logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do radia JVC 4x50? Wybór między JBL a innymi markami

miisiek22 04 Maj 2005 20:28 2626 4
REKLAMA
  • #1 1461687
    miisiek22
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Cześć wszystkim!
    Mam radyjko samochodowe JVC 4x50 ale mam problem z dobraniem jak najlepszych głośników. Miałem głośniki niskotonowe Boschmana (nie wiem jakie parametry) ale troszkę pograłem i coraz ciszej grają a basy prawie całkiem padły. Podejrzewam że się troszkę przypaliły. Pytanie: o jakich parametrach mam kupić głośniki żeby wykorzystać maksymalnie radio. Mam na myśli głośniki normalne bądź wysokotonowe dwudrożne lub trzydrożne. Myślałem o jakichś markowych typu JBL lub jakieś inne. Ile mają mieć mocy?Dzieki narka
  • REKLAMA
  • #2 1462193
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Jeżeli masz radio o mocy 50W na kanał (sin a nie muzyczna) to masz odpowieć. Głośniki lub zestaw głośnikowy powinien mieć moc większą niż 50W (przypominam sinus). Dobrze żeby ich moc byla większa jeżeli lubisz przydecybelować.
  • REKLAMA
  • #3 1462229
    haxo1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!!! Za mało informacji podałes(samochód, gdzie beda zamontowane te głosniki, wytłumienie, czy sa wieksze od fabrycznych otworów itp...itd..., powodów uszkodzenia głosników może byc bardzo duzo....np. zły sposób zamocowania( nierównomierne dokrecenie powoduje uszkodzenie cewki, nie możesz sie tez sugerowac opisem, przy podróbkach pisza co im sie tylko podoba ...Proponuje udać sie do firmy która zajmuje sie profesjonalnym montażem audio w samochodach i poprosic o pomoc w dobraniu głosników z uwzględnieniem miejsca ich zamontowania. Pozdrawiam!!! Robert P.S. Tak miedzy nami, ja zawsze głosniki kupowałem sugerując sie wielkoscia magnesu i waga i jeszcze liczy sie sposów mocowania membrany, papierowe odpadaja w przedbiegach....reszta to zdolnosci manualne przy montazu....
  • REKLAMA
  • #4 1463470
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Na pewno glosniki JBL sa bardzo dobrymi glosnikami i niestety i kosztownymi choc sa duzo drozsze. Mozesz wybierac jeszcze miedzy takimi firmami jak Magnat lub Mac Audio. Sam mam JBL juz pare latek i nic nie chrapie ani trzeszczy. A co do basu to proponuje subwoofer do bagaznika a napewno bedziesz bardziej zadowolony niz bas ze zwyklych glosnikow jeszcze bez wzmacniacza. Wszystko zalezy jeszcze od samochodu i glebokosci twojego portfela.
    Pozdrawiam.
  • #5 1463514
    miisiek22
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    haxo1 napisał:
    Witam!!! Za mało informacji podałes(samochód, gdzie beda zamontowane te głosniki, wytłumienie, czy sa wieksze od fabrycznych otworów itp...itd..., powodów uszkodzenia głosników może byc bardzo duzo....np. zły sposób zamocowania( nierównomierne dokrecenie powoduje uszkodzenie cewki, nie możesz się tez sugerowac opisem, przy podróbkach pisza co im się tylko podoba ...Proponuje udać się do firmy która zajmuje się profesjonalnym montażem audio w samochodach i poprosic o pomoc w dobraniu głosników z uwzględnieniem miejsca ich zamontowania. Pozdrawiam!!! Robert P.S. Tak miedzy nami, ja zawsze głosniki kupowałem sugerując się wielkoscia magnesu i waga i jeszcze liczy się sposów mocowania membrany, papierowe odpadaja w przedbiegach....reszta to zdolnosci manualne przy montazu....

Głośniki będa zamontowane w golfie III w miejscach fabrycznie do tego przeznaczonych czyli w przednich drzwiach. Są jakieś wsadzone w desce rozdzielczej ale nie wiem jakie. Wyciszenie jest tam zamontowane fabryczne takie z pianki. Myśle że jest ono bardzo dobre i szczelne. Postaram się podjechać do jakiejś firmy z radyjkami i głośnikami może mi coś dobiorą. Dzięki pozdrawiam Michał

Dodano po 28 [minuty]:

Acha jeśli chodzi o parametry radia czyli moc to za bardzo nie wiem jakie są! Jest to radio JVC model KD-G402. Pisze że ma mocy wyjściowej 4x50 ale nie wiem ile ma tej tak zwanej RMS (chyba). Pozdrawiam
REKLAMA