logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza się samoczynnie po BSOD 0x000000a - nowy zestaw komputerowy

ANX3 07 Lis 2014 14:48 1827 17
REKLAMA
  • #1 14109920
    ANX3
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Tydzień temu zakupiłam online zestaw komputerowy i wszystko działało, aż do dnia następnego. Po paru godzinach wyskoczył blue screen z błędem 0x000000a(nie jestem pewna co do ilości zer, ponieważ szybko to zniknęło i komputer się zrestartował). Zignorowałam to i dalej robiłam swoje jednak po kolejnych może 2-3 godzinach komputer sam się wyłączył, tak jakby zabrakło prądu. W kolejnych dniach sytuacja powtarzała się (w nierównych odstępach czasu, czasami po 2h od włączenia komputera, a czasami po 10h)- raz dziennie komputer w 1 sekundzie wyłączał się, a w następnej był już gotowy do ponownego uruchomienia. Ja jestem zielona w tym temacie, ale kolega poradził mi na nowo zainstalować system, więc to zrobiłam(wczoraj), jednak teraz znowu to się powtórzyło... dodam, że głównie przy zwykłych czynnościach jak przy przeglądaniu internetu(a w przypadku włączenia np. simsów 4 komputer nie wytrzymuje nawet 10 min). Szukałam odpowiedzi na tą sytuację jednak nie znalazłam niczego konkretnego, więc mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże, ponieważ sprzęt nowy i człowiek się denerwuje jak od początku coś jest nie tak...
    system: windows 8.1
    procesor: intel core i3
    ram 4gb
    płyta główna: ASRock H81M-VG4
    karta graficzna: Sapphire Radeon R7 260X
    zasilacz: Corsair VS 550W ATX 120mm
    dysk: Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB

Z góry dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14109988
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Często powodem takiego wyłączania jest zasilacz/temperatura procesora i/lub innych podzespołów.

Wg. mnie w pierwszej kolejności wypadałoby sprawdzić temperatury sprzętu (np programem HWinfo) oraz zasilacz (mimo że "markowy")

Jeśli nie wiesz jak się za to zabrać poproś kogoś bardziej obeznanego.
  • REKLAMA
  • #4 14110002
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Kolego pietia86 , napisałem to w powyższym poście.
    Odnośnie zasilacza, będzie można myśleć dopiero po spojrzeniu w odczyty temperatur.
  • REKLAMA
  • #5 14110011
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    RADU23 napisał:
    Kolego pietia86 , napisałem to w powyższym poście.
    Odnośnie zasilacza, będzie można myśleć dopiero po spojrzeniu w odczyty temperatur.

Widocznie kliknąłeś "wyślij" w momencie gdy pisałem... czy to jakiś problem?
  • #6 14110017
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Podchodzi pod problem z zasilaczem ale zasilacz nie najgorszy patrząc na markę.
    U mnie przy kupnie online zle zamontowano radiator na procesorze więc warto tak że zajrzeć w skrzynkę.

Dodano po 11 [minuty]:

Koleżanka kupiła w tym samym sklepie co ja więc stawiam na zle zmontowaną część po swoich doświadczeniach i opiniach..
  • #7 14110050
    ANX3
    Poziom 9  
    Sterowniki zainstalowane a oto screeny:
    Komputer wyłącza się samoczynnie po BSOD 0x000000a - nowy zestaw komputerowy Komputer wyłącza się samoczynnie po BSOD 0x000000a - nowy zestaw komputerowy Komputer wyłącza się samoczynnie po BSOD 0x000000a - nowy zestaw komputerowy
  • #9 14111237
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Temperatury są ok.
  • #10 14111534
    ANX3
    Poziom 9  
    Krakers11 napisał:
    Na początek zrób upgrade Biosu ze strony producenta http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-VG4/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS. Podaj dokładny model procesora oraz producenta i model pamięci RAM

Mógłbyś napisać co dokładnie mam pobrać(np. która linijka od góry czy dołu), ponieważ nie mam pojęcia co kliknąć.

ram: Pamięć GoodRam 4GB PC3-12800 (1600MHz) CL11 GR1600D364L11S/4G
    procesor: Procesor Intel CORE i3 4150 3.5GHz LGA1150 BOX BX80646I34150 - Haswell Refresh
  • #11 14111578
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    ANX3 napisał:

Mógłbyś napisać co dokładnie mam pobrać(np. która linijka od góry czy dołu), ponieważ nie mam pojęcia co kliknąć.

W powyższym linku jest błąd. Za dużo o kropkę. Poniżej poprawny. Masz pobrać najnowszy BIOS. Jest instrukcja obrazkowa, jak zaktualizować.

http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-VG4/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS
  • #12 14111592
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14111593
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Krakers11 napisał:
    Na początek zrób upgrade Biosu

A jak jej się wyłączy podczas upgrade BIOS'u, to co zaproponujesz?
    Nowy, zakupiony wysyłkowo? 1. 10 dni na zwrot bez podania przyczyny. 2. niezgodny z umową, bo nie działa jak powinien.
  • #14 14111611
    ANX3
    Poziom 9  
    rafal_rx napisał:
    Krakers11 napisał:

Nowy, zakupiony wysyłkowo? 1. 10 dni na zwrot bez podania przyczyny. 2. niezgodny z umową, bo nie działa jak powinien.

Tak, nowy, wysyłkowo. W poniedziałek będzie 10 dzień. To co mam rozumieć, że najlepiej odesłać do nich cały sprzęt i zażądać zwrotu pieniędzy?
  • #15 14111699
    Krakers11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    rafal_rx napisał:
    Krakers11 napisał:

Upgrade Bios w takich przypadkach to podstawa. Zawsze istnieje jakieś ryzyko choćby bardzo małe. Samym pisaniem postów nie naprawimy koledze komputera . Jeżeli wystąpiła by sytuacja ,że sprzęt wyłączy się w czasie upgrade to zawsze można wgrać bios programatorem. MI na tysiąc zrobionych upgrade-ów sprzęt się jeszcze nigdy nie wyłączył.

Dodano po 4 [minuty]:

Jeżeli zdecydujesz się na wymianę na nowy lub zwrot pieniędzy, to przy następnej konfiguracji zwróć uwagę aby pamięci ram które kupujesz znajdowały się w tabeli zgodności płyty głównej. To może ale nie musi być przyczyna jeżeli mamy pamięci z tabeli zgodności to mamy pewność ,że to nie one są tu problemem (oczywiście jeżeli są sprawne). Twoich akurat Asrock nie podaje dla tej płyty.
  • #16 14112214
    rafal_rx
    Poziom 25  
    ANX3 napisał:
    ... dodam, że głównie przy zwykłych czynnościach jak przy przeglądaniu internetu(a w przypadku włączenia np. simsów 4 komputer nie wytrzymuje nawet 10 min).

Z tego opisu można wnioskować, że coś jest mocno nie teges z hardware. Może coś jest źle włożone... Może zasilacz trefny wyłącza. Ale szklanej kuli nie mamy.
    Zasilacz z kablami na stałe, czy "modularny"? Wszyscy je polecają wokoło, ale może wtyczka nie wciśnięta? Gdybać można długo, nie mając tego na stole i nie widząc.
  • #17 14112350
    ANX3
    Poziom 9  
    Zasilacz nie jest modularny z tego co mi wiadomo, a czy coś jest źle włożone to niestety nie mam pojęcia.
  • #18 14113081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nowym zestawem komputerowym, który wyłącza się samoczynnie po wystąpieniu błędu BSOD 0x000000a. Po kilku godzinach użytkowania komputer restartuje się, a sytuacja powtarza się w różnych odstępach czasu. Użytkownik zainstalował system operacyjny na nowo, ale problem nadal występuje, szczególnie podczas przeglądania internetu i grania w gry. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie temperatury podzespołów oraz zasilacza, a także aktualizację BIOS-u. Wskazują również na możliwość błędnego montażu komponentów, takich jak radiator procesora. Użytkownik posiada pamięć GoodRam 4GB PC3-12800 oraz procesor Intel CORE i3 4150.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA