logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie bezprzewodowe niedostępne nawet po reinstalacji sterowników

Duracell997 03 Lis 2014 21:13 1251 3
REKLAMA
  • #1 14099587
    Duracell997
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. To ja najpierw zacznę od specyfikacji laptopa...

Dane sprawdzane Everest Home Edition
    Sony Vaio VGN-A517B
    Płyta główna: Nieznana BIOS: AMI data: 07/0105
    Procesor: Mobile Intel Pentium M 740J, 1733MHz
    Pamięć RAM: 2047 MB DDR
    Karta graficzna: ATI Mobility Radeon X600
    Zasilacz: 19.5V 4.7A
    System operacyjny: Windows XP Professional 32 bit, SP1
    Karta sieciowa: Intel(R) PRO/Wireless 2200BG Network Connection (siła sygnału -10000 dBm (brak sygnału))

Od uruchomienia laptopa miałem problem z nawiązaniem bezprzewodowego połączenia internetowego. Odinstalowałem sterowniki karty sieciowej, po czym zainstalowałem je ze strony Intel - nie działa. Drugi pakiet sterowników ze strony Sony (specjalnie dla Vaio VGN-A517B) - nie działa. Za każdym zainstalowaniem sterowników wyświetla się że zainstalowano nowe urządzenie, które jest gotowe do użycia, po czym kolejna chmurka mówi, że "Połączenie sieci bezprzewodowej - Połączenie bezprzewodowe niedostępne". Przełącznik na panelu przednim jest włączony, świecą się diody - niebieska od Bluetooth oraz zielona od Wireless LAN. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 14099618
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Zainstaluj Sp3 oraz reszte aktualizacji do systemu.
  • REKLAMA
  • #3 14099651
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Tutaj znalazłem program Wireless LAN starter (cokolwiek on może robić):
    http://www.sony.pl/support/pl/content/cnt-dwnl/prd-comp/Preinstalled_Utilities_2119/VGN-A517B
    A tu:
    http://www.sony.pl/support/pl/content/cnt-dwnl/prd-comp/SOAOTH-00977103-UN_2590/VGN-A517B
    jakąś poprawkę do niego.
    Dodatkowo na stronie wsparcia znajduje się multum poprawek od MS:
    http://www.sony.pl/support/pl/content/cnt-dwnl/VGN-A517B/list#os4
    Ogólnie ta strona supportu jest ... jaka jest.
    Aha, to że masz SP1 raczej nie pomaga na WLAN. No i przydało by się jakieś "narządko" wi-fi od Sony. Może to właśnie ten "LAN Starter"...?
  • #4 14099954
    Duracell997
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zainstalowałem wszystko wyżej wymienione. Uruchamiam Windows i pierwszym oknem jest: "Wystąpił problem z aplikacją Wireless Switch Setting Utility i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty"
    Uruchamiam dalej Wireless LAN Starter. Program się włącza, po czym po kliknięciu przycisku "Next" i funkcji "Checking the wireless LAN settings" kolejne okno, takie samo co wyżej tylko że nazwa "WLANSet.exe"
    Jak rozwiązałem ten problem? Węszyłem w necie i znalazłem!
    Najpierw trzeba wejść w Start - Uruchom - services.msc - karta "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej" ustawiamy na Automatyczne, ja jeszcze kliknąłem "Włącz" i działa.
    Rozwiązano! ;)
REKLAMA