logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon - Yongnuo 565EX nie komunikuje się z body, działa tylko w trybie SLAVE

moti21 11 Lis 2014 19:10 1740 8
REKLAMA
  • #1 14122413
    moti21
    Poziom 10  
    Mam problem komunikacyjny lampy YN-565EX z body.
    Aparat jest na 100% sprawny i wina na bank leży po stronie lampy.
    Sama lampa też jest "prawie" sprawna gdyż pracuje w pełni normalnie do czasu gdy nie jest zapięta na sanki body.W trybie SLAVE działa normalnie błyska itd.
    Jedyne co byłem sam rozkminić to brak styku między przewodem żółtym a pinem ,który do niego należy.Dodam ,że każdy inny przewód "dzwoni" ze swoim stykiem.
    Dodatkowo mam nagrany film aby pokazać w czym problem.
    https://www.youtube.com/watch?v=98cmVtTyejI
    Nikon - Yongnuo 565EX nie komunikuje się z body, działa tylko w trybie SLAVE Nikon - Yongnuo 565EX nie komunikuje się z body, działa tylko w trybie SLAVE
  • REKLAMA
  • #2 14122590
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Jedyne co mogę doradzić to to, że w tym obwodzie jest szeregowo połączony rezystor R1 o wartości 330Ω i dławik L1.
    Może któryś z nich ma przerwę.
  • REKLAMA
  • #3 14122607
    moti21
    Poziom 10  
    Teraz sprawdziłem, że dlawik dzwoni a rezystor pokazuje 330 a co ciekawe miedzy pinem a żółtym przewodem nie dzwoni ale pokazuje 330.
    Więc może szukam nie tu gdzie trzeba?
  • #4 14123730
    wiertacz
    Poziom 35  
    To, że nie dzwoni to może oznaczać że daje o sobie znać reaktancja dławika.
    Ale to jest szczegół.
    Może jest uszkodzona elektronika lampy lub niestety coś jest w samym korpusie aparatu.
    Najprostszą metodą aby to zweryfikować to posiadanie dostępu do drugiego korpusu i drugiej lampy o których wiemy , że na pewno są całkowicie sprawne.
    Wtedy łącząc każdy korpus z każdą lampą i każdą lampę z każdym korpusem możemy zweryfikować co jest sprawne a co nie.
  • REKLAMA
  • #5 14123795
    moti21
    Poziom 10  
    Lampa na 100% jest wadliwa
  • #6 14124992
    moti21
    Poziom 10  
    Rozebrałem lampe na czynniki pierwsze ale nic zaskakującego nie znalazłem.
  • #7 14125415
    wiertacz
    Poziom 35  
    Jeśli jesteś pewny że lampa jest wadliwa to ja niestety tu nie pomogę.
    I wątpię żeby tu ktoś ci pomógł .
    Zostaje serwis.
  • REKLAMA
  • #8 14125556
    moti21
    Poziom 10  
    Serwis :) to chińska lampa i nie odeśle jej tam :p
  • #9 14126020
    wiertacz
    Poziom 35  
    Wiem, że chińska.
    Ale może to jest kopia jakiegoś konkretnego modelu Nikona i może jakiś krajowy serwis by coś poradził.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampą błyskową Yongnuo YN-565EX, która nie komunikuje się z aparatem Nikon, działając jedynie w trybie SLAVE. Po sprawdzeniu, lampa działa normalnie, ale nie na korpusie aparatu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie styku między przewodem żółtym a pinem. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie rezystora lub dławika, a także konieczność sprawdzenia lampy z innym korpusem aparatu. Użytkownik stwierdza, że lampa jest wadliwa, ale nie zamierza wysyłać jej do serwisu, ze względu na jej chińskie pochodzenie. Pojawia się sugestia, że może istnieć krajowy serwis, który mógłby pomóc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA