logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Uno R3 nie łączy się z PC - brak reakcji w menadżerze urządzeń

Hepipepi99 23 Lis 2018 00:24 2841 14
REKLAMA
  • #1 17579144
    Hepipepi99
    Poziom 2  
    Witam.
    Kupiłem dzisiaj Arduino uno r3. Po podlaczeniu do komputera przez port USB okazało sie, że komputer go nie wykrywa (w menadżerze także nic) to samo na dwóch innych komputerach, jedyne co się dzieje to świeci dioda ziona "on" i miga pomarańczowa "L" ( naciśnięcie przycisku reset nic nie daje). W witrynie Arduino po próbie wgrania ktoregokolwiek przykładu wyskakuje błąd by wybrac port, w zakładce narzedzia nieda sie wybrac zakladki port jest podswietlona na szaro.
    Próbowałem juz wielu sposobów z tego forum ale nic nie skutkowało.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17579160
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Arduino oryginał, klon? Podejrzewam problem ze sterownikami.
  • REKLAMA
  • #3 17579163
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Sprawdź to Pewnie klona kupiłeś :)
    Załączniki:
    • CH34x_Install_Windows_v3_4.zip (189.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17579387
    Hepipepi99
    Poziom 2  
    Na stronie był podawany jako orginalny jak dam zdjęcia od dołu i góry będzie można stwierdzić czy to klon ?
    Sprawdze jak tylko wrócę do domu.

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Podczas instalowania wyskakuje komunikat "the drive is successfully Pre-installed in advance"
  • REKLAMA
  • #6 17583570
    Hepipepi99
    Poziom 2  
    Niestety dalej nic
  • Pomocny post
    #7 17583677
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Po pierwsze ustal czego potrzebujesz, obejrzyj dokładnie płytkę, sprawdź jaki masz chip do komunikacji USB-UART. Może to być atmega16u2 (lub podobne), ch340, FTDI, itp. Potem ustal jaki masz system operacyjny. W przypadku Windows po podłączeniu kablem USB system powinien coś wykrywać, powinien pojawiać się jakiś dźwięk. Jeśli brak sterowników do oryginału, a masz zainstalowane Arduino IDE to w katalogu instalacji są drivery - użyj ich. Jeśli to jakiś klon to dirwerów trzeba sobie samemu poszukać. Jak system nic nie wykrywa to na początek zmień kabel, może masz jakiś z power banku tylko do zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17586961
    Hepipepi99
    Poziom 2  
    chip do komunikacji to ATMEL MEGA 16U2 1812H TM 18126R3, system operacyjny Windows 7 64-bity ( brak jakiegokolwiek dźwięku/ komunikatu) jedyne co się dzieje po podłączeniu do komputera płytki to po podłączeniu płytki do komputera natychmiast zaczyna świecić dioda zielona 'on' i zaczyna migać dioda pomarańczowa 'L' jednak po około sekundzie dioda pomarańczowa gaśnie(przestaje migać) i po kolejnej sekundzie dioda ponownie zaczyna migać, później nic się już nie zmienia. ... własnie miałem odpowiadac na kwestie kabla i który dostałem w zestawie pomyslałem ze bez sensu zeby dawali mi taki którym moge sobie coś co najwyrzej naładować okazało się ze po podłączeniu kablem z drukarki wszystko bangla jak należy. sprawdziłem ciągłość wszystkich przewodów/ pinów usb i jeden z przewodów był przerwany.
    Dziękuje za pomoc. :D
  • #9 17586980
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Sprawdź na tych sterownikach u mnie działa prawidłowo.
    Załączniki:
    • CH341SER.rar (136.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17587190
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    korystor napisał:
    Sprawdź na tych sterownikach u mnie działa prawidłowo.

Zanim zaproponujesz bzdury troche poczytaj. Kolega ma chip 16U2 do komunikacji wiec to nie ten sterownik.

Pozdr
  • #11 17590917
    akr18
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Sprawdź czy masz odpowiedni port COM wybrany w Arduino IDE
  • #12 17591462
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17591479
    piterek-23
    Poziom 33  
    emarcus napisał:
    W prawdzie nie wiem co znaczy "bangla", ale możana domyślic się ze ma problem rozwiązany

TUTAJ jest napisane, że dobrze myślisz ;)
  • #14 17592392
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 17592398
    piterek-23
    Poziom 33  
    emarcus napisał:
    Nie mam zamiaru uczyc się waszego slangu...

To nie jest mój slang (nie mój rocznik) ale zaciekawiło mnie co to znaczy i dałem linka co znalazłem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z połączeniem Arduino Uno R3 z komputerem, który nie wykrywa urządzenia w menedżerze urządzeń. Po podłączeniu świeci dioda "on" i miga dioda "L", ale nie ma reakcji systemu. Użytkownik podejrzewał problemy ze sterownikami, a także możliwość, że kupił klon zamiast oryginału. Po dalszych analizach ustalono, że chip do komunikacji to Atmega16U2. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę kabla USB, który okazał się uszkodzony. Po podłączeniu innego kabla, Arduino zaczęło działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA