logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD LG 32LC2R - ZJ - Brak wizji, brak napięcia 3.3V_ON

dagascos 11 Lis 2014 13:55 7608 27
REKLAMA
  • #1 14121304
    dagascos
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Posiadam TV LCD, który przestał wyświetlać obraz. Dźwięk cały czas działa. Nie wyświetla żadnego kanału, OSD, menu. Podświetlanie matrycy działa. Włącza się normalnie, jednak wizji brak. Wymieniłem wszystkie kondensatory po stronie wtórnej, gdyż 2 były lekko spuchnięte. Pomogło to na krótką metę. TV działał przez 2,3h, po czym wizja ginęła. Po ostudzeniu. Znowu działał krótki czas. Jednak obecnie znowu powróciłem do punktu wyjścia i działa jedynie dźwięk i podświetlenie matrycy.
    Pomierzyłem wszystkie napięcia na złączach zasilacza i nie mam napięcia 3.3V_ON na złączu P201. Dochodzą jedynie 2V.
    Gdzie szukać usterki? Jak sprawdzić czy to wina zasilacza czy matryca siada? Mogę jakoś podpiąć z innego źródła te 3.3V?
    Wylutowałem jeszcze diodę Schottkiego YG865C10R Low IR Schottky 20 A, 100 V, gdyż radiator dość mocno się grzał, jednak dioda jest sprawna.

http://diagramas.diagramasde.com/televisores/MFL30105502(26_32LC2R-ZJ).pdf
    Załączniki:
    • LCD LG 32LC2R - ZJ - Brak wizji, brak napięcia 3.3V_ON 2.jpg (2.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LCD LG 32LC2R - ZJ - Brak wizji, brak napięcia 3.3V_ON 1.jpg (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LCD LG 32LC2R - ZJ - Brak wizji, brak napięcia 3.3V_ON 3.jpg (713.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14121773
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    dagascos napisał:
    Pomierzyłem wszystkie napięcia na złączach zasilacza i nie mam napięcia 3.3V_ON na złączu P201. Dochodzą jedynie 2V.

A dlaczego uważasz, że to jest źle?
    dagascos napisał:
    Gdzie szukać usterki? Jak sprawdzić czy to wina zasilacza czy matryca siada?

Gdzie indziej raczej. Przynajmniej na początek.
    dagascos napisał:
    Mogę jakoś podpiąć z innego źródła te 3.3V?

Podaj jedną ważną przyczynę, by to było konieczne.

Plus reszta z tego, co poniżej.
  • REKLAMA
  • #3 14125140
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    W tych odbiornikach uszkadzaja sie kondensatory na MB, bez miernika esr tego chyba nie naprawisz, chyba ze bedziesz wymienial az trafisz.
  • #4 14125167
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    sabret napisał:
    W tych odbiornikach uszkadzaja sie kondensatory na MB,
    Bzdedy. Zasilacz.
  • #5 14125349
    mirex
    Poziom 43  
    dagascos napisał:
    Dźwięk cały czas działa. Nie wyświetla żadnego kanału, OSD, menu. Podświetlanie matrycy działa.
    dagascos napisał:
    Wymieniłem wszystkie kondensatory po stronie wtórnej [..] Pomierzyłem wszystkie napięcia na złączach zasilacza i nie mam napięcia 3.3V_ON na złączu P201.

Czyli wszystkie inne zmierzone są właściwe. ;)
    Tymczasem moderator na wskazówkę, gdzie trzeba szukać, pisze:
    radekrpisz napisał:
    Bzdedy. Zasilacz.

Oby miał rację. ;)
  • #6 14125627
    dagascos
    Poziom 12  
    Może jakaś konstruktywna podpowiedź. Wiem, że łatwo napisać. Nic nie zmierzyłeś, nic nie opisałeś itd.. Ja na miarę swoich możliwości chciałbym podjąć próbę naprawy tego telewizora. Zapewne niejedna osoba miała podobny problem i może wie gdzie najprawdopodobniej szukać tej usterki.
    Prosiłbym o napisanie. Postaraj się sprawdzić to czy to, czy powiedz co masz tu czy tu. Może wtedy bym do czegoś doszedł, a tak to po prostu zostawię ten telewizor i dam sobie spokój.
    Jeśli ktoś ma pomysł co to może być to poproszę o pomoc i wg mnie napięcie 2V, gdy na złączu napisane jest 3.3V jest nieprawidłowe, gdyż przeglądałem sporo tematów i gdy ludzie pomierzyli te napięcia to mieli te 3.3V, a ja ich nie mam, więc na chłopski rozum coś w zasilaczu się schrzaniło i gdzieś po drodze te napięcie się gubi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 14125767
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Cytat:
    nie mam napięcia 3.3V_ON na złączu P201...mam tylko 2V

To napięcie prawidłowe +3,3V przychodzi z Main_płyty głownej.
    Popatrz w swój zał. czyli serwisówkę i tam
    - na str.24 masz opisane złącze P900, na jego pin.13 poprzez dwa tranzystory Q903/Q904 podawany jest sygnał na właczenie zasilacza.
    Syg. właczenia przychodzi z pin.208 procesora U601.

Prawdopodobnie masz uszkodzony jeden z tych tranzystorów?
    Pomierz miernikiem po ylutowaniu.
    Jak nie masz pojęcia ..poszukaj w swoim otoczeniu Prawdziwego Elektronika (serwisanta0 niech on to zrobi.
  • #8 14125991
    mirex
    Poziom 43  
    lisek napisał:
    Prawdopodobnie masz uszkodzony jeden z tych tranzystorów?

Zadam Ci lisek proste pytanie - skoro wszystkie napięcia z zasilacza wychodzą poprawne, to ...?
    dagascos napisał:
    Zapewne niejedna osoba miała podobny problem i może wie gdzie najprawdopodobniej szukać tej usterki.
    Prosiłbym o napisanie.

Napisano ci.
    dagascos napisał:
    Może wtedy bym do czegoś doszedł, a tak to po prostu zostawię ten telewizor i dam sobie spokój

Oddaj do naprawienia komuś, kto trochę o tym wie. Bo mimo wszystko szkoda telewizora!
  • #9 14126220
    sabret
    Poziom 22  
    Najpierw w żółtej obramówce, potem w czerwonej. Kondensatory elektrolityczne w obudowie smd możesz zasąpic przewlekanymi, mogą być na większe napięcia i pojemności. Najpierw możesz na próbę po prostu dolutowac do podejżanych i obserwuj efekty.
    sorry za jakosc rysunku-nie mam czasu na malowanie
  • #11 14126315
    lisek
    Serwisant RTV
    To, że napięcie ma wart. 2V (nie zaś +3,3V _ON) to może być wina tranzystorów w/w. Widocznie jednak ta wartość jest wystarczająca dla uruchomienia zasilacza
    Skoro ma wszystkie napięcia z zasilacza (':D')

Jak napisano
    - nie ma wizji, OSD i menu (które sie pojawiało i znikało) pozostaje jedno:

1. to co polecono w żółtych i czerwonych obwódkach ( wychodzi , że zanika jakieś napięcie ?)
    Niestety potrzebne pomiary !

1* Lub serwis lub znajomy PRAWDZIWY elektronik!
    * żeby nie zniszczyć płyty głównej podczas lutowania wspomnianych kondensatorów elektrolitycznych, bo nie wiem jak u autora z wyposażeniem i "wiedzą " o tej operacji lutowania i wymiany
  • #12 14128394
    dagascos
    Poziom 12  
    Witam.
    Pomierzyłem napięcia na wtyczkach, które są na płycie głównej i tutaj również przechodzą wszystkie napięcia z zasilacza poza 3.3V ON, które również wynosi 2.05V. Gdy mierzyłem te napięcia na kilka minut pojawił się znowu OSD, jednak po około 2 minutach zaczął zanikać (trwało to 10-15s) i znowu działało tylko podświetlanie.
    Wymieniłem 2 kondensatory elektroliotyczne 470u 35V załączone na obrazku, jednak nie przyniosło to żadnego efektu.
  • #14 14128603
    sabret
    Poziom 22  
    ło Jezusie, przecież napisalem Ci co masz zrobic, niestabilne napiecia zasilania rdzenia procesora- łapie błedy i masz taki efekt-zwis. Kolego radekrpisz z całym szacunkiem wątek który podaleś ma się nijak do tego wątku.
  • #15 14128654
    radekrpisz
    A róbta co chceta...
  • #16 14128669
    mirex
    Poziom 43  
    radekrpisz napisał:

I jaki ten tamten temat ma związek z tym??
    Taki, że potwierdza, że z zasilaczem było/jest wszystko w porządku, a uszkodzenie znaleziono gdzie indziej?

Radek! Litości.

Czyją winą jest, że naprawiacz nie rozumie, że napięcie +3,3V _ON przychodzi do zasilacza, a nie wychodzi oraz jaka jest funkcja tego napięcia?
    Czy może Ty też nie rozumiesz tego i usiłujesz coś nam udowadniać?
    dagascos napisał:
    Pomierzyłem napięcia na wtyczkach, które są na płycie głównej [...] Gdy mierzyłem te napięcia na kilka minut pojawił się znowu OSD

No cud jakiś po prostu. Zasilacz się wtedy naprawił. ;)
  • #17 14128694
    dagascos
    Poziom 12  
    Inwerter mam sprawny.
    A czy można zaobserwować jakieś niepokojące wybrzuszenia na kondensatorach elektrolitycznych smd lub jakieś inne niepokojące zdarzenia? Czy wymieniać wszystkie po kolei jak leci. Najpierw z części płyty oznaczonej zółtą obwolutką, a później czerwoną.
  • #18 14128749
    mirex
    Poziom 43  
    dagascos napisał:
    Czy wymieniać wszystkie po kolei jak leci.

Możesz po jednym wymieniać.
    Czy może mamy ci jeszcze powiedzieć od którego masz rozpocząć? ;)
    No dobra, co mi tam ... od tego po lewej stronie, bezpośrednio nad żółtą kreską.
  • #19 14151279
    Kcyś
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    sabret napisał:
    Najpierw w żółtej obramówce, potem w czerwonej. Kondensatory elektrolityczne w obudowie smd możesz zasąpic przewlekanymi, mogą być na większe napięcia i pojemności. Najpierw możesz na próbę po prostu dolutowac do podejżanych i obserwuj efekty.
    ESR nie zmierzysz skutecznie jeżeli do gałęzi zasilania masz podpięte około dziesięciu elektrolitów :-) ale oscyloskop i do dzieła :-)
  • #20 14170335
    dagascos
    Poziom 12  
    Witam.
    Udało mi się załatwić drugą w pełni sprawną płytę główną. Zero efektów. Wszystko jest tak jak ostatnio. Ciągle brak napięcia 3.3 V_ON, a więc to nie płyta główna.
    Co dalej?
    Pozdrawiam
  • #21 14171514
    radekrpisz
    A nie mówiłem.
    dagascos napisał:
    Udało mi się załatwić drugą w pełni sprawną płytę główną.
    To teraz załatw zasilacz.
  • #22 14171642
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Udało mi się załatwić drugą w pełni sprawną płytę główną. Zero efektów. Wszystko jest tak jak ostatnio. Ciągle brak napięcia 3.3 V_ON, a więc to nie płyta główna.
    czyli wracamy do zasilacza.

Na pierwszym zamieszczonym foto masz zasilacz
    Cytat:
    LG 6709900016C *jest to p/nr.
    TV POWER SUPPLY * pcb: 68709D0006B
    pod model np.26LC2D/ 32LC2D ...

Popatrz na swoją spodnią część płytki zasilacza i porównaj z tym Link_ te foto ,które dotycza zasilacza
    W tym zasilaczu firma zaleca po ? latach uzytkowania wymianę 17 sztuk kondensatorów elektrolitycznych!!

P201 Connector
    Pin 1- 3.4V_ON
    Pin 2- GND
    Pin 3- 6V
    Pin 4- DIM
    Pin 5- GND
    Pin 6- ST/5V
    Pin 7- BRI
    Pin 8- ERR
    Pin 9- I-C
    Pin 10- GND
    Pin 11- ST/5V
    Pin 12- ON
    Pin 13- ACD (5.1V gdy OK)

Link_ IRU3037

Masz tam dwa konwertery DC-DC
    3.4V jest na lewo , .... 6V converter jest na prawo
    Q209/210 + U204 IRU3037
    Q204/205 + U200 IRU3037

Niestety firma LG nie daje SM na ten zasilacz
  • #23 14173581
    dagascos
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź. Jutro zajmę się sprawdzaniem.
    Co do kondensatorów, to wymieniłem wszystkie zamieszczone z prawej strony oznaczone zielonym kolorem. Wymienię, więc jeszcze te z lewej strony.
  • #24 14173777
    radekrpisz
    lisek napisał:
    Pin 3- 6V
    To jest dobre?
  • #25 14173863
    mirex
    Poziom 43  
    dagascos napisał:

No to chyba dobre, skoro tylko jedno "niedobre". ;)
    Ciekawe co tam powoduje, że jest podświetlenie, jest fonia, działa pilot pewnie, a obrazu niet? ;)
  • REKLAMA
  • #26 14174834
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Dobry wieczór.

A czy kolega (tak jak już powoli naprowadza mirex) nie wpadł na to, że winny może być kontroler matrycy oraz elementy umieszczone w liniach zasilających do niego oraz innych pozdzespołów?

PS: W sumie skąd miał to wiedzieć, wszak nikt od razu nie jest fachowcem :D .
  • #27 14175245
    dagascos
    Poziom 12  
    Witam.
    Tak, napięcie na pinie 3 - 6V jest poprawne (6.13V). Niepoprawne jest jedynie napięcie 3.3V_ON. Czyli z tego co mnie naprowadzacie, to jak dobrze rozumiem najprawdopodobniej padł moduł T-Con. Dobrze to zrozumiałem? Jak mógłbym go sprawdzić w moich skromnych domowych warunkach z miernikiem w ręku.
    Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

Zapomniałem dodać, co do aluzji Pana Mirka, pilot oczywiście też działa. Czyli mogę już założyć, że zasilacz jest sprawny, podobnie jak i płyta główna.
    Ostatnio zauważyłem, że raz gdy jeszcze załapywał czasem obraz pojawiło się kilka pionowych pasów. Może po prostu matryca już pada, czy też padła?
  • #28 17017678
    wojtas333
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Witam
    Co do braku napięcia 3,3v ON i które jest na poziomie ok. 2V to jest jak najbardziej prawidłowe. Opis na płycie 3,3V ON nie oznacza wcale że ma tam być 3,3V jest to błędna interpretacja tego opisu. Owy opis należy prawidłowo tłumaczyć" ten pin załącza napięcie 3,3V". Czy napięcie 3,3V występuje i czy jest prawidłowe należy sprawdzić np. na złączu P202 pin7 zasilacza. Producent nie mógł tego oznaczyć np. samym ON ,bo tak oznaczony pin już występuje i odnosi się do załączenia głównego zasilacza dostarczającego napięć: 24V, 19V, 12V, 6V. Może ta uwaga przyda się też innym, którzy naprawiają ten model tv bądź zasilacz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LCD LG 32LC2R-ZJ, który przestał wyświetlać obraz, mimo że dźwięk działa. Po wymianie kondensatorów na płycie zasilacza, telewizor działał przez krótki czas, ale problem powrócił. Użytkownik zmierzył napięcia i stwierdził brak 3.3V_ON na złączu P201, co sugeruje usterkę w zasilaczu lub matrycy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia tranzystorów, kondensatorów oraz kontrolera matrycy (T-Con). Użytkownik wymienił kilka kondensatorów, ale problem nadal występuje. Ostatecznie, po wymianie płyty głównej, brak 3.3V_ON nadal się utrzymuje, co prowadzi do dalszych poszukiwań usterki w zasilaczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA