Zgrałem też cały folder z programem zainstalowanym na komputerze z Windows 8 oraz zawartą w nim bazą danych. Proszę o jakieś wkazówki, z góry dziękuję i będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 14100498
    phaxe
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,

Programu do faktur nie znam, ale jeżeli to jest baza SQL Server Express Edition to można zrobić kopię bazy za pomocą SQL Server Management Studio (SSMS) na komputerze, z którego przenosimy:
    Wybieramy bazę w SSMS -> prawy przycisk -> Tasks -> Back Up -> definiujemy plik kopii (dowolna nazwa i rozszerzenie)
    Plik backupu wrzucamy na pendrive.

Na komputerze docelowym robimy tak:
    - Instalujemy program i zakładamy pustą bazę.
    - W SSMS do tej pustej bazy odtwarzamy dane:
    Wybieramy bazę w SSMS -> prawy przycisk -> Tasks -> Restore -> Database -> From device ... i wybieramy nasz plik z pendriva.

Jeżeli masz już plik kopii bazy z programu, to jest szansa, że jest on taki sam jak robiony za pomocą SSMS i można go od razu odtworzyć na komputerze docelowym.

---------------------------------------------

II sposób - mniej elegancki

Można przenieść pliki mdf (baza) i ldf (logi) z jednego komputera na drugi. Tylko jak wiszą jakieś transakcje SQL, to baza może się rozsypać. Ale też tak nie raz robiłem :D

Wskazana jest jednak metoda Backup ==> Restore.
  • Pomocny post
    #3 14709404
    djodell
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zrobił mi to mój znajomy informatyk, powiedział że i tak bym sobie z tym nie poradził ale niestety co było namieszane w systemie nie powiedział. A szkoda bo chętnie bym to opisał. Jedyne co wiem, to jakie poszczególne programy należy zainstalować:
    WindowsXP-KB968930-x86-PLK
    SQLManagementStudio_x86_ENU
    SQLEXPR32_x86_ENU

oraz sam program do fakturowania bez magazynu.

Załączę jeszcze pliki które mi zostawił w folderze.
    Załączniki:
    • Elisoft Faktury 2014 - przeniesienie bazy danych z Windows 8 64-bit na XP 32-bit SQL.JPG (71.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SQL.txt (81 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA