logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Age of Empires 3 LAN – nie mogę dołączyć do gry przez GameRanger, komunikat failed to join

Adrian333 06 Lis 2014 20:09 6048 16
REKLAMA
  • #1 14108149
    Adrian333
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam

Mam pewien problem zwiazany z polaczeniem sieci Lan w tej oto grze , nie wiem co moze powodowac problem ,(zapora sieci wylaczona ) . Niedawno sciaglem program "Gameranger" i tam chcialem pograc w Aoe3 , gdy gra sie zalodowywuje wciskam join to game (na serwerze osoby) , po kilku sekundach wychodzi komunikat " failed to join game " . Wiecie w czym tkwi problem :) ?
  • REKLAMA
  • #2 14108255
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Adrian333 napisał:
    problem zwiazany z polaczeniem sieci Lan w tej oto grze

Wszyscy gracze (i serwer - o ile ta gra go posiada) są w tym samym LANie czy też w publicznym internecie?

Adrian333 napisał:
    nie wiem co moze powodowac problem ,(zapora sieci wylaczona )

Jak rozumiem ta gra wymaga połączenia zwrotnego?

Adrian333 napisał:
    po kilku sekundach wychodzi komunikat " failed to join game " . Wiecie w czym tkwi problem ?

Jesteś za NATem czy komputer ma IP publiczne?

Edit:
    Za http://findports.com/document.php?tag=age-of-empires-iii porty które trzeba przeforwardować na komputer gracza:
    80 tcp/udp
    2300..2310 tcp/udp
  • #3 14118673
    Adrian333
    Poziom 9  
    Wymaga poloczenia zwrotnego albo dam Ci cos takiego , program gameranger dal mi takie cudo i nw zabardzo co i jak ;)
    Twoje połączenie internetowe jest za Port-Restricted Cone NAT Router, który może uniemożliwić połączenie do niektórych graczy w grach typu peer-to-peer.
    Nadal będziesz w stanie połączyć się z większością graczy, ale nie z tych, którzy mają symetryczną translacją NAT Router (które nie są tak częste, na szczęście). Jedną z zalet tego problemu jest ustalenie, że okno "Przygotowanie połączenia" zakończy się znacznie szybciej.

Jeżeli chcesz, aby rozwiązać ten problem, można będzie obejmować skonfigurowaniu routera. Większość routerów są konfigurowane za pośrednictwem strony internetowej wbudowany w nich. Możesz być w stanie dotrzeć do Ciebie tutaj.

Wiele ostatnich routery obsługują funkcję o nazwie Universal Plug and Play (UPnP). Funkcja ta pozwoli GameRanger zrobić większość konfiguracji wymagane. Musisz ją włączyć, aby umożliwić GameRanger dokonać zmian. Nie wszystkie routery obsługuje UPnP prawidłowo, jednak tak, że może nie być wystarczające.

TheAlternatywą jest ręcznie skonfigurować router zrobić port-forwarding dla UDP 16000. Zapytaj ISP (Internet Service Provider), lub zapoznaj się z instrukcją obsługi routera o pomoc tutaj.

Port-spedycja mówi router do wysyłania danych komunikacyjnych gry na komputerze.TheStrona konfiguracji portu-spedycja poprosi o port publiczny i prywatny port. Ustawić zarówno tych do 16000. W niektórych przypadkach, zamiast pytać o portu publicznego, to poprosić o zakres portów (np. Start Port, End Port). Ustaw początek i koniec do 16000. Będzie również prosić o adres IP komputera, że dane powinny być wysłane do. To może wywołać tę IP LAN, lokalny adres IP lub Private IP. Powinien być ustawiony na 192.168.0.2. Jeśli poprosi o protokół lub typu, ustaw ją na UDP.

Niestety, nie jest możliwe, aby oferować instrukcje, krok po kroku, tutaj każdy router jest inaczej.

Jeśli jesteś w pracy w sieci firmowej lub na uniwersytecie, nie może być w stanie rozwiązać problem samodzielnie. Zamiast tego można zapytać administratora sieci, jak port-port UDP 16000 do przodu do komputera.
  • #4 14118728
    jdubowski
    Adrian333 napisał:
    Wymaga poloczenia zwrotnego

No to się już udało ustalić.

Adrian333 napisał:
    Port-spedycja mówi router do wysyłania danych komunikacyjnych gry na komputerze.TheStrona konfiguracji portu-spedycja poprosi o port publiczny i prywatny port. Ustawić zarówno tych do 16000. W niektórych przypadkach, zamiast pytać o portu publicznego, to poprosić o zakres portów (np. Start Port, End Port). Ustaw początek i koniec do 16000. Będzie również prosić o adres IP komputera, że dane powinny być wysłane do. To może wywołać tę IP LAN, lokalny adres IP lub Private IP. Powinien być ustawiony na 192.168.0.2.

Co to za bełkot?
    Piłeś coś czy niedaj Boże użyłeś automatycznego tłumacza? ;)

W zrozumiałym języku jest informacja tu: http://www.gameranger.com/support/network/ - masz przeforwardować na routerze port 16000/udp.
  • REKLAMA
  • #5 14119149
    Adrian333
    Poziom 9  
    No bo ja nie umiem angielskiego wiec uzylem Gamerengera :) a wytlumacz jak zrobic ten port :)

Dodano po 2 [minuty]:

Chcialbym zebys mi to wytlumaczyl tzn co wlaczyc co napisac itd :) .
  • #6 14119213
    jdubowski
    Adrian333 napisał:
    Chcialbym zebys mi to wytlumaczyl tzn co wlaczyc co napisac itd .

Ale nawet nie podałeś jaki posiadasz router. Przestudiuj instrukcję od routera, wróć z konkretnymi pytaniami w razie problemów.

Adrian333 napisał:
    No bo ja nie umiem angielskiego wiec uzylem Gamerengera

I polska wersja owego Game... zawiera w sobie ten obrażający polszczyznę tekst?
  • REKLAMA
  • #8 14119324
    jdubowski
    Adrian333 napisał:

Jak widzę interfejs po polsku więc nie powinieneś mieć problemów z konfiguracją. Pamiętaj o zapewnieniu stałego adresu w LAN dla komputera na który port przekierowujesz.

Teorię możesz przyswoić z materiału http://www.e-alarmy.pl/download/inne/Przekier...ie%2520port%25C3%25B3w%2520w%2520routerze.pdf
  • REKLAMA
  • #9 14119420
    Adrian333
    Poziom 9  
    link nie dziala :(
  • #11 14119528
    Adrian333
    Poziom 9  
    Przeczytalem tylko ja mam inaczej troche w tych ustawieniach
    Wiec tak
    Wpisuje IP
    Wyskakuje mi Login i pass
    Potem wciskam przekierowywanie portow i tutaj mam problem Pisze cos takiego 3 takie tabelki sa "port poczatkowy " "port koncowy" "lokalny adres IP "
    Nw jak w tych portach wpisac :(
  • #12 14119592
    jdubowski
    Adrian333 napisał:
    Potem wciskam przekierowywanie portow i tutaj mam problem Pisze cos takiego 3 takie tabelki sa "port poczatkowy " "port koncowy" "lokalny adres IP "

Port początkowy i końcowy - wpisz 16000/udp. Lokalny adres IP - wpisz adres komputera na którym chcesz grać.
  • #13 14119624
    Adrian333
    Poziom 9  
    Czyli na swoim kompie :) tak ? A i czy ADres Ip ma byc jako brama domyslna czy ten co pisze czyli Adres IP ?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak wpisuje 192.168.02 Wychodzi mi taka wiadomosc" IP Address: 192.168.02 jest nieważnym adresem IP."
  • #14 14119688
    jdubowski
    Adrian333 napisał:
    A i czy ADres Ip ma byc jako brama domyslna czy ten co pisze czyli Adres IP ?

Adres hosta a nie adres bramy. Bramą do innych sieci jest router.

Adrian333 napisał:
    Jak wpisuje 192.168.02 Wychodzi mi taka wiadomosc" IP Address: 192.168.02 jest nieważnym adresem IP."

Jak zjadłeś jeden oktet to nie dziwota. Adres musi mieć formę a.b.c.d - u ciebie jest tylko a.b.c
  • #15 14119705
    Adrian333
    Poziom 9  
    Spk ;) i co dalej teraz nawet server na gamerengeru sie nie wlacza , wychodzi mi teraz taka informacja :( Zapora problem

Wygląda na to mają firewalla lub routera, która blokuje się od grania w gry.
    Zapory są przeznaczone do zapobiegania niechcianej komunikacji do iz komputera lub sieci, ale czasami są one zbyt restrykcyjne i faktycznie blokuje uzasadnionych danych. To, co się tutaj dzieje.

TheWbudowana zapora sieciowa w systemie Mac OS X (w Udostępnianie w oknie Preferencje systemowe) nie będziethe problemem. Będziesz mógł grać w gry z GameRanger z zaporą włączoną.

TheFirewall, który jest przyczyną problemu może być w modemu / routera. Musisz zapytać ISP (Internet Service Provider), lub zapoznaj się z instrukcją obsługi routera do informacji o tym, jak otworzyć port UDP 16000 w zaporze. Większość routerów są konfigurowane za pośrednictwem strony internetowej wbudowany w nich. Możesz być w stanie dotrzeć do Ciebie tutaj. Niestety, nie jest możliwe, aby oferować instrukcje, krok po kroku, tutaj każdy router jest inaczej.

Jeśli jesteś w pracy w sieci firmowej lub na uniwersytecie, nie może być w stanie rozwiązać problem samodzielnie. Zamiast być może trzeba będzie zwrócić się do administratora sieci, aby otworzyć port UDP 16000 w zaporze.
  • #17 14119760
    Adrian333
    Poziom 9  
    Na 100% daje :)
    A ten konfiguracji WAN mam zaznaczone Deaktywuj DMZ :(
    Co dalej :(((((((

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z połączeniem LAN w grze Age of Empires 3, korzystając z programu GameRanger. Po próbie dołączenia do gry pojawia się komunikat "failed to join game". Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z ustawień NAT routera, który może blokować połączenia peer-to-peer. Zaleca się przeforwardowanie portów 80, 2300-2310 oraz 16000/UDP na routerze. Użytkownik posiada router CDMA Axesstel MV610 i prosi o pomoc w konfiguracji portów. Wskazówki dotyczące ustawienia portów oraz zapewnienia stałego adresu IP dla komputera są podawane, jednak użytkownik napotyka trudności z konfiguracją i zaporą sieciową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA