logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opticum HD T90 – brak sygnału DVB-T z anteny zbiorczej, TV odbierał kanały

znofek 28 Lis 2012 09:19 4935 12
REKLAMA
  • #1 11583985
    znofek
    Poziom 9  
    Witam. Mam taki problem ponieważ zakupiłem wczoraj dekoder Dvb-t marki "Opticum HD T90" i po podłączeniu do niego kabla antenowego, który jest wpięty do gniazda anteny zbiorczej nie wyłapuje kompletnie żadnego sygnały, a wcześniej ten sam kabel był wpięty do Tv i bez problemu odbierały standardowo 3 kanały w dobrej jakości. Gdy włączę dekoder mam wgląd na moc i jakość sygnału i cały czas utrzymuje się na 0 %. Mieszkam w Krośnie "woj podkarpackie" i do nadajnika mam około 20km.
  • REKLAMA
  • #2 11583999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11584003
    znofek
    Poziom 9  
    Tak były to kanały analogowe, ale dowiedziałem się że sąsiad bez problemu odbiera wszystkie kanały cyfrowe u siebie w domu właśnie z antenty zbiorczej, a u mnie nadal nic. Dodam też, że kabel antenowy nie jest z tych tanich, bo pan w sklepie tłumaczył, że jak będzie droższy to sygnał będzie lepszy, więc też taki kupiłem.
  • #4 11584025
    dylus1
    Poziom 16  
    Ocena: 93
    pytanie czy antena jest w dobrą stronę ustawiona?
    Nadajnik DVB-T nie musi się pokrywać z starym nadajnikiem analogowym.
  • #5 11584034
    znofek
    Poziom 9  
    dylus1 napisał:
    pytanie czy antena jest w dobrą stronę ustawiona?
    Nadajnik DVB-T nie musi się pokrywać z starym nadajnikiem analogowym.

Myślę, że antena jest dobrze ustawiona. Byłem u sąsiada zobaczyć jak to wygląda i ma Tv z mpeg4 więc nie używa dekodera, ale sygnał ma cały czas na poziomie 98-100% i jakość również,
  • REKLAMA
  • #6 11584051
    dylus1
    Poziom 16  
    a czy ustawienie zasilania anteny na dekoderze coś zmienia?
    Można by też poprosić o sprawdzenie dekodera u sąsiada..
  • #7 11584063
    znofek
    Poziom 9  
    dylus1 napisał:
    a czy ustawienie zasilania anteny na dekoderze coś zmienia?
    Można by też poprosić o sprawdzenie dekodera u sąsiada..

Próbowałem włączyć dodatkowe zasilanie anteny w opcjach dekodera i wyskakuje komunikat "przesilenie" i automatycznie przestawia na standardowe ustawienia. A dekoder był sprawdzony właśnie u tego sąsiada i sygnał 100% i jakość również, a u mnie nadal 0. Kabel jest fabrycznie zrobiony wraz z wtyczkami. Sprawdzałem na starszym kablu, ale rezultat taki sam.
  • #8 11584194
    fidotp
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Trochę za mało informacji podajesz.
    Sąsiad u którego sprawdzałeś mieszka na drugim końcu bloku,na przeciwko,nad Tobą czy pod Tobą ?
    Okablowanie antenowe poprowadzone wewnątrz budynku czy po zewnętrznej stronie ?

Może ten sąsiad u którego sprawdzałeś jest na innym pionie.
    Najlepiej zapytać i sprawdzić u sąsiada nad Tobą.Wtedy można gdybać.
    Jeśli by u niego byłby sygnał a u ciebie nie to wtedy wiadomo gdzie szukać.
    Pytanie jeszcze, jak wewnątrz poprowadzona ta instalacja.Być może coś nie tak w puszcze na klatce schodowej.

Bez zapoznania się z tym ciężko będzie coś doradzić.
  • REKLAMA
  • #9 11584214
    znofek
    Poziom 9  
    Sąsiad mieszka za ścianą, a jeżeli chodzi o instalacje to jest poprowadzona wewnątrz i w mieszkaniu znajduje się puszka z wejsciem Tv i Radio. Zauważyłem dodatkowo, że przy wkładaniu wtyczki zaczyna iskrzyć jak dotykam wtyczką do obudowy. "przy tej puszcze jest gniazdko zasilania.
  • #10 11585109
    fidotp
    Poziom 23  
    Czyli każdy mieszkaniec ma puszkę w mieszkaniu i z jej dopiero kabel leci do pokoju do gniazdka TV, tak ?
    Czy na klatce schodowej na twoim piętrze również jest puszka z kablami która rozdziela kable do Twojego mieszkania i mieszkania sąsiada ?

Jeśli na klatce schodowej jest takowa to trzeba by zacząć od niej.
    Jeśli nie ma to znaczy że kable lecą gdzieś z jakiejś skrzynki.
    Trzeba by byłą ją zlokalizować i sprawdzić kabel idący do Twojego mieszkania (ew.połączenia jego).
    Jak to mówią po nitce do kłębka.
    Innego sposobu nie widzę.
  • #11 11585180
    znofek
    Poziom 9  
    Tak jest skrzynka u mnie na piętrze ze wszystkimi kablami antenowymi, które są rozprowadzone do każdego mieszkania. Ale przez ten czas cały czas kombinowałem i okazało się, że wtyczki na kablu są jakieś trefne, bo gdy wyszukiwałem kanały poruszyłem kablem i nagle znalazło 11 programów, ale po chwili gdy włączyłem tvn i trzymałem kabel to moc sygnału 99% i jakoś skakała pomiędzy 25-70% a gdy go puściłem od razu wszystko do zera. Także problem rozwiązany, bo prawdopodobnie wystarczy wymieć wtyczki, bo Pan w sklepie dał mi jakieś tanie buble...
  • #12 11585193
    fidotp
    Poziom 23  
    Eh, to zamiast od razu posprawdzać to głowę zawracasz.
  • #13 11585425
    dylus1
    Poziom 16  
    Morał z tego taki, że nie można zakładać, że jak coś jest oryginalnie to jest dobrze wykonane. Temat wyczerpany...

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z odbiorem sygnału DVB-T po podłączeniu dekodera Opticum HD T90 do anteny zbiorczej. Mimo że kabel antenowy wcześniej działał z telewizorem, dekoder nie wykrywał sygnału, co wskazywało na problemy z instalacją. Po wymianie informacji z innymi użytkownikami, okazało się, że problem mógł wynikać z wadliwych wtyczek na kablu antenowym. Po ich wymianie, użytkownik uzyskał stabilny sygnał, co potwierdziło, że jakość komponentów ma kluczowe znaczenie dla odbioru sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA