logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pilot Satel APT-100 rozszerzenie liczby osbługiwanych zdarzeń

Tonny_ 12 Lis 2014 23:03 1485 2
REKLAMA
  • #1 14126316
    Tonny_
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    czy ktoś już próbował bądź też zna jakiś patent na rozszerzenie funkcjonalności pilota APT-100 aby móc obsłużyć nim większą ilość zdarzeń?
    W moim konkretnym przypadku chodzi o możliwość niezależnego załączania/wyłączania 4-ech stref przez co pilot musi wygenerować 8 unikalnych zdarzeń/sekwencji + 1 na kasowanie alarmu. To co można wygenerować z pilota oryginalnie to maksymalnie 6 zdarzeń.
    Wiem po przeglądnięciu forum że zwiększenie czułości linii w przypadku tego pilota nic nie da, długie wciśniecie klawisza nie będzie rozpoznane przez zwiększenie tego parametru.
    Kombinowałem tak (na przykłądzie Integry 128-WRL) aby spowodować reakcje na np. dwukrotne naciśniecie klawisza poprzez ustawienie wyjścia np. nr 1 jako naruszenie wejścia (naciśniecie przycisku) przez 1 sek, następnie wyjście nr 2 było aktywowane jako koniec sygnalizacji wyjścia nr 1 na czas 5 sek i jeśli w ciągu tych pięciu sek. następowało kolejne naciśnięcie tego samego klawisza (ponownie aktywne wyjście nr 1) uaktywniało się wyjście nr 3 o typie iloczynu wyjść nr 1 i 2. Kombinacja o tyle działa że w konsekwencji wykrywam zdarzenie ponownego naciśnięcia klawisza pilota w odstępie nie krótszym niż 1 sek. po pierwszym i nie dłuższym niż 5 sek po jednak w dalszym ciągu będzie również zachodziła reakcja na pierwsze naciśnięcie która w zamyśle ma być całkiem inna niż po dwóch.
    Ma ktoś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 14126354
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Przecież możesz użyć wejścia typu włączeni i wyłączanie czuwania, tym samym zaznaczyć kasowanie alarmu i wystarczy Ci tylko 4 klawisze, po każdym na strefę. Jeśli powiązać to z jakimś powiadomieniem czy strefa faktycznie została uzbrojona, będzie to działać. Też nie jestem fanem tego rozwiazania, zawsze wolałem mieć jeden przycisk do uzbrjania, drugi do rozbrajania i kasowania.
    Co do Twojego pomysłu można by było coś takiego pokombinować lecz jeden przycisk musiał by być odpowiedzialny za uzbrajanie i rozbrajanie jednej strefy. Reasumując jedno naciśniecie powoduje załączenie czuwania strefy, zaś funkcja iloczyny wraz z końcem sygnalizacji wyjścia powiązanego z naruszeniem wejście sterowanego pilotem za rozbrajanie i kasowanie, przecież nie załączysz już uzbrojonej strefy a podwójne naciśnięcie rozbroi system lub skasuje alarm w strefie.
  • #3 14129468
    Tonny_
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Hm... na tą chwilę zrobiłem tak że jednym klawiszem załącza się daną strefę i wyłącza natomiast stan stref sygnalizowany jest odpowiednio przez diody, dioda 1 (zielona) zapalona - strefa 1 uzbrojona, zgaszona - rozbrojona i adekwatnie pozostałe jednak szczerze mówiąc takie rozwiązanie nie bardzo mi się podoba :( .
    Po pierwsze wskazania uzbrojonych stref ograniczone są do trzech - dostępne są tylko trzy diody - a po drugie zapalone diody o odpowiednim kolorze domyślnie chce się interpretować jako sygnalizację stanu, zielony - rozbrojony, czerwony - uzbrojony i żółty np. alarm nie zaś w sposób jaki ja teraz wykorzystuje czyli kolor odpowiada za rozróżnienie strefy nie stanu. Dodatkowo chciałbym innym klawiszem uzbrajać innym rozbrajać daną strefę ale nie bardzo widzę możliwości realizacji tego w ten sposób.
    Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły na podejście do tematu?
REKLAMA