logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino UNO r3 - Nie działa. Komunikacja z usb jest, nie da się zaprogramować

pawel35013 12 Lis 2014 18:55 3993 2
REKLAMA
  • #1 14125208
    pawel35013
    Poziom 11  
    Witam
    Zasilałem arduino z baterii z laptopa + podłączyłem pod gniazdo zasilania a masę podpinałem pod pin w płytce. Niestety raz przy podłączaniu pomyliłem się i zamiast wpiąć masę pod gnd to wpiąłem ją chyba w +5v. Wtedy przypalił się stabilizator narazie go nie wymieniałem a arduino zasilam tylko z usb (napięcie za stabilizatorem nie spada). Gdy podłączam arduino pod usb to mi go wykrywa jako port com ale nie mogę przeprogramować atmegi ani nie mrugają diody tx oraz rx zaś dioda L oraz zasilania świecą (stary program działa lecz nic nie wysyła po uart). Gdy chcę wgrać program wyskakuje taki błąd:
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x01
    Co mogło się uszkodzić?
  • REKLAMA
  • #2 14125753
    lyczewskiand
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Oj chłopie, dużo elementów mogło pójść z dymem.
    Miernik w dłoń i sprawdzanko.
    Mogłeś też upalić Atmegę siedzącą w podstawce DIP.
    Jaki rodzaj masz tego Arduino?
    Mikrokontroler w SMD czy THT ?
  • #3 14125860
    pawel35013
    Poziom 11  
    Mam jakiegoś klona arduino uno r3.
    Wyjąłem atmege 328 z podstawki i próbowałem wgrać program na arduino żeby zobaczyć czy będą mrugać diody rx i tx ale niestety nie mrugają. Nie wiecie czy powinny mrugać gdy nie ma atmegi 328 w podstawce??
    Arduino mam podobne jak na tym zdjęciu Arduino UNO r3 - Nie działa. Komunikacja z usb jest, nie da się zaprogramować różni się tylko napisem
    Dziś sprawdziłem i arduino mogę zaprogramować za pomocą usbasp więc atmega 328 jest sprawna. Wrzuciłem program który komunikuje się przez port szeregowy lecz gdy podłącze arduino pod usb to komputer nie odbiera żadnych danych po com ale port wykrywa.
REKLAMA