logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor do 800 zł: LG 23,8 24MP55HQ-P LED HDMI, TN czy IPS?

joker9039 11 Lis 2014 21:27 1098 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 14123512
    szafranek72
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Ten LG, to bardzo dobry wybór w tym przedziale cenowym i mam wrażenie że jedyny słuszny - ja mam odpowiednik tego LG ale 27", wybrałem go po długim rozeznaniu. Matryca AH-IPS - najnowsza.

Na TN-kę nawet nie patrz, chyba, że kryterium byle najtaniej, jakość bardzo mizerna - od kątów patrzenia po odwzorowanie kolorów.
  • REKLAMA
  • #4 14128886
    szafranek72
    Poziom 16  
    To zależy - IPS wg mnie jest najlepszą technologią LCD, zwłaszcza II gen. (AH-IPS) i jednocześnie najdroższą

Jeśli chodzi o matryce VA jest to produkt pośredni między IPS, a TN, oferuje lepsze odwzorowanie barw i kątów widzenia od TN, ale jest od niej nieco wolniejsza, oraz jest szybsza od IPS, ale ma gorsze od niej odwzorowanie barw.

Jeśli krytyczna jest prędkość matrycy (np. szybkie gry) bierze się TN, do zdjęć, grafiki IPS... lub wybiera pośrednie.

Moim zdaniem obecna IPS, jest na tyle szybka, że nie ma co wydziwiać, ja w codziennej pracy, czy oglądaniu filmów smużenia nie odnotowuję żadnego.

Co do Iiyamy, jestem sceptyczny co do samej firmy. Wspomniany LG, to przy okazji producent tych matryc, a nie tylko elektroniki. Szczerze namawiam do LG
  • REKLAMA
  • #6 14223991
    szafranek72
    Poziom 16  
    Różnią się wyłącznie ramką. Właściwie kompletnym brakiem wystającej ramki w modelu 65 - jest ona ukryta pod powierzchnią, co jest estetyczne, eleganckie i bardzo ułatwia skurzenie (kurzu nie trzeba "wydłubywać" z zagłębionych narożników matrycy), a zgaszony ekran sprawia wrażenie jakby matryca była po same brzegi monitora ;)

Różnicę dobrze widać na filmikach poniżej, niestety zdjęcia w googlach są totalnie wymieszane dla tych modeli.

55
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kSC4RlK3gRA#t=51

65
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7bKBJ_3sRjQ#t=190
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup monitora LG 23,8" 24MP55HQ-P LED HDMI, zastanawiając się nad wyborem matrycy TN lub IPS. Odpowiedzi wskazują, że model LG jest dobrym wyborem w tej cenie, a matryca IPS (szczególnie AH-IPS) oferuje lepszą jakość obrazu, w tym lepsze odwzorowanie kolorów i kąty widzenia w porównaniu do TN. Matryce VA są pośrednie, oferując kompromis między IPS a TN. Użytkownik pyta również o różnice między modelami LG 23MP65HQ-P i 23MP55HQ-P, na co odpowiada, że różnią się jedynie estetyką ramki. Ostatecznie użytkownik decyduje się na model LG 23MP65HQ-P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA