Myślę, że to ciekawy pomysł Ale nawet jeśli taki czujnik istnieje i wykryłby, że ktoś w danym momencie jest za ścianą to raczej zrobi to ze sporym marginesem błędu, więc niby jak udowodnisz, że akurat Cię szpieguje?
Nazywa się to mikrofalowy czujnik ruchu. Widziałem tego rodzaju czujnik w działaniu. Zasięg o ile dobrze pamiętam wynosił około 8 metrów. Montowany był on w suficie podwieszanym i całkiem sprawnie sobie działał.
Ten, który ja widziałem działał przez cienką płytę (około 10 mm) z prasowanej wełny mineralnej, montowanej jako element ozdobny w podwieszanym suficie.
Czujnik możesz spróbować zabudować we wnęce ściany zasłaniając go np. płytą kartonowo gipsową. Oczywiście czujnik montujemy po tej stronie ściany gdzie ma wykrywać ruch. Na koniec ścianę szpachlujemy, czyścimy i malujemy, aby nie było widać iż jest w niej coś ukryte.
✨ Czujniki ruchu, które mogą wykrywać ruch za ścianą, są tematem dyskusji. Użytkownicy zastanawiają się nad zastosowaniem takich czujników, zwłaszcza w kontekście ochrony przed podsłuchiwaniem. Wskazano, że mikrofalowe czujniki ruchu mogą działać przez cienkie materiały, takie jak płyty gipsowo-kartonowe, ale nie przez grube, murowane ściany. Przykładem takiego czujnika jest model MCR01, który ma zasięg do 8 metrów i działa skutecznie przez cienkie przeszkody. Użytkownicy podkreślają, że skuteczność wykrywania ruchu przez grube ściany jest ograniczona. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.