logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opticum (HD N2) - Czy dekoder DVB-T można podłączyć za pomocą zwykłego kabla ant

13 Lis 2014 10:19 2286 6
REKLAMA
  • #1 14126879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 14127396
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    X86 napisał:
    Dzień dobry! Mam dekoder Opticum (HD N2) z wyjściem antenowym, wejściem antenowym, S/PIDF, HDMI, USB, minijack 3,5 mm, SCART. Moje pytanie brzmi: Czym można oprócz anteny podłączonej w wyjściu podłączyć zwykły "przedłużacz" antenowy w wejściu dekodera do wyjścia telewizora tak aby telewizor odszukał ze "śniegu" dekoder DVB-T tak jak w grach telewizyjnych Pegasus bez trybu audio-video? Chodzi mi o przedłużacz jak w starych magnetowidach

A co chcesz osiągnąć, oglądać z dekodera na telewizorze przez wejście antenowe? Dekoder musiałby mieć modulator a ten nie ma lub telewizor wbudowany dekoder wtedy jest możliwe i ma sens..
  • REKLAMA
  • #3 14127729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14128312
    nieistotny
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Nie ma :D na 100% :!:
  • #6 14128446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 14128873
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Wytłumaczę może inaczej - podłączyć można. Tylko że telewizor, na tym kablu, ze "śniegu" nie znajdzie dekodera DVB-T - wynika to z wspomnianego wcześniej braku modulatora - dekoder nie wypuszcza żadnego własnego sygnału na wyjściu antenowym (wypuszcza tylko to, co jest na jego wejściu antenowym). Nie widziałem jeszcze żadnego cyfrowego dekodera DVB-T który miałby możliwość wypuszczenia własnego sygnału na wyjściu antenowym. Nawet co nowsze magnetowidy VHS takiej możliwości nie miały. Takie przedłużenie ma sens gdy stosuje się kilka dekoderów (nie potrzeba rozdzielacza) albo tym samym kablem idzie dodatkowy, inny sygnał - np: analogowy ze starego magnetowidu czy faktycznie z jakiegoś pegazusa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy dekoder Opticum (HD N2) można podłączyć do telewizora za pomocą zwykłego kabla antenowego, aby telewizor mógł odbierać sygnał z dekodera DVB-T. Odpowiedzi wskazują, że dekoder nie posiada modulatora, co uniemożliwia przesyłanie sygnału na wyjściu antenowym. Dekoder wypuszcza jedynie sygnał z wejścia antenowego, co oznacza, że telewizor nie znajdzie sygnału z dekodera na kablu, a przedłużacz antenowy ma sens tylko w przypadku użycia kilku dekoderów lub innych sygnałów analogowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA