Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór Wzmacniacza do głośników

Soot1994 03 Nov 2014 17:40 780 7
    Soot1994
    Level 9  
    Witam ma pewien problem posiadam 2 kolumny 3-drożne z głośnikami od Tonsila i chciałbym do nich dobrać odpowiedni wzmacniacz ale niestety nie mogę sobie poradzić, czy ktoś może polecić mi jakieś dobre wzmacniacze do moich kolumn?

Wysokotonowe: 2x GDWK 10/80 8 OHM
    Średniotonowe: 2x GDM 10/80/2 8 OHM
    Niskotonowe: 2x GDN 20/80/2/1 8 OHM
  • Helpful post
    Hexen
    Level 10  
    Witam,
    Praktycznie każdy wzmacniacz stereofoniczny. Do twoich kolumn wystarczy 2x60W. Poszukaj tylko z solidnym transformatorem. Druga sprawa to czego oczekujesz od brzmienia, Ma być dużo basu czy szczegółowość,detaliczność.
    Tu niestety tylko odsłuch pomoże. Najlepiej jak byś mógł te kolumny po podłączać do różnych wzmacniaczy i "nausznie" się przekonać który w połączeni z tymi kolumnami daje brzmienie takie jakiego oczekujesz.

Pozdrawiam.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Co to za model zestawów głośnikowych?
    Jaki masz Kolego budżet na sprzęt? Czego oczekujesz?
    Soot1994
    Level 9  
    A czy dobrym rozwiązaniem będzie wzmacniacz 2X100 ? Bardziej stawiałbym na szczegółowość bo jeśli sam bass będzie przeważał to nie będzie wtedy zbyt dobre rozwiązanie. Co do budżetu to myślę max. 400 zł wydać na jakiś dobry wzmacniacz. Jeśli by ktoś mógł to poprosiłbym o podanie nazw jakiś dobrych wzmacniaczy rekomendowanych przez was tak aby były sprawdzone i abym nie kupował w ciemno.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    telecaster1951 wrote:
    To są jakieś samoróbki?
    Hexen
    Level 10  
    Od razu powiem że szukaj używanych. Proszę bardzo: Rotel ma bardzo dobre opinie i gra jak dla mnie wyśmienicie, Marantz podobie jak rotel ale gra bardziej ciepło. Harman Kardon jak ktoś lubi amerykańskie brzmienie.To są wysokie półki. Od siebie mogę polecić wzmacniacze Yamahy. Mają niezłą moc i grają naturalnie, co nie każdemu pasuje. Niżej będzie Pioneer, Denon bardziej w twoim zasięgu finansowym, jeżeli mógłbyś dozbierać trochę kasy to polecam podane na początku wzmacniacze. Grają świetnie i posłużą z niejednymi lepszej klasy kolumnami.
    Soot1994
    Level 9  
    telecaster1951 wrote:
    telecaster1951 wrote:
    To są jakieś samoróbki?

Tak to są samoróbki
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Jeżeli to co podałeś siedzi w jednej obudowie, to kup cokolwiek. To nie ma szans zagrać dobrze. Po co Ci dwa GDM i GDWK?