logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki 16 do Golfa IV z radiem Alpine 9848 i JBL GTO 937?

Kidler 05 Cze 2007 00:06 1761 12
REKLAMA
  • #1 3954634
    Kidler
    Poziom 10  
    Witam, zwracam się do Was ekspertów z prośbą o dobór optymalnych głośników do mojego zestawu car-audio. A więc od początku - mam golfa IV 3-drzwiowego. Posiadam radio Alpine 9848 i do tego głośniki w tylnej półce JBL GTO 937 w tylnej półce. W przednich drzwiach są dalej głośniki fabryczne - i to chciałbym w najbliższej przyszłości zmienić (ponieważ zaczeły harczeć). Zestaw gra pod samym radiem, bez wzmacniacza - i nie zamierzam kupić. Wiem, że jest dużo postów poświęconych głośnikom 16", ale ile postów - tyle opinii. Może polecilibyście coś, co by pasowało pod ten konkretny zestaw. Planuję wygłuszyć drzwi - ale bez rozbierania blachy :) No i głośniki posadzić na dystansach z MDF'u. Dodam, że radyjko jak i JBL'e kupiłem za Waszą radą i jestem zadowolony :) Radyjko gra pięknie.
  • REKLAMA
  • #2 3954878
    s701
    Poziom 12  
    Witam!!
    Ja mam Golfa IV i ja mam styłu na desce 2 głośniki nisko tonowe SONY XS-L124P5B do tego wzmacniacz Sony Xplod XM-SD14X 500W i sprzodu 2 głośniki SONY XS-F1725 w dzwiach i nad klamką 2 głośniki wysoko tonowe SONY XS-H03. Taki sprzęt nabyłem w sklepie sony (POWIEDZIAŁEM CZEGO OCZEKUJE I MI ZMONTOWALI) za wszystko zapłaciłęm 2059PLN
  • REKLAMA
  • #3 3954943
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    s701 napisał:
    Witam!!
    Ja mam Golfa IV i ja mam styłu na desce 2 głośniki nisko tonowe SONY XS-L124P5B do tego wzmacniacz Sony Xplod XM-SD14X 500W i sprzodu 2 głośniki SONY XS-F1725 w dzwiach i nad klamką 2 głośniki wysoko tonowe SONY XS-H03. Taki sprzęt nabyłem w sklepie sony (POWIEDZIAŁEM CZEGO OCZEKUJE I MI ZMONTOWALI) za wszystko zapłaciłęm 2059PLN

To ci zmontowali zestaw :-) ,chociaż czytając twoja jedna odpowiedź :
    "Zależy ile głośników jest w samochodzie. jeżeli 4X75-130W i 4x8-32W to polecam pioneera. Jeżeli jest tych głośników mniej to Alpine. Ale bym Polecał pioneera poniewasz to markowa firma "

to nawet się nie dziwię ,że cię tak w konia zrobili z tym MARKOWYM sprzętem XPLOD :-) .
  • #4 3955084
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    zamontowali ci w polce (wnioskuje z twojej odpowiedzi) glosniki ktore nie sa free air. do tego jak napisal mattom "najgorsze tweetery ktore do tego kosztuja krocie" i jesce w drzwi wspolosiowe - rozumiem gdyby byly wysoko umieszczone w drzwiach ale w IV sa na dole. jedynie do czego nie moge sie przyczepic to ten wzmak.
  • REKLAMA
  • #5 3956404
    slavwek.ie
    Poziom 34  
    Ocena: 127
    >>s701 jedno co mogę powiedzieć: skaleczyli cię na 2059pln, ręce opadają..
  • #6 3956508
    Kidler
    Poziom 10  
    OK, wiem, że masz sprzęt sony - Twoja sprawa. Ale czy mógłby mi ktoś poradzić odnośnie mojego zestawu? Słyszałem ze Helixy MKII są dobre. Jakie głośniki separowane wsadzić pod samo radio 4x45W.
  • #7 3958404
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    zostań przy helix-ach
    dobre ,sprawdzone ,no i pod radio
  • REKLAMA
  • #8 3958467
    kuba007
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Pod samym radiem to jak dlamnie tylko Helixy, bardzo efektywne, Powiem szczerze, że mój zestaw GZ neo16 wymięka przy podłaczeniu pod samo radio przy Helixach Blue (sprawdzone i stwierdzone nie tylko przeze mnie).
  • #9 3958717
    radioaktiv
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    proponuje przeczytać w ramach relaksu posty kolegi s701. Gość pisze jakieś niesamowite rzeczy, ma własne teorie niczym nie poparte.

Dla przykładu: ktoś napisał posta o układzie odpowiadającym za kartę SIM, w wyniku jego uszkodzenia karta dawała błąd "włóż kartę SIM", a s701 odpowiedział że w telefonie jest simlock:/

Dowiedziałem się też że w subwooferze nie ma potrzeby stosowania filtru subsonicznego jeśli głośnik ma moc 75-220W

Jeśli chodzi o komputery: wiadomość PREVIOUS BOOT INCOMPLETE oznacza "spalenie się" RAMu lub jakiejś karty rozszerzeń

Pozdrawiam :)
  • #10 3958787
    maciej_mi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Nie żebym miał jakiś problem ale kolega s701 "Trochę" kaleczy nasz język.
  • #11 3960611
    Kidler
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Czytając te forum dosyć dużo przeczytałem pozytywnych opinii na temat głośników powerbass CK6. Tylko, że zalecany jest pod nie wzmacniacz, pod samym radiem nie pokazują swoich możliwości :) A więc co byście mi polecili? PowerBass'a czy Helixa? Czytałem też o głębokości montażu - że lepiej w tym przypadku wypada PowerBass - choć myślę, że tam jest wystarczająco dużo miejsca dla każdej 16'tki. Chcę też wytłumić drzwi (choć w golfie IV to ponoć wiele tam nie ma do wygłuszania, bo drzwi są przykryte blachą na nitach i nie ma sensu tego ściągać). No i pozostaje osadzić głośnik na MDF'ach - ale to już inna sprawa. Jeżeli mógłby mi ktoś doradzić jak wysoki ma być ten pierścień z MDF pod głośnik? Bo planuję go sobie zrobić samemu :)
  • #12 3960650
    kuba007
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Wymiary panela to dokładnie: otwór na głośnik 144mm grubość 30mm, sam robilem te panele kumplowi do passata b5, to te same drzwi co golf.
    skoro nie planujesz nigdy wzmaka to weź Helixy bez zastanowienia...
  • #13 3960668
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Ck to starsza seria PB i nie ma jej na rynku ,z tańszych polecam s6c ,bo pod radiem sobie radzą dość dobrze. Jeśli chodzi ci po głowie wmacniacz (jakaś mała tania Alpinka V12,czy też tani Xm -ceny ok 200zł) ,to weź PB ES6c (379zł) ale jeśli nie chcesz definitywnie bawić się we wzmacniacz i "kablologię" to s6c będzie słusznym wyborem.Inną wyjsciem jest DLSB6a ,to "podstawa" u DLSa ale całkiem miło gra.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru optymalnych głośników 16 cm do Golfa IV z radiem Alpine 9848 i głośnikami JBL GTO 937 w tylnej półce, bez użycia wzmacniacza. Użytkownik planuje wymianę fabrycznych głośników przednich drzwi, które zaczęły trzeszczeć, oraz wygłuszenie drzwi bez demontażu blachy, z montażem głośników na dystansach MDF. Wskazano, że pod samym radiem najlepiej sprawdzają się głośniki marki Helix, które są efektywne i dobrze dopasowane do mocy radia (około 4x45W). Alternatywnie polecano PowerBass, zwłaszcza modele z serii S6c, które dobrze radzą sobie bez wzmacniacza, choć seria CK6 wymaga wzmacniacza, by pokazać pełnię możliwości. Wspomniano także o DLS B6a jako podstawowej, dobrze grającej opcji. Dyskutowano o głębokości montażu głośników i wymiarach paneli MDF – otwór 144 mm i grubość 30 mm, co jest kompatybilne z drzwiami Golfa IV i Passata B5. Krytykowano natomiast zestawy Sony Xplod montowane w nieodpowiedni sposób oraz nieodpowiednie tweetery i głośniki współosiowe montowane nisko w drzwiach. Podsumowując, rekomendacje skupiają się na głośnikach Helix i PowerBass S6c jako najlepszych do pracy bez wzmacniacza w Golfie IV z radiem Alpine 9848 i JBL GTO 937.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA