Witam. Posiadam następujące urządzenia
TV Philips 40PFL5606H58 : HDMI, HDMI ARC, HDMI boczne, Digital Audio Out oraz In (inne wyjścia analogowe, euro)
Soundbar z subwooferem Philips HTL5140B/12 : HDMI, HDMI ARC, Optical, Aux In
Bluray Philips BDP 5600/12: HDMI, Coaxial, Audio Out L,R, Video Out
NC+ Mediabox: HDMI, Optical
Podłączyłem to tak:
TV-hdmi arc-bluray
TV-hdmi-dekoder
dekoder-optical-soundbar
bluray-audio out l,r-soundbar aux in
Wszystko niby gra ale.....Jeżeli chodzi o połączenie NC+ z soundbarem to lepiej sie chyba nie da (optycznie) ale jeżeli chodzi o użycie połączenia bluray-soundbar (Audio out/Aux In)to rewelacji nie ma. Jak to zrobić, może użyć w jakiś sposób wyjścia coaxial w bluray'u. A może tak:
Bluray-hdmi-soudbar-hdmi arc- tv hdmi arc
Nie chciałbym za każdym razem kiedy chce posłuchać płyty cd audio włączać tv.
Bluray służy mi do odtwarzania filmów oraz sporej kolekcji cd audio. Soundbar ma możliwośc przełącznia pomiędzy surround a stereo.
Długo zastanawiałem się nad kupnem rozbudowanego zestawu kina domowego jednak ze względu na metraż salonu (17m2 w bloku) narazie odpuściłem temat i zakupiłem soundbar. Absolutnie nie żałuję decyzji jeżeli chodzi o filmy, tego sie spodziewałem, nie oczekuje nic więcej jest ok.
Jeżeli chodzi o muzykę - jest problem. Do tej pory słuchałem jej na wieży Sony HCD-RXD7 ktora mialem od 2001 roku. Grała naprawdę dobrze, ba sto był bas. Teraz niestety jest gorzej.Dlatego kolejne pytania:
Czy zakup wzmacniacza rozwiąże problem (podpiąć wszystko pod niego)?
Czy wzmacniacz wydusi coś więcej z tego suba i bara?
Nie chce rezygnować z soundbara którego dopiero co kupiłem ale pewnie najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie zestawu HiFi
odrazu mówię że to odpada ale sam wzmacniacz jak pomoże to czemu nie.
Z góry dziekuję za odpowiedzi. Adrian
TV Philips 40PFL5606H58 : HDMI, HDMI ARC, HDMI boczne, Digital Audio Out oraz In (inne wyjścia analogowe, euro)
Soundbar z subwooferem Philips HTL5140B/12 : HDMI, HDMI ARC, Optical, Aux In
Bluray Philips BDP 5600/12: HDMI, Coaxial, Audio Out L,R, Video Out
NC+ Mediabox: HDMI, Optical
Podłączyłem to tak:
TV-hdmi arc-bluray
TV-hdmi-dekoder
dekoder-optical-soundbar
bluray-audio out l,r-soundbar aux in
Wszystko niby gra ale.....Jeżeli chodzi o połączenie NC+ z soundbarem to lepiej sie chyba nie da (optycznie) ale jeżeli chodzi o użycie połączenia bluray-soundbar (Audio out/Aux In)to rewelacji nie ma. Jak to zrobić, może użyć w jakiś sposób wyjścia coaxial w bluray'u. A może tak:
Bluray-hdmi-soudbar-hdmi arc- tv hdmi arc
Nie chciałbym za każdym razem kiedy chce posłuchać płyty cd audio włączać tv.
Bluray służy mi do odtwarzania filmów oraz sporej kolekcji cd audio. Soundbar ma możliwośc przełącznia pomiędzy surround a stereo.
Długo zastanawiałem się nad kupnem rozbudowanego zestawu kina domowego jednak ze względu na metraż salonu (17m2 w bloku) narazie odpuściłem temat i zakupiłem soundbar. Absolutnie nie żałuję decyzji jeżeli chodzi o filmy, tego sie spodziewałem, nie oczekuje nic więcej jest ok.
Jeżeli chodzi o muzykę - jest problem. Do tej pory słuchałem jej na wieży Sony HCD-RXD7 ktora mialem od 2001 roku. Grała naprawdę dobrze, ba sto był bas. Teraz niestety jest gorzej.Dlatego kolejne pytania:
Czy zakup wzmacniacza rozwiąże problem (podpiąć wszystko pod niego)?
Czy wzmacniacz wydusi coś więcej z tego suba i bara?
Nie chce rezygnować z soundbara którego dopiero co kupiłem ale pewnie najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie zestawu HiFi
Z góry dziekuję za odpowiedzi. Adrian