logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eeprom L46R - coś jak 93c46 - brak możliwości odczytu

Szczur[R] 11 Lis 2014 23:04 2100 4
REKLAMA
  • #1 14123352
    Szczur[R]
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam dwa identyczne płyty sterownika (brak dokumentacji jakiejkolwiek), oznaczenie mikrokontrolera zeszlifowane. Jeden z nich ma pamięć ST 93c46 a drugi to jakaś L46R 217W i to z nią jest problem - nie mogę jej odczytać.

Obie pamięci są sprawne - sterowniki działają. Płyty IDENTYCZNE - po zamianie eepromów między nimi, nadal obydwie działają (wtedy rzecz jasna zamieniają się ustawieniami). Kość ST czytam i zapisuje bez problemu. L46R 217W wkładam w tą samą podstawkę i czytam same zera. Ręce mi już opadły - czy może być ona w jakiś sposób zabezpieczona ? Rozumiem przed zapisem, ale przed odczytem ? Pierwszy raz mam taką sytuację.
    Noty katalogowej nie znalazłem, brak loga producenta na układzie.

Co wiem na pewno: organizacja x16, na płytach zmostkowane piny 8 z 6 (vcc) i 7 z 5 (GND), układ wyprowadzeń raczej standardowy bo wkładam w to miejsce ST 93c46 i kontroler z niej czyta.
    Nie wiem jak to ugryźć dalej.
  • REKLAMA
  • #2 14123394
    vania
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Szczur[R] napisał:
    Witam
    Mam dwa identyczne płyty sterownika (brak dokumentacji jakiejkolwiek), oznaczenie mikrokontrolera zeszlifowane. Jeden z nich ma pamięć ST 93c46 a drugi to jakaś L46R 217W i to z nią jest problem - nie mogę jej odczytać.

Obie pamięci są sprawne - sterowniki działają. Płyty IDENTYCZNE - po zamianie eepromów między nimi, nadal obydwie działają (wtedy rzecz jasna zamieniają się ustawieniami). Kość ST czytam i zapisuje bez problemu. L46R 217W wkładam w tą samą podstawkę i czytam same zera. Ręce mi już opadły - czy może być ona w jakiś sposób zabezpieczona ? Rozumiem przed zapisem, ale przed odczytem ? Pierwszy raz mam taką sytuację.
    Noty katalogowej nie znalazłem, brak loga producenta na układzie.

Co wiem na pewno: organizacja x16, na płytach zmostkowane piny 8 z 6 (vcc) i 7 z 5 (GND), układ wyprowadzeń raczej standardowy bo wkładam w to miejsce ST 93c46 i kontroler z niej czyta.
    Nie wiem jak to ugryźć dalej.

To może być np. BR93L46R, ona nie ma pinu przełączającego organizację 16/8 bit. Może programator próbuje czytać ją jako 8 bit wymuszając na pin 6 GND?
  • REKLAMA
  • #3 14123486
    Szczur[R]
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ustawiam x16. Efektem niewłaściwej organizacji nie były by raczej same zera ? Przynajmniej na kościach ST tak nie jest.

edit:
    Podłączyłem eeprom tak jak jest oryginalnie na płycie - piny 6 i 7 odłączone od programatora, zmostkowane 5+7 oraz 6+8
    Nadal to samo :/
  • REKLAMA
  • #4 17853859
    majk1989
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Czy może ktoś potwierdzić eeprom L46R 304W to to samo co 93c46? Jeśli tak to można go edytować przez "szczypce" czy lepiej wylutowac?eeprom L46R - coś jak 93c46 - brak możliwości odczytu eeprom L46R - coś jak 93c46 - brak możliwości odczytu

Czy takim prostym programatorem da radę edytować tego eeproma?
    eeprom L46R - coś jak 93c46 - brak możliwości odczytu
REKLAMA