logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czujnik ruchu wykrywa ruch przez ściane w pobliżu urządzeń elektrycznych.

openforu 29 Lip 2025 22:33 498 3
REKLAMA
  • #1 21620670
    openforu
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Czujnik ruchu na korytarzu od światła (zamontowany przez fachowców) wykrywa mój ruch wewnątrz pomieszczenia, gdy przechodzę np. w pobliżu monitora od komputera czy włączników światła. Co jest trochę niepokojące. Czy to jest możliwe czy mi się tylko wydaje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21620685
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 175
    Wpierw sprawdź dokładnie stan rzeczywisty a dopiero potem pytaj się na forum. Także podanie typu czujki ułatwi rozwiązanie problemu. Czujka ruchu mikrofalowa może wykrywać ruch za ścianą. Czujka na podczerwień - nie.
  • REKLAMA
  • #3 21620721
    openforu
    Poziom 9  
    domsat napisał:
    Wpierw sprawdź dokładnie stan rzeczywisty a dopiero potem pytaj się na forum. Także podanie typu czujki ułatwi rozwiązanie problemu. Czujka ruchu mikrofalowa może wykrywać ruch za ścianą. Czujka na podczerwień - nie.

Tak to jest czujka mikrofalowa, na każdym piętrze jest, sprawdzałem kilka minut i faktycznie wykrywa mój ruch przez ścianę, chyba ktoś za mocną czułość ustawił, zgłoszę to do administracji, ale nie byłem pewny że takie rzeczy są możliwe ;)
  • #4 21621421
    openforu
    Poziom 9  
    Rozwiązanie:
    Użytkownik podpowiedział, że to może być czujnik mikrofalowy. Faktycznie po sprawdzeniu okazuje się:
    "Czujnik mikrofalowy wykrywa ruch przez drzwi, cienkie ściany lub niewielkie przeszkody, dlatego w większości z tych urządzeń tor mikrofalowy posiada potencjometr do ustawienia jego czułości."
REKLAMA