logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy linie opóźniające LO-2 390nS i LO-3 470nS nadają się do kamery pogłosowej?

anszun 19 Mar 2003 08:31 5883 7
REKLAMA
  • #1 138501
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Mam elementy oznaczone jako LO-2 390 nS i LO-3 470nS
    Czy nadają się one do budowy kamery pogłosowej? Może ktoś ma stosowną aplikację? Elementy mają po trzy wyprowadzenia.
    Pozdrawiam Anszun.
  • REKLAMA
  • #2 138555
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Niestety nie, zbyt krótkie czasy opóźnień. Ty potrzebujesz czasy opóźnienia rzędu od kilkudziesięciu milisekund.
  • REKLAMA
  • #3 141615
    WojtekCTL
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam!!!
    Do budowy prostej kamery możesz zastosować pamięć statyczną SRAM 6264. W razie potrzeby mam schemat. Osobiście wykonałem, działa bez zarzutu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 141725
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Linie opóźniające o których piszesz są używane w TV i mają bardzo małe czasy.Ty potrzebujesz opóźnienia rzędu 20 do 1000 ms.Są trzy wyjścia: budować linię opóźniającą na sprężynie (sposób archaiczny choć stosowany w piecach gitarowych do dziś), zbudować urządzenie na analogowych liniach opóźniających (np.TDA 1022,MN3102) lub zastosować przetworniki AC/CA i pamięć tak jak opisał to kolega.Nie zapomnij żę jest gotowy układzik do opóźniania dźwięku czyli HOLTEK HT8955 (opis EP 10/99).Posiada on przetworniki 10 bitów i wymaga podłączenia pamięci dynamicznej i dosłownie kilku elementów.
  • REKLAMA
  • #5 142829
    anszun
    Poziom 18  
    Wojtku ! Byłbym bardzo wdzięczny za schemacik.
    Dzięki !!!
  • #6 142837
    anszun
    Poziom 18  
    Paweł, czy mógłbyś wrzucić na forum stosowne schemaciki??
    Myślę, ze ten temat interesuje wielu z naszej elektro rodzinki. :)
  • #7 142971
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Przesyłam ci dwa schematy echa z EP w formacie PDF (układy na układach Holtka).Schemat pogłosu na analogowych liniach opóźniających typu MN znajdziesz pod tym linkiem (pozycja 13) https://www.elektroda.pl/audio/index.html ,a ponieważ nie posiadam skanera nie jestem ci w stanie przesłać schematu na TDA 1022.Jeśli masz możliwość to poszukaj go ,był publikowany w Radioelektroniku 8/85 (pamiętam że go zrobiłem i działał całkiem przyzwoicie).Poza tym w necie jest masa schematów tego typu urządzeń trzeba szukać.Jeśli masz jeszcze jakieś zapytania chętnie pomogę.
    Załączniki:
    • echo.zip (522.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 143063
    anszun
    Poziom 18  
    Dzięki Pawle. Wezmę się do roboty. W razie trudności chętnie skorzystam z pomocy. Jeszcze raz dzięki. :) :) :)

Podsumowanie tematu

✨ Elementy LO-2 390 nS i LO-3 470 nS to linie opóźniające o bardzo krótkich czasach opóźnienia, stosowane głównie w telewizji, które nie nadają się do budowy kamery pogłosowej wymagającej opóźnień rzędu kilkudziesięciu milisekund (20–1000 ms). Do realizacji kamery pogłosowej rekomendowane są inne rozwiązania, takie jak pamięć statyczna SRAM 6264, analogowe linie opóźniające oparte na układach TDA1022 lub MN3102, a także układ HOLTEK HT8955 z pamięcią dynamiczną. Dostępne są schematy pogłosu na bazie układów Holteka oraz analogowych linii opóźniających, które można znaleźć w publikacjach takich jak Radioelektronik 8/85 oraz na stronach internetowych poświęconych elektronice. Wskazane jest poszukiwanie gotowych schematów i wykorzystanie przetworników AC/CA wraz z pamięcią do uzyskania odpowiednich czasów opóźnienia dla kamery pogłosowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA