logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Advent ET5200 PL - Restart podczas instalacji Windows 7, co robić?

etezet 11 Lis 2014 19:05 1482 14
REKLAMA
  • #1 14122390
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Witam.
    Zakupiłem taki wynalazek, na temat którego w sieci nie ma praktycznie niczego.
    Sprzedawca określił go jako sprawnego z uszkodzonym gniazdem zasilania oraz uszkodzonym dyskiem. Niby testował go na innym dysku, instalując na nim system.
    Moim zdaniem było to niemożliwe, ponieważ gniazdo zasilające było wyrwane i nie miało połączenia z pcb. Po szybkiej naprawie sprawdziłem dysk poprzez adapter USB-SATA. Odpaliłem gparted, który na starcie wywalił problem z nieprawidłową tablicą partycji czy coś takiego. Zgodnie z instrukcjami programu utworzyłem nową i sformatowałem dysk jako ntfs. W Windowsie partycja wykrywana poprawnie, dysk zachowuje się normalnie, można wrzucać pliki itp. Test hdtune na bad sectory pomyślny, więc nie wiem na czym polegało to niby uszkodzenie.

Następny krok to instalacja systemu i tu zaczynają się schody.
    1 próba Windows 7 x86 sp1, instalator ładuje pliki i pojawia się napis "Starting Windows" i gdy ma się pokazać ten animowany pasek następuje restart laptopa.
    Windows XP wyświetla jakiś błąd BOOTMGR. Instalacje są wypalone prawidłowo, bo działają na innym laptopie/pc. Zresztą testowałem różne iso i wypalałem różnymi metodami.
    Linuxy również nie startują.
    Wszystkie próby robię z USB, ponieważ napęd w laptopie chyba nie do końca działa poprawnie, raz czyta raz nie, wydaje dziwne dźwięki, więc zrezygnowałem z niego.
    Tylko raz udało mi się odpalić ten Windows 7, ale gdy doszedłem do wyboru partycji anulowałem instalację, w sumie nie wiem dlaczego. Zresztą pewnie w połowie instalacji by się zrestartował.
    To nie wina dysku, bez dysku jak i z innym jest to samo.
    Próbowałem też na PC zacząć instalację do pierwszego restartu (na tym "uszkodzonym dysku"). Po włożeniu do laptopa jest napis "Uruchomianie systemu Windows" i po około 3s restart.

Dysk jak i dvd wykrywalne w biosie.
    Bios Phoenix, bodajże v1.10. Resetowany wyjęciem baterii.
    Laptop posiada C2D 1.6GHz, 1GB RAM w jednej kości.

Czyżby uszkodzona płyta główna (kontroler dysków?).
  • REKLAMA
  • #2 14122420
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Testowałeś pamięć?
  • #3 14122441
    etezet
    Poziom 26  
    Do około 50% w programie dołączonym do installki Windowsa.
    Postaram się odpalić czysty memtest86 i zrobić cały test.

Czy to może być problem pamięci?
  • REKLAMA
  • #4 14122456
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Może być problem z pamięcią a może z którymś kontrolerem, sam windows czasami działa na uszkodzonej pamięci, częściej za to wywala się instalator windowsa.
  • REKLAMA
  • #5 14124803
    etezet
    Poziom 26  
    Więc tak.
    Memtest oczywiście nie wystartował. USB wypalone dobrze bo na drugim laptopie bootuje.
    Sprawdzałem około 3h na tym Windowsowym ("Windows Memory Diagnostic Tool", dołączony do installki win7) = zero problemów.
    Dołożyłem drugą kostkę 1GB, ale to nic nie zmienia.

Zauważyłem też, że napęd dvd o dziwo czyta poprawnie tylko płytę instalacyjną z windowsem 7. Przy innych wydaje dziwne dźwięki.

Zainstalowałem siódemkę na tym dysku z laptopa poprzez PC. Jest uruchamianie systemu Windows i zaraz po tym bluescreen.

Nie mam już pomysłów.
  • #6 14130614
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Pokaż SMART dysku twardego - jeżeli spod windowsa to za pomocą Crystal Disc Info, jeżeli coś bootowanego to MHDD, czy linux za pomocą narzedzia GSmartControl.
    etezet napisał:
    Dołożyłem drugą kostkę 1GB, ale to nic nie zmienia.

Wyjmij tą co była w komplecie i zostaw tylko tą druga.
    Sprawdź też jak laptop zachowuje się pracując na samym zasilaczu - wyjmij baterię.
  • #7 14130954
    etezet
    Poziom 26  
    kasiunia7777 napisał:
    Pokaż SMART dysku twardego - jeżeli spod windowsa to za pomocą Crystal Disc Info, jeżeli coś bootowanego to MHDD, czy linux za pomocą narzedzia GSmartControl.

Dysk dołączony do laptopa:
    Advent ET5200 PL - Restart podczas instalacji Windows 7, co robić?

Dwa inne na których testowałem:
    Advent ET5200 PL - Restart podczas instalacji Windows 7, co robić? Advent ET5200 PL - Restart podczas instalacji Windows 7, co robić?

kasiunia7777 napisał:

Wyjmij tą co była w komplecie i zostaw tylko tą druga.
    Sprawdź też jak laptop zachowuje się pracując na samym zasilaczu - wyjmij baterię.

Jest to raczej niemożliwe na chwilę obecną. Slot znajduje się pod płytą główną, co wymaga rozebrania laptopa w drobny mak. Laptop nie posiada baterii, pracuje na zasilaczu Asusa (Delta Electronics).

Poza tym udało mi się zbootować BackTrack 3, w sumie nie do końca, bo tylko menu. Przy próbie odpalenia w trybie live po okolo 3-5 sekundach jest restart, czyli norma. Na BT3 jest też memtest86, który przy okazji zrobiłem = 0 błędów.

Jeszcze dopiszę, że płyta głowna tego laptopa to HannStar J mv4.

PS. dziękuje za zainteresowanie tematem.
  • #8 14133016
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Dysk pierwszy wd sprawny, dysk drugi Seagate uszkodzony i nie da się go naprawić ma fizyczne uszkodzenie, dysk trzeci toshiba dobry.

Jednak spróbuj z tą pamięcią ram, bo memtest nie zawsze musi być wiarygodny. Ile razy zrobiłeś pełny test memtestem? trzeba około 4razy.
    Laptop nie przegrzewa się?
  • #9 14134173
    etezet
    Poziom 26  
    kasiunia7777 napisał:
    Dysk pierwszy wd sprawny, dysk drugi Seagate uszkodzony i nie da się go naprawić ma fizyczne uszkodzenie, dysk trzeci toshiba dobry.

Jednak spróbuj z tą pamięcią ram, bo memtest nie zawsze musi być wiarygodny. Ile razy zrobiłeś pełny test memtestem? trzeba około 4razy.
    Laptop nie przegrzewa się?

Tak, wiem. Seagate posiada realokowane sectory, stąd też siedzi w tunerze dvb-s.
    Memtest dwa razy + 1x tym windowsowym.
    Nie przegrzewa się. Ściągałem i czyściłem chłodzenie CPU/GPU. Wentylator włącza się dopiero po kilku-kilkunastu minutach pracy.
    Spróbuję jeszcze na innym zasilaczu.

Pozdrawiam.

PS. Tak w ogóle, to ostatnio zaczynam wątpić w ten portal. Tematem zainteresowała się jedna osoba i to w dodatku kobieta. A gdzie są Ci wszyscy, "fachury"? W ogóle ostatnio przeglądając problemy sprzętowe z komputerami większość zgania od razu na zasilacz nie dając sobie nawet do słowa. A gdy jest coś poważniejszego = zero odpowiedzi.
  • #10 14135116
    matik_pl
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    etezet napisał:

PS. Tak w ogóle, to ostatnio zaczynam wątpić w ten portal. Tematem zainteresowała się jedna osoba i to w dodatku kobieta. (...)

A cóż to, kobieta nie może być fachowcem, według Twojego przekonania? Średniowiecze mamy, że się takie poglądy szerzą? ;)

W BIOSie kontroler dysków ustawiony na AHCI? Przy instalacji Windows 7 powinno być tak ustawione, natomiast przy XP - Compatibility.

Poza tym, możesz spróbować wyzerować sektor MBR przed instalacją systemu, na wszelki wypadek.

Właściwie nie spotkałem się z tym, ale jeśli laptop ma problemy ze startem z pendrive, może spróbuj przeczyścić laser i przywrócić napęd do życia?

Ostatecznie możliwe, że uszkodzony kontroler dysków...
  • Pomocny post
    #11 14140865
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    etezet napisał:
    Tematem zainteresowała się jedna osoba i to w dodatku kobieta

I co z tego? Poza tym mogłam zrobić sobie nick na elektrodzie po, którym nie wiedziałbyś, że jestem kobietą i co wtedy byłoby dobrze?
    etezet napisał:
    Tak w ogóle, to ostatnio zaczynam wątpić w ten portal

A ja zaczynam tu czasami wątpić w ludzi, którzy proszą o pomoc. Podpowiada się co zrobić, ale nie zrobi, bo się nie chce laptopa rozkręcić i coś zamienić.
    Także nie wszystko da się zrobić na odległość. Może to być uszkodzenie płyty głównej i to musi stwierdzić ktoś w serwisie wszystko oglądając, robiąc pomiary.
    matik_pl napisał:
    oza tym, możesz spróbować wyzerować sektor MBR przed instalacją systemu, na wszelki wypadek.

Szczerze raczej to nic nie da, przecież i niektóre dystrybucje live cd nie działają, one działają w pamięci ram. Problem nie powinien tu tkwić w dysku, a raczej coś tu nie tak z płytą główną lub pamięcią ram.

Sprawdź specyfikację płyty głównej laptopa i zobacz jakie dokładnie przyjmuje pamięci ram - szybkość, pojemność. Może masz włożone jakieś kości ram, których płyta główna nie przyjmuje.
    W twoim przypadku trzeba sprawdzać wszystko, każdy szczegół, bo dziwnie to wygląda.
  • #12 14140932
    matik_pl
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    kasiunia7777 napisał:

Szczerze raczej to nic nie da, przecież i niektóre dystrybucje live cd nie działają, one działają w pamięci ram. Problem nie powinien tu tkwić w dysku, a raczej coś tu nie tak z płytą główną lub pamięcią ram.

Masz rację, choć tutaj chodziło mi bardziej o błąd podczas instalacji Windows XP opisany przez autora. Poza tym, niektóre dystrybucje LiveCD mimo wszystko wykorzystują dysk twardy jako swap, a wadliwy dysk może skutecznie powstrzymać takiego linuxa przed zbootowaniem (czasem się to zdarza).

Żeby nie było - ja też tutaj stawiam na problem z pamięcią RAM, ewentualnie kontrolerem dysków, tylko napisałem co jeszcze autor może zrobić, żeby wyeliminować pozostałe opcje.
  • REKLAMA
  • #13 14142117
    etezet
    Poziom 26  
    kasiunia7777 napisał:

I co z tego? Poza tym mogłam zrobić sobie nick na elektrodzie po, którym nie wiedziałbyś, że jestem kobietą i co wtedy byłoby dobrze?

matik_pl napisał:

A cóż to, kobieta nie może być fachowcem, według Twojego przekonania? Średniowiecze mamy, że się takie poglądy szerzą? ;)

Wiedziałem, że moje słowa wywołają oburzenie. Wcale nie o to mi chodziło.
    Akurat nie obchodzi mnie kto mi tu odpisuje (płeć), a ilość i jakość porad.

kasiunia7777 napisał:

A ja zaczynam tu czasami wątpić w ludzi, którzy proszą o pomoc. Podpowiada się co zrobić, ale nie zrobi, bo się nie chce laptopa rozkręcić i coś zamienić.

Chętnie bym to zrobił od razu gdyby obudowa schodziła łatwo. Już początkowo chciałem go rozebrać aby naprawić gniazdo zasilające. Po rozkręceniu wszystkich śrubek dalej coś trzyma pod klawiaturą, która raczej schodzi z cała górną obudową i touchpadem, a nie chciałem nic połamać. Gniazdo udało mi się dolutować z drugiej strony zdzierając soldermaskę z pcb.
    No ale skoro tak stawiacie na ten ram (pomimo, że memtesty przechodzi), to zrobię podejście nr 2. Spróbuję to jakoś rozebrać i sprawdzić. Może uszkodzony napęd powoduje jakieś problemy z kontrolerem? Tak czy inaczej trzeba to sprawdzić.

Bios nie posiada żadnych opcji zmiany ustawień dysków/napędów - jakaś stara i uboga wersja. Poza tym jak jak raz udało mi się zbootować windowsa 7, to widział dysk.
    Dyski są ok - instalowałem systemy na nich.

O efektach poinformuje za jakiś czas.
  • #14 14144001
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Jak nie ram to coś z płytą główną nie tak. Ostatecznie zobacz, czy jest jakaś nowsza wersja bios, przydaliby się zaktualizować.
  • #15 14144210
    etezet
    Poziom 26  
    Witam. Udało mi się rozebrać i wyjąć ram.
    Po przełożeniu do drugiego slotu - bootuje. Udało mi się nawet zainstalować siódemkę. Niestety długo się nie nacieszyłem, pochodził parę minut. Teraz wysypuje się podczas ładowania systemu albo go załaduje, pochodzi minutę i restart. Ta sama sytuacja na obu kościach, w tym jedna miała być 100% sprawna.

Pewnie płyta padnięta. Spróbuję załatwić jeszcze jakąś kostkę powiedzmy 2GB, bo 1GB na win7 szału nie robi.

EDIT: Informacja dla potomnych. Laptop został rozebrany na części pierwsze.
    Poprawiłem styk chipsetu z obudowa i nałożyłem dodatkowo na niego pastę termoprzewodzącą oraz usunąłem dvd-rom, który też mógł powodować te anomalie. Laptop działa poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił komputer Advent ET5200 PL z uszkodzonym gniazdem zasilania i dyskiem. Po naprawie gniazda i testach dysku, pojawiły się problemy podczas instalacji Windows 7, gdzie system restartował się po załadowaniu plików. Użytkownik przeprowadził testy pamięci RAM, które nie wykazały błędów, jednak po wymianie pamięci na inny slot udało się zainstalować system, ale laptop szybko się restartował. Ostatecznie, po rozebraniu laptopa i poprawieniu styku chipsetu, laptop zaczął działać poprawnie. Problemy mogły być spowodowane uszkodzonym napędem DVD oraz płyta główną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA