logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TRIOPO TR-586EX - Lampa błyskowa nie wyzwala błysku

Mad Jaro 04 Cze 2017 09:27 4215 6
REKLAMA
  • #1 16510995
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Niedawno zakupiłem chińską lampę błyskową TRIOPO. Początkowo wszytko działało bez problemu. Błysnęła może z 10x po czym kilka razy losowo błyskała. Na daną chwilę, nie mogę już wyzwolić błysku w żaden sposób czy to z lampy przyciskiem testu, czy to z aparatu.

Po rozebraniu co udało mi się sprawdzić to kondensator się ładuje błyskawicznie i trzyma napięcie. Sama lampa po włączeniu chwilkę piszczy i też komunikuje, że jest naładowana do błysku (świeci niebieski przycisk testu). Wszystkie kable w środku wydają się być na miejscu.

Co i jak jeszcze mógłbym samodzielnie sprawdzić.

TRIOPO TR-586EX - Lampa błyskowa nie wyzwala błysku TRIOPO TR-586EX - Lampa błyskowa nie wyzwala błysku TRIOPO TR-586EX - Lampa błyskowa nie wyzwala błysku TRIOPO TR-586EX - Lampa błyskowa nie wyzwala błysku
  • REKLAMA
  • #2 16523627
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Proszę o pomoc, sprawdziłem palnik na innej lampie i jest sprawny. Próbowałem też przełożyć inny sprawny palnik, niestety ciągle brak wyzwalania.

Układ ładujący kondensator jest sprawny, po naładowaniu co jakiś czas doładowuje do wartości około 300V.

Napicie na stykach palnika mam około 300V, na nóżce wyzwalania jest tyle samo. Przewody dochodzące do obrotowej głowicy są całe i sprawne.
  • REKLAMA
  • #3 16555048
    r_m
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprawdź układ wyzwalania (odpowiadający za wytworzenie impulsu WN na transformatorze zapłonowym), tranzystor odpowiadający za regulację "mocy" (czasu błysku).
    W lampach Yongnuo często problemem był kondensator w układzie zapłonowym.
  • REKLAMA
  • #4 16651738
    djb
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Odpisz co to było bo ma ten sam problem.
  • #5 16744595
    piotreksul.net
    Poziom 2  
    Miałem identyczny problem, rozwiązałem go po przez poprawienie lutu na kabelku od lampy do tej małej zielonej cewki(trzymało sie na na laku).
    Posprawdzajcie ogólnie luty bo chińczyk się nie popisał, po za tym lampa świetna :) używam już od 3 lat i pierwszy problem wyszedł dopiero wczoraj.
  • #6 16751816
    bodex1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Uszkodzony może być trigger coil transformer jest to ta mała zielona cewka z której wychodzi przewód na palnik.
  • REKLAMA
  • #7 16751874
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Witam,
    przy Yongnuo często występują zimne luty w szczególności w okolicach kondensatora oraz trigger coil. Miałem tak z dwoma lampami z Chin. Obie po przelutowaniu chodzą już ponad 3 lata bez problemów. Pierwsza przestała działać po kilku błyskach, a druga po miesiącu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lampą błyskową TRIOPO TR-586EX, która przestała wyzwalać błyski po kilku użyciach. Pomimo naładowania kondensatora i sygnalizacji gotowości do błysku, lampa nie reaguje na przycisk testowy ani na aparat. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie układu wyzwalania, tranzystora regulującego moc oraz kondensatora w układzie zapłonowym. Wskazano również na możliwość uszkodzenia cewki wyzwalającej (trigger coil) oraz na problemy z zimnymi lutami, które mogą występować w lampach chińskich, co może prowadzić do braku działania. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując przelutowanie połączeń jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA