logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak połączyć TV SAT z TV Naziemną w jednym kablu z diseqc 1.1?

max95100 09 Lis 2014 19:13 4020 10
REKLAMA
  • #1 14116330
    max95100
    Poziom 10  
    Ocena: 51
    Witam, posiadam antenę sat z diseqc 1.1 ustawioną na 8 satelitów. Chciałem do tej instalacji podłączyć antenę naziemną (radiową), prowadząc sygnał z obu anten jednym przewodem. Czytałem że do tego będzie mi potrzebny sumator oraz gniazdo rozdzielające. Chciałem się zapytać jaki sumator musiałbym użyć aby działał mi z diseqc 1.1?? I co by lepiej działało przy tej instalacji na antenie naziemnej, symetryzator czy wzmacniacz?
    Mieszkam w Zgierzu na wzniesieniu a antena byłaby skierowana w stronę Łodzi (ok. 25km od nadajników)
    Pytam bo nie wiem czy zasilanie wzmacniacza naziemnego nie wpłynie źle na sygnał sat a zwłaszcza na diseqc. I odwrotnie, czy zasilanie konwertera nie wpłynie źle na antenę naziemną.
    Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14116478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14116569
    max95100
    Poziom 10  
    Cytat:
    W końcu na ile? Bo raz 10 a raz 8.

dokładnie mówiąc sam diseqc ma 10 wejść a mam podłączonych 8 satelitów

Cytat:
    Mogą być dwa sumatory.

rozumiem że drugi sumator miał by zastąpić gniazdo rozdzielające? Jeśli tak to czy rezultat będzie taki sam?

Regulamin pkt 3.1.13. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #4 14116596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 14117739
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Odnośnie wzmacniacza naziemnego: najprościej go usunąć i zastosować symetryzator - tak jak kolega powyżej zaznaczył - tym bardziej, że w Zgierzu sygnały z EC są potężne.

Osobiście i z praktyki odradzam stosowania wspólnych kabli dla instalacji naziemnych i satelitarnych indywidualnych a nie z multiswichem.
    Wiem że czasami nie ma innego wyjścia.
    W przypadku istnienia wzmacniacza do anteny naziemnej jest ta podstawowa trudność, że po wyłączeniu tunera satelitarnego znika napięcie zasilania i trzeba wówczas w jakiś sposób podawać napięcie do anteny naziemnej. Jeżeli wzmacniacz ma dobry stabilizator - oraz dokładnie działający filtr na zasilaniu - to można podłączyć zasilacz naziemnej razem z tunerem pod warunkiem zastosowania przełączników diodowych zasilania. Ale i tak większość wzmacniaczy zachowuje się dziwnie, gdy dostaje "z kabla" 18V zasilania plus 22 kHz zmiennego, zawsze coś i tak się z sygnałem "knoci".
    Także w przypadku przesterowań wzmacniaczy naziemnych lub powstawania w nich produktów intermodulacyjnych w widmie sygnałów satelitarnych często "są jaja", bo niestety jakość zwrotnic/filtrów SAT/TV jest na tyle zła, że często nie sposób jest to wszystko dobrze poustawiać.
    Z tych instalacji jakie zrobiłem to wszystkie które stosowały wspólny kabel - na życzenie właścicieli - przerabiałem na oddzielne kable dla SAT i TV, mimo, że początkowo "wszystko musi iść jednym kablem".
    Parę miesięcy temu przerabiałem tak dwie takie "jednokablowe" instalacje, gdyż produkty intermodulacyjne z sygnałów naziemnych uniemożliwiały poprawny odbiór satelitarny sygnałów nadawanych w 8PSK (HD i MPEG4 SD). Na sygnałach SD w MPEG2 było nawet znośnie, ale niestety transpondery MPEG2 SD znikają jeden po drugim.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14119434
    yarecki16
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Czyli lepiej osobno dawać SAT i TV, a właśnie miałem pomysł żeby nie ciągnąć dodatkowego przewodu tylko wykorzystać sumator.

To rozumiem że wymienione wyżej problemy nie występują przy instalacji z multiswitchem? Bo tam też na wyjściach jest zsumowany sygnał. Jak to wtedy jest?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14120016
    irekr
    Multiswich to zupełnie inna bajka. Ale ma sens jego stosowanie tylko wówczas, gdy ilość odbiorników SAT/TERR w sieci jest większa niż 4. Po prostu taki "numer" jest kosztowny. Multiswich zawiera w sobie także zespół bardzo dobrych filtrów pasmowych, bardzo skutecznie oddzielających sygnały satelitarne od naziemnych, występujących we wspólnym kablu.
    Do tego konwerter satelitarni i (ewentualnie) antena naziemna jest/są zasilane z multiswicha, a nie z odbiornika/dekodera.

Dlatego lepiej jest - i znacznie taniej - założyć oddzielny kabel dla instalacji satelitarnej, jeżeli mamy jeden dekoder/odbiornik.
    Na upartego można zastosować sumator SAT/TERR, ale naprawdę traktujemy to jako ostateczność. szczególnie gdy nie stosujemy wzmacniaczy w antenie naziemnej.
  • Pomocny post
    #8 14127745
    yarecki16
    Poziom 17  
    Rozumiem, czyli MS jest urządzeniem innej klasy niż sumator SAT-TV. Czyli powyżej 4 punktów SAT używać MS, a jak jest mniej to lepiej osobne kable do satki i naziemnej ciągnąć bo MS kosztuje parę stówek.

Czy w wypadku ilości odbiorników od 5 do 8 nie lepiej stosować konwerter Octo niż MS? Czy są z nimi jakieś problemy? Mówię o przypadku gdzie mamy samą SAT bez naziemnej.

Czy ewentualnie w przypadku 4 odbiorników dobrym rozwiązaniem jest konwerter Inverto Quad+TV? http://www.dipol.com.pl/konwerter_satelitarny...sumatorem_sygnalu_tv_inverto_0_2db_A98262.htm
    Za jego pomocą mielibyśmy w dosyć prosty sposób ogarnięte 4 punkty TV+SAT bez żadnych dodatkowych urządzeń i przewodów.

irekr napisał:
    Dlatego lepiej jest - i znacznie taniej - założyć oddzielny kabel dla instalacji satelitarnej, jeżeli mamy jeden dekoder/odbiornik.
    Na upartego można zastosować sumator SAT/TERR, ale naprawdę traktujemy to jako ostateczność. szczególnie gdy nie stosujemy wzmacniaczy w antenie naziemnej.

U mnie jest antena naziemna AX1000 bez wzmacniacza więc w tym przypadku może warto spróbować sumatora? Najwyżej pożyczę ze sklepu z możliwością oddania. Dołożenie kolejnego kabla jest trochę problematyczne lecz wykonalne.
  • Pomocny post
    #9 14127764
    irekr
    Niewątpliwie trzeba próbować. Zobaczysz jak będzie i sam ocenisz. Będzie dobrze - to się cieszymy, nie będzie dobrze - następny etap prac....
  • Pomocny post
    #10 14127796
    yarecki16
    Poziom 17  
    No zobaczymy, a jakie gniazda polecasz bo potem zsumowany sygnał trzeba rozdzielić. Których firm najczęściej stosujesz. Wiem że musi to być gniazdo końcowe najlepiej o jak najmniejszym tłumieniu.

Gdy nie będę sumować sygnału to też założę gniazda aby zmniejszyć ''kablologię'', dwa osobne do SAT, i trzecie do naziemnej ale najlepiej żeby były to takie gniazda estetyczne z jakiegoś systemu producenta gniazdek elektrycznych żeby do siebie to wszystko razem pasowało.
  • #11 18156024
    max95100
    Poziom 10  
    użyłem sumatora do którego podpiąłem antenę radiową oraz diseqc. sygnał zostaje rozdzielony w mieszkaniu przez gniazdo antenowe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie anteny satelitarnej z anteną naziemną przy użyciu jednego kabla, korzystając z systemu diseqc 1.1. Wskazano, że do tego celu potrzebny będzie sumator oraz gniazdo rozdzielające. Użytkownik zastanawia się, jaki typ sumatora będzie odpowiedni oraz czy lepszym rozwiązaniem dla anteny naziemnej będzie symetryzator czy wzmacniacz. W odpowiedziach podkreślono, że stosowanie wspólnych kabli dla instalacji satelitarnych i naziemnych może prowadzić do problemów, zwłaszcza przy zasilaniu wzmacniacza. Zasugerowano, że w przypadku większej liczby odbiorników lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie multiswitcha, który skutecznie oddziela sygnały. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na użycie sumatora do połączenia obu anten.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA