logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać pamięć 93C46 i podłączyć do programatora LPT?

antenek 13 Cze 2003 20:24 4862 13
  • #1 248591
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    WItam, mam problem z kostka j.w. . Hm jak ja odczytać ?? Zapisany jest tam kod do radia . Mam taki programator ale nie wiem jak podłączyć pamięc do LTP (schemat ). Mozecie mi dac jakieś rady jak z tym postępować ?? czy musze wylutować pamięć aby ja odczytać ?? A moze wystarczy przylutować same przewody do pinów pamięci .
    Oto opis podłączania LTP->93c46 :
    odłączenie i uruchomienie programatora .

Programator jest zasilany i sterowany z portu równoległego LPT . Podłączenia są
    następujące :
    - D4 - D7 ( pin 6 - 9 ) zapewniają zasilanie ( pin > dioda Schottky'ego > VCC
    odfiltrowane 100nF + tantal 10uF ),
    - D3 ( pin 5 ) - ORG,
    - D2 ( pin 4 ) - Strobe,
    - D1 ( pin 3 ) - Clock,
    - D0 ( pin 2 ) - Data In,
    - Error ( pin 15 ) - kolektor impulsowego tranzystora n-p-n ( np. 2N 2369 ), sterowanego
    przez 33k z wyjścia Data Out. Sygnał Data Out jest więc inwertowany. Takie

rozwiązanie pozwala na wyeliminowanie przepływu prądu z linii Error przez kostkę
    włożoną przy wyłączonym zasilaniu.

Powyższy sposób zasilania został przetestowany dla karty I/O Tc-210 oraz portów
    wbudowanych w płytę - uzyskano VCC = ok. 4.8V. Być może niektóre porty tego
    nie zapewnią - wtedy trzeba dopomóc zasilaczem zewnętrznym.
    Port jest wykorzystany w podstawowym trybie Centronics ( gdyby programator nie
    chciał działac należy sprawdzić ustawienie w biosie ).

Program sterujący wymaga środowiska Windows 95 / 98. Ponieważ wykorzystuje
    assemblerowe odwołania do portów nie będzie niestety działać w NT. Po zainstalo-
    waniu program uruchamiamy z parametrem określającym port :
    m_93 1 - $378
    m_93 2 - $278.
    W znakomitej większości maszyn adresy te są przypisane Lpt1 i Lpt2 - zrezygnowałem
    więc w programie z automatycznego wykrywania portów, w razie wątpliwości można
    sprawdzić swoje adresy w managerze systemu. Wywołanie bez parametru powoduje

użycie $278 ( domyślnie Lpt2 ).
    .
    Programator pamięci EEPROM typu 93c46.
    Informacje : Jerzy Szczesiul / jerzy.szczesiul(_at_)ep.com.pl
    Pozdrawiam
  • #2 248609
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Po pierwsze tej kości nie da się zaprogramować w ukłdzie, trzeba ją wylutować. (Problemem jest tutaj magistrala MicroWire - w przeciwieństwie do I2C nie jest ona podciągnięta do 5V i na nic próby stałego zresetowania proca) Programator który opisujesz jest najprostrzym z możliwych i jakiś czas temu krążył w sieci opublikowany przez maganyn EP. Jeśli chcesz tą pamięć takim programatorem zaprogramować to musisz zmienić system (np:win98). Jeśli nie to pozostaje PonyProg. Wystarczy, że w pierwszej lepszej wyszukiwarce (np: www.infoseek.com) wpiszesz "PonyProg" a dojdziesz do żródła. Polecam go gdyż jest bardziej uniwersalny i obsługuje też inne pamięci.
  • #3 248643
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    http://www.ep.com.pl/ftp/93c46.exe
    To jest to oczym piszesz. zrobilem ten uklad w pajaku i musze powiedziec ze jestem z niego zadowolony jak z zadnego innego programatora. Polecam. Jezeli cos zle czyta to znaczy ze nie ustawiles 16 bit. Lepiej wylutuj kostke i wsadz na podstawke. Zwroc uwage na diodke ktora powinna swiecic jak wlaczysz opcje wylacznik. Niektore stare lpt niedaja dobrego napiecia. np w laptopie niedzialalo a na zwyklym PC 1G poszlo bez problemu.
  • #4 248747
    antenek
    Poziom 19  
    Leap mozesz mi narysować prowizoryczny schemat w paintcie . Bo ja nie wiem jak podłączyć ten trazystor Ogólnie objaśnij mi podłączenie tego do kości . A pozaty ta pamięc pochodzi z clariona i podobno ma odwrócone nogi o 90stopni . Czyli komplikuje to sprawe . Cudo to jest w smd . Czym to można bezboleśnie wylutować domowymi sposobami ??
  • #5 248753
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Nie wszystkie SMD 9346 mają inne wyprowadzenia. Najczęściej to lubił KENWOOD.

Ale konfigurację należy "wyczytać" z układu ! Przecierz jest to proste jak drut w "kieszeni".
  • #6 248757
    Leap
    Poziom 17  
    Sprawdz które piny są wolne (NC) jeśli 1 i 8 to wyprowadzenie nietypowe jak 6 i 7 to normal
    Pamięć Standartowa 1CS 2SK 3DI 4DO 5GND 6nc 7nc 8Vcc
    Pamięć niestandartowa 1nc 2Vcc 3CS 4SK 5DI 6DO 7GND 8ORG
    Co do schematu przesle tobie rano bo teraz niejestem u siebie w domu.
  • #7 249032
    Leap
    Poziom 17  
    Trzymaj schemat , moze troszku na szybko malowany ale jest.
    Co do wylutowania to zalej nozki cyna z jednej strony i z drugiej zeby byly wszystkie nozki jednym lutem polaczone, potem rozgrzej z jednej strony i zdrugiej na raz i podnies uklad penceta. oczysc pola i nozki odsysaczem i kalafonia i bedzie ok.
    Załączniki:
    • prog_93c46.zip (9.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 249315
    antenek
    Poziom 19  
    Wielkie dzięki za wszystkie rady . Biore sie do pracy !! Zobaczymy co z tego wyjdzie :) Moze sie uda a moze nie . A mam jeszcze pytanko jak z odczytanej pamięci wywnioskować kod radia ?? Potrzebna jest do tego mapa pamięci chyba :) Bede walczył w końcu wartości sa tylko od 1-6 i cztery pola do wpisania :) .
    Pozdrawiam :)
    (dam znać o postępach pracy :))
  • #9 249324
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Jak zczytasz zawartosc pamieci przeslij mi jej zawarosc i napisz z jakiego to radia. Odczytam ci kod lub podesle wsad ze znanym kodem.
  • #10 249501
    bodekbodek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ważne, że jesteś pełen zapału, dlatego przesyłam Ci prostszy programator na LPT (schemat+soft). Pamięć zasilana jest z oddzielnego zasilacza +5V, co (z doświadczenia) jest pewniejsze od zasilania z portu komputera (szczególnie przy eepromach z magistralą microwire).

pzdrw bodekbodek
    Załączniki:
    • 9346_set.zip (34.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 249791
    Leap
    Poziom 17  
    Na upartego schematy sa takie same tylko w twoim jest brak zasilania z lpt co za tym idzie wykopales cztery diody, kondzira i podglad zasilania na led. No i inaczej jest rozwiazane D0. Ale jak dlamnie wsadzilem moj uklad we wtyczke lpt i niepotrzebuje dodatkowych zrodel zasilania. Ale na stale ustawiles go na 16 bit bo org podlaczyles do zasilania.Szkoda ze dopiero teraz zobaczylem Twoj schemat bo mialem wiele problemow z 93c46 zanim znalazlem artykul w ep. No ale wkoncu mamy cos naprawde prostego i mysle ze niezawodnego. Zycze wszystkim milej walki z microwire. Do wyboru do koloru :)
  • #12 250495
    antenek
    Poziom 19  
    Chyba sie udało :) Co prawda nie programatorem autorstwa polskiego :) . W rysunku jest obraz pamięci :)
    Załączniki:
    • pamiec.zip (6.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 253342
    antenek
    Poziom 19  
    Czym można zastąpić ta kość ????? Niestety w orginalnej wyleciała jedna noga . Próbowałem zwykłym 93C46 atmela ale mimo przjsciówki nie działa .
    Pozdrawiam
  • #14 10640040
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Poszukuję softu do miniprojektu programatora z EP o którym mowa w pierwszym poście. Na stronie EP juz go nie ma. Link do projektu: http://ep.com.pl/files/5866.pdf
    Plik nazywał się chyba m_93.exe.
    Być może ktoś z Was ma go jeszcze na komputerze. Poratujcie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odczytu pamięci EEPROM 93C46 oraz jej podłączenia do programatora z portem LPT. Pamięć 93C46 wymaga wylutowania z układu ze względu na magistralę MicroWire, która nie jest podciągnięta do 5V, co uniemożliwia programowanie jej na płycie. Zalecane jest użycie programatora działającego pod systemem Windows 98 lub oprogramowania PonyProg, które obsługuje różne typy pamięci. Schemat podłączenia do LPT obejmuje linie danych D0-D7, sygnały sterujące (ORG, Strobe, Clock) oraz tranzystor n-p-n (np. 2N2369) do sygnału Error, co zapobiega przepływowi prądu przy wyłączonym programatorze. W dyskusji pojawiły się różnice w wyprowadzeniach pamięci 93C46, zwłaszcza w wersjach SMD stosowanych przez marki takie jak Kenwood czy Clarion, gdzie piny mogą być obrócone o 90 stopni lub mieć nietypowe rozmieszczenie. Wylutowanie układu SMD można wykonać przez zalanie nóżek cyną i podgrzewanie z obu stron, a następnie podniesienie pincetą. Użytkownicy dzielili się schematami i doświadczeniami z zasilaniem pamięci z portu LPT lub z zewnętrznego zasilacza +5V, co jest bardziej stabilne. Po odczytaniu zawartości pamięci możliwe jest wywnioskowanie kodu radia na podstawie mapy pamięci. W przypadku uszkodzenia oryginalnej kości 93C46 próbowano zastąpić ją standardowym układem Atmel 93C46, jednak z przejściówką nie działało to poprawnie. Na koniec pojawiła się prośba o soft do programatora z EP, który nie jest już dostępny na stronie producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA